vineri, 28 noiembrie 2014

Misteriile lui Zalmoxis de Constantin Daniel

Numele orientalistului Constantin Daniel mi-este cunoscut demult. Apărea în Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică,  colecţia Biblioteca Orientalis o mulţime de cărţi despre antichitatea orientală scrise de acest autor.
Aflu că a la bază era medic psihiatru meserie practicată până s-a prăpădit la Policlinica Batiştei înainte de 1989. Dar după medicină a absolvit Litere şi Filosofie în deceniul 5.
Era un om dotat cu talentul scrisului şi cărţile sale făceau un serviciu celor interesaţi de Orientul şi lumea mediteraneană din Antichitate.  
Cartea apărută în Editura Herald, este o reeditare.
Cartea debutează cu consistente capitole despre traci şi implicit şi despre triburile nord dunărene ale daco-geţilor. 
Sunt tentat să cred că  a fost scrisă în spiritul tracomaniei epocii anilor '80 cu deriva geto-dacică de unde au pornit toate în civilizaţia lumii.
Constantin Daniel argumentează că tracii sunt locuitorii legendarei Troia din epopeea lui Homer, dat fiind şi numele cetăţii.
El ne mai argumentează cum că misteriile faimoase ale lui Dionysos şi ale lui Appolo sunt de origine tracică. 
Nu se povesteşte de spre homericii abioi care ar fi chiar geto-daci.
Apoi este un capitole despre agatyrsii trăitori în Transilvania de azi, purtătorii toiagului lui Dionyssos care la noi apar ca agatârşi.
Autorul spune şi despre geto-daci şi misteriile lui Zalmoxis care s-ar traduce ca moşul luminii,  personaj mitic care spun unii că ar fi fost sclav al lui Pytagora, din secolul VI î. Chr. Daniel foloseşte formula consacrată înainte de 1989 î.e.n. (înaintea erei noastre, care mie îmi pare acum deranjant, dar care este în tradiţia republicanismului francez). Daniel ne produce argumente că ar Zalmoxis ar fi trăit pe la 1500 î. Chr.
Ne mai spune ceva interesant că numele nu este Zamolxis, care ar însemna zeul întunericului. Toate ,misteriile ar rezulta din  retragerea într-o încăpere subpământeană, în întuneric total, adică deprivare de lumină care ar genera tot felul de viziuni luminoase după ce părăseşte acea încăpere. 
Interesant că insistă că populaţia geto dacă de prin secolul III î.Chr. era foarte credincioasă, vegetariană, deci ţinea post care ar explica posturile din tradiţia ortodoxă, nenumită în carte. 

Cartea este de interes pentru cei interesaţi de istoria veche precreştină a strămoşilor noştri.

11 comentarii:

  1. Joe, un sfat prietenesc: nu mai citii prostii de astea ca ajung sa te influenteze negative. (ai vazut cum ti s-a tras de la Dilema si Madam Pora...).

    Nu sunt lucrari nici macar semi-stiintifice. Sunt curat beletristica. Gen Brown cu studiile lui despre Iisus.
    La 1500 idCh tracii nici nu erau in Romania (denominatie pur geografica). Aici erau probabil triburi care mai tarziu se vor numi "achene" si in valul 2 , "doriene" si care, impinse din spate de traci, purtatori deja a rudimentelor culturii fierului (acestia din urma). Cartile astea de "Tracologi" pot fi adesea umoristice. Imi aduc aminte cum sustineau legaturile (chiar prin tunel !!!!!) intre Ceahlau si Egipt, faptul ca Roma a fost construita e traci, etc., Akenathon IV a fost influentat de preotii traci, etc.
    Acum Zamolxis (de fapt, aproape sigur SALMOXIS) este doar unul din cele doua nume date e catre diverse triburi getice. Al doi-lea este GEBELEIZES de care sunt sigur ca ai auzit. Etimologiile variaza unii il leaga de faptul ca purta o blana de urs; altii il aduc din frigianul (frigienii erau traci din Asia Mica) "sclav". Cel mai probabil vine prin radacina indo-europeana ce inseamn mugur (de grau sau de iarba). Asta s-ar lega de minunea vietii/invierii/iesirii din iarna. De aceea si ritualul de trecere trac (intalnit si la mongolii !!!!) al petrecerii noptii in groapa sau in pestera si iesirea a doua zi cu zorile. Dar foarte sigur, tracii erau politeisti !

    Fata de cartea asta si Ghinea al tau e parfum
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici exagerezi!
      Constantin Daniel era unul din orientaliştii serioşi din vremea comunismului.
      Dacă ai curiozitatea să cauţi pe internet o să vezi că are foarte multe cărţi despre civilizaţiie antice orientale.
      Eu am din Biblioteca Orientalis vreo 3 cărţi, şi încă prin alte edituri.
      Cum am spus aici fiind vorba de geto-daci Daniel cam exegerează cu geţii cei mai drepţi dintre traci după Herodot. Cartea însă este bine scrisă şi face o întreagă investigaţie a numelu lui Zalmoxis.

      Ștergere
  2. ,,,Jo,are dreptate ,anonimul de sus te-a bagat/ne-a bagat/m-a bagat in ceata permanenta...asa ca mai asculta si tu pe unii din cititorii tai...dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te mai băga unde nu-ţi fierbe oala!

      Ștergere
    2. Joe, poate ar fi bine sa citesti tot citatul din Herodot, nu numai ce scrie in cartile pline de mandrie nationala (ca si cum noi am avea cine stie ce sange dac in vine; este alta poveste, pentru alta data daca vrei). Herodot mai zice in continuare:

      Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi
      La ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă
      La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare

      https://www.youtube.com/watch?v=lcdSBrqa6YI

      M

      Ștergere
  3. - Dacă scrii "î.chr." faci o concesie nepermisă misticismului și bigotismului; asta nu se potrivește unui intelectual, mai ales cu o pregătire tehnică.
    - C-tin Daniel a publicat numeroase cărți interesante dar asta este într-adevăr o aiureală. A mai fost un evreu - nu îmi amintesc numele acum - care a publicat mult (dar doar serios) despre civilizațiile antice orientale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. idCh mi-l aasum de pe pozitia de crestin. mistic si bigot poate; dar sunt intr-o mai aleasa companie decat agnosticii. Daca vreti, vedem cati laureate ai Premiului Nobel pentru Fizica au fost credinciosi practicanti si cati nu

      Ștergere
    2. Si da, l-am citit si eu acum 40-45 de ani. Cred ca mai am Civilizatia Babilonului. Erau OK, dar lucrari de compilatie. Nimic rau in asta. Dar pana la Tracologie....

      Ștergere
    3. Chestia cu tracologia mi-a sărit mie în ochi, altfel cartea este foarte bună şi interesantă.
      Probabil că erau puse acolo ca să fie pasabilă la cenzură?

      Ștergere
    4. Şi este mult Eliade, că el a scris: De la Zalmoxis la Genghis Han.

      Ștergere
    5. J, please, nu-l baga pe Eliade aici ! Citeste macar pe Wikipedia cateva idei din cartea lui Eliade inainte de a-l amesteca in prostia aia. Este ca si cum ai face o apropiere intre Vanghelie si Caragiale pe baza Ploiestiului pentru ca unul a tinut carciuma garii iar celalalt a trecut odata cu trenul pe acolo. Nu mai stiu care cum....

      Ștergere