joi, 19 ianuarie 2017

Scena muzicală piteşteană - Inagurarea stagiunii muzicale în 2017 la Filarmonica Piteşti

Alexandru Ganea şi Alexandru Tomesscu
În această seară de 19 ianuarie 2017 la Filarmonica Piteşti s-a inaugurat stagiunea muzicală din 2017 cu un concert extraordinar, atât prin invitaţi cât şi prin program.

În deschiderea concertului din această seară am audiat Simfonia în si bemol major de Johann Christian Bach. Acesta este unul din fii marelui Bach şi se încadrează  în curentul clasic al muzicii germane. Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de dirijorul Alexandru Ganea a interpretat această piesă scurtă şl graţioasă. 
Orchestra
A urmat punctul forte al programului. Alexandru Tomescu a fost solistul Concertului nr.5 pentru vioară şi orchestră de Mozart.
Ascultându-l pe Tomescu mă întrebam oare ce este mai special în muzica pe care o ascultam: interpretul virtuoz, vioara sa Stradivarius Elder Voicu sau muzica lui Mozart.
Mozart a fost mai parcimonios cu vioara, pentru că are doar 5 concerte pentru acest instrument, comparativ cu pianul unde are 27 de concerte. Concertul nr.5 mai este numit şi Concertul turc pentru că are şi similarităţi cu Rondoul a la Turca. Solistul interpretează o bună parte din concert ca un concert maestru acompaniat de orchestră, cu câteva momente solistice în care interpretul străluceşte prin virtuozitate şi sunetul special al viorii. Tomescu este cu siguranţă unul din cei mai valoroşi violonişti români de azi!

Tomescu ne-a oferit cu generozitate şi o piesă solistică de Bach.
În pauză a venit printre spectatori pentru a-şi lansa un CD.

În partea doua a concertului am trecut de la muzica clasică germană spre romantismul rus.
Orchestra completă a Filarmonicii Piteşti cu 63 de instrumentişti condusă de dirijorul Alexandru Ganea a interpretat Suita Lacul Lebedelor op. 20 de Ceaikovski. Este compusă din 6 părţi şi am ascultat bucăţi extrem de cunoscute de celebrul balet, precum Scenă, Vals, Dansul Lebedelor.
Tomescu cu copii în pauză
În finalul concertului am audiat şi Capriciul Spaniol al lui Rimski Korsakov o bucată extrem de antrenantă inspirată de muzica flamboaiantă spaniolă. 
Selfie cu Alexandru Tomescu
A fost un program deosebit festiv şi melomanii piteşteni au fost încântaţi. 

Mai ales că sala a suferit modificări privind iluminarea orchestrei care s-a îmbunătăţit şi nu mai deranjează pe auditorii din sală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu