vineri, 27 ianuarie 2017

Note de lectură - Agent 21

După romanul formidabil al lui Vasili Grossman, "Viaţă şi Destin" mi-am permis şi lectură de relaxare.
Aşa că am citit Agent 21 de Chris Ryan, un prim roman de acţiune dintr-o serie. 
Personajul principal al romanului este tânărul Zack Darke, un băiat de doar 13 ani, extrem de inteligent.
Zack trece printr-o tragedie, părinţii lui mor otrăviţi la masă în Nigeria într-un hotel şi acum este luat de un unchi al său la Londra.
Zack este abordat de un tip Michael care-i promite că o să-i spună cine i-au omorât părinţii. Când acceptă Zack, acesta este luat şi trimis pe o insulă din nordul Scoţiei la un antrenament devenind Agentul 21.  
După câteva luni Zack devine un tip bine antrenat în tras cu armele, de luptă corp, şi învăţarea de limbi străine, în primul rând spaniola.
La finalul antrenamentului Zack este trimis în Mexic, sub numele de Harry Gold la unchiul lui cu scopul de a deveni prieten cu fiul lui Marinez, un rege al drogurilor care a umplut Marea Britanie de droguri.

Harry Gold se apropie de Cruz Martinez. Agenţii îi montează un tentativă falsă de răpire în care Zack îl împuşcă pe unul din răpitori. Culmea este că Zack este arestat de poliţia mexicană, dar este eliberat de Martinez şi găzduit în hacienda lui. El devine suspect pentru Calaca, şeful securităţii personale a lui Martinez un criminal foarte dur. Acesta primise un pont de la un trădător CIA (să vezi concurenţă cu MI6!) că există un Agent 21 care vrea moartea lui Martinez.
Zack îl convinge pe Martinez să-şi apropie fiul Cruz să-l ducă la un laborator de droguri din jungla mexicană. Cruz devine brusc interesat de proces lucru care-l bucură tată. Calaca nu găseşte pe nimeni care să fie trădător aşa că dă vina pe Gonzales, unul din gărzile de corp. 
Zack află şi că Martinez a ordonat otrăvirea grupului în care se aflau părinţii lui, ca să-l ucidă pe un ziarist care avea date acre să conducă la arestarea lui Martinez
Zack face prostia să încerce eliberarea lui Gonzales şi este trădat de acesta înnebunit de frică. ca în romanele de acţiune Zack se salvează din portbagajul unde fusese băgat ca să fie ucis şi fuge în pădure. Este  recuperat de un elicopter al forţelor speciale SAS şi apoi cu agenţii specială atacă conacul lui Martinez care avea 6 dubluri perfecte. Îl descoperă atunci când ameninţă că o să-l omoare pe Cruz. Este rănit în timpul acţiunii şi Martinez este împuşcat de agenta care-l instruise. 
Mission accomplished
Cruz preia afacerea tatălui şi îi dă ordin lui Calaca să-l depisteze şi ucidă pe Zack. 

To be continued....

Totuşi mi se pare cam exagerat că autorul face dintr-un băiat de 13 ani, fie şi mai bine dezvoltat să devină un super-agent, care este totuşi treabă de pameni extrem de bine antrenaţi şi mai ales maturi! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu