joi, 12 februarie 2015

Daniel Podlovschi la Filarmonica Piteşti

Daniel Podlovschi
În această seară de 12 februarie 2015 a avut loc un eveniment la Piteşti, violonistul Daniel Podlovschi a fost oaspetele Filarmonicii Piteşti. Maestrul Podlovschi s-a lansat la sfârşitul anilor 60 şi a fost unul din talentaţii violonişti români prezenţi atât în România cât şi peste hotare. 
În aceasă seară împreună cu maestrul Podlovschi a  fost prezent şi tânărul dirijor Ştefan Novak, care a condus orchestra Filarmonicii. 
Cu maestrul Podlovschi
Maestrul Podlovschi ne-a oferit trei concerte de excepţie.
Primul a fost Concertul pentru vioară şi orchestră în mi major BW1042 de Bach. Este unul din cele mai cunoscute concerte pentru vioară a lui Bach, eu îl ascult mereu dimineaţa la România Muzical.
Cu dirijorul Ştefan Novak
A urmat apoi cunoscutul Concertul nr.5 pentru vioară şi orchestră în la major KV219, al lui Mozart, denumit şi Concertul Turc, care are şi teme comune cu Rondo alla Turca.
În partea doua a spectacolului am audiat Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, op.61 al lui Beethoven. Beethoven a scris puţine concerte pentru vioară şi orchestră, dar aici este măsura geniului său. Dacă în concertele anterioare orchestra doar acompania vioara, acum orchestra are părţi consistente care fac din concert o adevărată simfonie. 
Cum spunea prietenul Sandu Crişcotă, concertul s-a desfăşurat în mod progresiv momentul maxim fiind Beethoven. 
Maestrul Podlovschi s-a plâns de condiţiile de desfăşurarea concertului, pe scenă şi în sală fiind foarte frig. Neobrăzarea administratorilor întrece orice limită, pentru că sunt spectacole unde sala este încălzită ca un cazan în fierbere, sau sunt situaţii ca azi. 

Am avut însă parte de muzică de înaltă clasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu