vineri, 4 august 2017

A treia femeie de Sam Bourne

După cum am scris despre ultima carte de istorie citită, mă relaxez citind o carte poliţistă. Şi pentru că Adriana a cumpărat cartea asta m-am apucat să o citesc fără prea mare ghes, ca apoi să n-o mai las din mână.

Este o intrigă poliţistă la Los Angeles, dar este în acelaşi timp o distopie. Faimosul pericol galben s-a produs! SUA sunt legate printr-un tratat care o pună într-o situaţie subordonată de  R. P. Chineză.  Porturile Californiei sunt acum controlate de vameşi chinezi catre-şi recuperează astfel împrumuturile date SUA. La LA funcţionează o garnizoană a Armatei de Eliberare Chineze. 

În acest context viaţa pare că merge înainte. Personajul principal este Madison Webb este o jurnalistă de investigaţie la LA Times care tocmai a descoperit o fabrică ilegală cu muncitori imigranţi hispanici aparţinând chinezilor, dar administrată de californieni get beget. Are însă loc o crimă, sora mai mică a lui Madison Abigail este descoperit de colega de apartament moartă, aparent de o supradoză de heroină. Madison începe investigaţiile şi bănuielile cad pe cineva din garnizoana chineză. Este invers ca lucrurile întâmplate în China în secolul XIX, când revolta chinezilor a boxerilor este înăbuşită în sânge în războiului opiului şi chinezii sunt obligaţi ca Marea Britanie să vândă opiu în China!
Madison descoperă că au mai fost înainte alte două tinere care au murit cu aceleaşi simptome. 

Romanul este pasionant, mi-a adus aminte de romanele lui Steinhauer. Trilogia care începe cu The Tourist în care serviciile americane sunt supuse unor acţiuni destabilizatoare de Guanbao - securitatea chineză. 

Articolul publicat pe site-ul LA Times este şters dar rămâne pe internet. Este şi o reţea chinezească la fel de populară ca Google sau Facebook.

De fapt aceste crime au loc pe fondul campaniei pentru alegerea guvernatorului Californiei unde candidează primarul din LA de la Partidul Democrat şi o doamnă din partea Partidului Republican. 

Revelaţiile făcute de Madison duc la revolte anti-chineze şi la mişcări din partea Casei Albe care să renunţe la tratatul împovărător cu chinezi, la jocuri de putere în China, dar în acelaşi timp şi la investigaţii cu caracter poliţist, la manipulări politice.



Surpriza acestui roman m-a făcut să caut să văd cine-i autorul aşa că probabil că mai voi citi romanele lui. 

Un comentariu:

  1. Mă mir că tu nu sesizezi că toate filmele și așa zisa litera(macula)tură americană sunt de zeci de ani dirijate politic; intriga cuprinde mereu dușmanul rus, acum chinez sau musulman, în trecut japonez sau cubanez, etc. care nu are altă treabă decît să atace preavirtuosul popor american care dorește pacea și bunăstarea tuturor. Totul este făcut pentru a menține o stare de teamă și de ură războinică în rîndul pulimii americane ca să fie gata oricînd să mai plătească niște taxe sau chiar să meargă la război te miri unde. Ca și toate producțiile în care eroii americani se luptă și înving extratereștrii, catastrofe, niscaiva demoni, etc. Este un fel de proletcultism made in USA.

    RăspundețiȘtergere