vineri, 4 aprilie 2014

Cioroianu la Piteşti

Am ţinut neapărat să ajung la prezentarea cărţii lui Cioroianu la Piteşti. Aşa că am avut norocul ca amicul Laurian să meargă la Piteşti şi am ajuns repede acolo.

Prezentarea începuse de vreo trei sferturi de oră într-o sală arhiplină. Tocmai Adrian Cioroianu îşi încheia spiciul şi a dat curs unor întrebări.

Adrian Cioroianu este istoric şi profesor la Universitatea Bucureşti şi realizator de programe tv.
Ca de obicei unii se aflau în treabă şi au făcut nişte comentarii lungi şi prolixe care să se evidenţieze pe ei.
De asemenea Lavinia Năstase a făcut un comentariu laudativ despre emisiuni ale lui Cioroinau, transmise pe TVR Internaţional, dându-se de căpşunăreasă la ...Paris!!!!???? Pentru doamna Năstase cred că ultimul lucru ar fi activităţile  manuale, poate cu altele......?

Am întrebat şi eu de ce nu mai scrie la Dilema veche. Domnul Cioroianu mi-a răspuns că este deja de domeniul trecutului această colaborare.  
Apoi domnul Cioroianu ne-a spus câteva probleme istorice interesante.

Domnia sa crede în implicarea serviciilor sovietice în Revoluţia din Decembrie 1989 şi mai ales în implicarea lor în evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş care trebuiau să degenereze într-o luptă dintre etnicii maghiari şi armata română. 

Amănuntul cel mai interesant despre istoria noastră s-a referit la motivul renunţării Contelui de Flandra la tronul României. Explicaţia i-a fost furnizată de un nobil valon care este la curent cu istoria noastră. El i-a explicat lui Cioroianu că familia i-a interzis să accepte această domnie pentru că ar fi devenit supus turc, România fiind atunci dependentă de Imperiul Otoman. Hohenzolernii au fost  mai vizionari  şi l-au îndemnat pe Carol să ia tronul pentru că în mod sigur va aduce în scurt timp independenţa României. A fost un noroc să avem un astfel de domnitor şi rege care a impus românilor sistemul cu două partide: conservator şi liberal, între care să arbitreze guvernarea. Carol a fost un arbitru de geniu şi a scos România din evul mediu şi a determinat modernizarea ei.

Cartea prezentată este Cea mai frumoasă poveste. Ea cuprinde pilule din istoria românilor începând din vremea lui Cuza şi sfârşind cu vremea de azi. Au constituit scenariul unui documentar de televiziune la TVR1.
Domnul Adrian Cioroianu a oferit autografe pentru cititorii acestei cărţi. 

Pe când aşteptam la autograf domnul Didea, rector  al Universităţii Piteşti a venit şi mi-a strâns efuziv mâna declarându-se încântat de intervenţiile mele la obiect. I-o fi plăcut opinia mea că afacerea de palgiat a lui Ponta este în primul rând academică, sau mai ştii? Cioroianu s-a declarat ferm de opinia că este mie-n sută un plagiat!
A fost un moment foarte plăcut în actualitatea intelectuală piteşteană.

4 comentarii:

  1. De la "yes, sure, of course, yes" la "good point" ca că este mie-n sută un plagiat la Ponta. Prietenii stiu de ce.L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi Lari, când o să renunţi tu la ironii de doi bani?

      Ștergere
    2. Lucram numai cu marfa clientului. L

      Ștergere
    3. Cioroianu este mare. Bravo lui. As fi bucuros sa partip la unele intalniri ale lui. Poate mai vin prin Pitsti.

      Ștergere