sâmbătă, 28 martie 2015

Does the 21st Century Belong to China?, Kissinge & Zakaria vs. Ferguson & Li - Henry Kissinger et alt.

Această conferinţă a fost susţinută în cadrul Dezbaterilor Munk în Toronto.
Munk este un filantrop canadian şi la dezbaterile susţinute la Fundaţia Aurea convoacă mari personalităţi publice.
În această dezbatere au fost invitaţi să dezbată polemic Niall Ferguson şi David Li ca susţinători ai acestei idei şi Fareed Zakaria şi Kissinger ca fiind contra.
Niall Fergusson este un important istoric economic de la Oxford şi Harvard, David Li este Director la Banca Centrală a Chinei. 
Fareed Zakaria este la origine indian musulman din Mumbay (la fel ca Rushdie!) cu studii strălucite la Yale şi unul din cei mai importanţi comentatori de la CNN.
Ce să mai zicem de Henry Kissinger, fost Secretar de Stat, unul din oamenii de stat care au marcat Secolul XX, autorul deschiderii SUA spre China în 1972. 
După cum se ştie China este pe cale, sau cum zic alţii a depăşit SUA în produsul intern brut GDP, oricum din 2020 va fi cu siguranţă cea mai mare putere economică a lumii. Asta o să facă din China şi o mare putere politică capabilă să influenţeze lumea precum SUA?
Am să evidenţiez anumite lucruri din dezbatere. Fareed Zakaria spunea despre accentul german al vorbirii lui Kissinger, care nu există la fratele său mai mare, explicat de acesta pentru că Henry nu ascultă niciodată!
Întrebat fiind de moderator cum este văzută Canada, Li ne spune că această este luată cel mai adesea împreună cu SUA, dar că deja apar diferenţe, în primul rând deoarece Canada este o mare furnizoare de materii prime. 
Li şi Ferguson de asemenea subliniază optimismul dezvoltării chineze, faptul că pe fondul crizei economice, China se focalizează pe piaţa internă. Li spune că în tradiţia confucianistă China se îndreaptă spre interior, nu este o putere agresivă şi că dezvoltarea sa are mulţi paşi de făcut în primul rând că  o fi GDP Chinei mare dar împărţit la populaţie este încă redus de abia 4000$/ persoană.
Saltul care face ca o ţară să fie dezvoltată este atunci când GDP/persoană depăşeşte 12000$ şi sunt doar puţine ţări, doar 11 care au făcut după 1989 acest salt. Cred că România este încă sub acest prag?
China este deja un mare investitor în Africa, cu toate că am auzit nemulţumiri privind aceste investiţii, România aşteaptă promisiuni în acest sens. Să vedem!
Fareed Zakaria ca indian la origine spune că dezvoltarea Chinei va avea un concurent serios în India, care este deja o democraţie, şi care va depăşi populaţia Chinei. Zakaria remarca unele accente agresive al Chinei în Marea Chinei de Sud care au trezit îngrijorări în Filipine, Vietnam şiIndonezia. Marea problemă a Chinei va fi pe termen mediu democratizarea, pentru că partidul comunist de acolo este anacronic şi asta este o piedică în dezvoltare şi în aspiraţiile chinezilor pentru democraţie. Opinia spus de Kissinger a fost confirmată de demonstraţiile antiguvernamentale din Hong Kong. China nu va avea puterea Americii şi datorită limbii engleze mai asimilabilă decât chineza şi a puterii soft muzică, film, cultură populară, dar şi a inventivităţii americane şi a sistemului performant al universităţilor americane.
China va fi în secolul XXI a mare putere, dar nu în sensul american, pentru că îi vor lipsi mijloacele, dar şi a mentalităţii chineze care nu are imperialism în ea.
Dezbaterea a fost foarte interesantă, Henry Kissinger avea atunci 88 de ani, în 2011 acum are aproape 92!



Un comentariu:

  1. eu am citit altceva, dar poate discutam de texte diferite :))
    correct cu lipsa de imperialism EXPANSIV a Chinei. De pana acum. Dar
    a. asa cum spunea Stalin "Cantitatea are o calitate interna". Insasi dimensiunea rolului economic al Chinei si a populatiei Chineze vor fi suficiente ca si geo-stick. Vezi argumentul lui Fergusson referitor la vecinii Chinei. (asi mai adauga aici ca argumentul lui Kissinger nu este valabil; USA nu a avut in ultimii 50 de ani prea multi prieteni; nici Anglia Victoriana. Nici macar Roma, Dar asta nu I-a impiedicat sa fie bullish)
    b. daca ai fost atent la comentariile lui Li (probabil ca nu) China trimite annual zeci de mii de student numai in USA si Canada. Acesti oameni se intorc nu chinezi ci imbibati (si constienti) de o cultura indo-europeana (agresiva, jingoista, individualista, etc. Ia ca exemplu foarte frumosul "Ultimul Rege al Scotiei"). Nu este putin lucru ca Li a purtat la dezbatere un costum Savile Row si nu un chimonou. Si adauga si pentru mase , globalizarea. Vezi diferente intre noile orase chineze si cele din USA in privinta standardelor (poate chinezii sunt deja superiori; Sanghai arata mai bine ca Detrot si este mult mai sigur) sau a obiectelor de larg consum ? Sec XX si Globalizarea au facut sa dispara culturile regionale. Traim cu totii intr-o cultura indo-europeana capitalista si semi-democratica. Asta nu se va schimba, indifferent de viitoarele meander. Si indifferent daca cetatenii vor fi asiatici confucianistri, arabi mahomedani sau europeni crestini. Asa ca viitoarea China va ava reactii de Anglia si nu de Dinastia Tang. Am vazut asta deja cu Rusia lui Petru cel Mare.
    c. ma mir ca nimeni nu a subliniat uimitoarea uniformitate a Chinei. Spre deosebire de India de exemplu, China este unitara regional, rasial, mental. Mongolia Interioara / Uiguria este tocmai o exceptie ce confirma regula. Pai cred ca asta este un argument demn de a fi remarcat

    Eu cred ca deja, inconstient ne aflam dincolo de limita. Cam prin 1870, cand 80% din investitiile din America erau straine (majoritar englezesti), marina USA era inferioara celei a Statului Chile (remarca lui Theodore Roosevelt in Campania sa electorala) si USA nici macar nu isi amintea ca emisese cu cca 100 de ani inainte Doctrina Monroe. Ei, China a inceput in ultimii ani sa isi aminteasca (insulele, Marea Chinei de Sud, etc)
    M

    RăspundețiȘtergere