marți, 18 martie 2014

Tovarăşa Ana by Norman Manea


În Observatorul Cultural, numărul curent, 714 din 14.03.2014 scriitorul Norman Manea ne propune un portret al controversatei personalităţi care a fost Ana Pauker.
Ana Pauker a fost şefa fracţiunii PCdR moscovite, sosită în România cu Armata Roşie după 23 august 1944. 
La sosire era foarte furioasă pe Gheorghiu Dej, că Regele Mihai dăduse lovitura de stat şi-l arestase pe Ion Antonescu şi România revenise la Naţiunile Unite. 
Ana Pauker dorea ca România să fii fost cucerită de armata sovietică. Nici nu vreau să mă gândesc la ce ar fi însemnat asta!
Ana Pauker a refuzat să devină şefa comuniştilor români şi a preferat să devină Ministru de Externe. Asta probabil din motive  de gen şi fără doar şi poate şi de antisemitism.

Pentru că asta este teza fundamentală livrată de Norman Manea! Ana Pauker a fost o victimă a antisemitismului congenital românesc.

Nu trebuie să discutăm despre victimele represiunii anti-evreieşti comise de autorităţile româneşti  în perioada Celui de-al Război Mondial. 
Este una din cele mai ruşinoase pagini din istoria României. Lagărele din Transnistria şi represaliile de la Odessa sunt dintre cele mai teribile evenimente în care armata şi autorităţile române s-au implicat. 
Manea însuşi este unul dintre cei miraculos scăpaţi din infernul lagărelor transnistrene şi aceste amintiri constituie materia  romanelor sale.

El a stârnit vehemente reacţii la deconspirarea trecutului deochiat, de aderenţă prolegionară al lui Mircea Eliade la începutul anilor 90.

Culmea! Acum în tezele sale privind-o pe tovarăşa Ana el se foloseşte de legionari şi de nuvela Pe strada Mântuleasa scrisă de ...Mircea Eliade!!!
Norman Manea vehiculează teza că ar fi fost contactată de legionari pe când se afla în puşcărie, înainte de a fi schimbată cu Pan Halippa şi să plece în URSS prin 1941 şi apoi, după 1944 ar fi încercat să-i aducă la partidul comunist pe legionari. Opinia mea este că această teză este doar un mit, cu pătlăgica verde la început şi care se face roşie când se coace!

Pe de altă parte mulţi foşti legionari au intrat din oportunism la partidul comunist. Dar cum comuniştii au confiscat toate arhivele, i-au epurat în 1948 şi unii au ajuns la puşcărie inclusiv sinistrul Ţurcanu, care a pus bazele experimentului fioros de reeducare Piteşti.

Revenind la nuvela eliadescă acolo Eliade descrie ciudata relaţie dintre protagonistul profesorul Zaharia Fărâmă şi mahăra comunistă Ana Vogel, ce o întruchipează pe tovarăşa Ana Pauker! 
Mai foloseşte şi simbolul uriaşei Oana cucerită de un om din est de la Universitatea Dorpat Tartu! Dar în viziunea lui Manea ar simboliza gigantul bolşevic.

Pe de altă parte Manea încearcă să acrediteze ideea că, de fapt, Ana Pauker nu a fost victima luptelor de putere din interiorul partidului comunist, pe vremea aceea PMR, ci ea este o victimă a antisemitismului românesc.

Ori această teză este complet falsă şi fantezistă pentru că în continuare rămân evrei în zona vârfului de putere al comunismului românesc,  în posturi deosebit de importante. Chiar acum urmăream pe Digi24 un reportaj din epocă din 1953, citit de una din vocile oficiale ale jurnalului de actualităţi de la cinema, până la televiziune, care mai era în activitate şi prin anii 70! Ei bine era vorba de Congresul Sindicatelor RPR din 1953 şi cuvântarea a fost citită de faimoasa Liuba Chişinevschi, soţia numai puţin puternicului Iosif Chişinevschi. Ambii au rezistat până când Dej i-a epurat din conducerea superioară de partid, la jumătatea anilor 50. La fel Leonte Răutu a rezistat ca mare mahăr al ideologiei de partid până în anii 70 în vremea lui Ceauşescu!

Deci nu antisemitismul îl anima pe Dej când îşi termina adversarii, ci pofta nemăsurată de putere.

Reacţiile pozitive ale forumiştilor articolului domnului Norman Manea privind-o pe controversata tovarăşă Ana sunt brusc întrerupte de postarea lui Daniel St. Paul. 
El afirmă că articolul lui Manea este doar un exerciţiu de manipulare inteligent şi insinuant, folosindu-l ca argument inclusiv pe Eliade.

A fost ca o găleată de apă rece aruncată în obrazul cititorilor pentru a ne trezi din amăgirea de Şeherazadă a poveştii lui Manea!

Vă recomand să citiţi şi articolul:
http://www.observatorcultural.ro/Tovarasa-Ana-(I)*articleID_29924-articles_details.html

Apropo', întâmplarea face să cunosc pe o nepoată de a Anei Pauker din vremea studenţiei. Am sau mi-a rămas o carte în engleză împrumutată de la ea, nu mai ştiu! 
Este o persoană extrem de inteligentă şi simpatică. Ţin minte entuziasmul cu care m-a gratulat când ne-am întâlnit întâmplător la Ploieşti unde însoţea un grup de spanioli, era studentă la Spaniolă!

Astăzi este stabilită prin Europa, am intrat în contact pe mail şi devenise una din corespondente.

Mi-a spus la un moment dat s-o şterg din listă, nu-mi împărtăşea opiniile, se pare că şi ea era tentată de teza loviturii de stat din 2012, vehement combătută de mine!

Mă consola cu faptul că o bună prietenă de a sa îmi admira textele publicate în Dilema veche!



6 comentarii:

  1. Partial Manea are dreptate:
    a; valul serios de prigonire al evreilor di Romania (exceptand cele 2 zile de Rebeline) are loc dupa venirea comunistilor. Incearca sa aflii cin Romania, fostul pae s-a intamplat cu conducerea evreiasca dupa 1945, cu fostul lor partid, etc. A fost o lupta ideological;
    b. cea mai importanta numeric, agresiva si eficienta era aripa muncitoreasca a Legiunii. In fond nazismul, in spirtualitatea lui semanatorista de Legiune a Arhangelului Mihail- cel cu sabia - a fost tot un partid cu ideologie socialista, a alta ramura a Internationalei II. Poate nu stiai ca Mussolini a fost unul din delegate Italiei la ultimul congress al acesteia. Asa ca trecerea la comunisti a fost si usoara si profitabila.
    c. da, a existat o lupta dura intre latura Internationala (in special evrei basarebeni, educacati a fii de stanga inca de pa vremea lui Herzel) a celor veniti pe tancuri (acuzatorii lui Alexandru Dobrogeanu Gherea) si ramura nationalista a lui Gheorghiu Dej (vezi creierii lui Foris imprastiati pe pereti) . Era o lupta pentru putere nu neaparat antisemita, desi antisemitismul a fost folosit ca argument.
    d. nimeni nu a acuzat-o pe Pauker ca ar fi fost idioata (gen Tovarasa). Din contra. Mai degraba a foat ceva gen Monica Macovei culta si educata, si cu o credinta politica.
    e. Domnul de Saint Paul ( :) ) face parte din Noua Garda.
    f. Nuvela e minunata, dar nu este totusi un reportaj
    M
    PS: Lituanianul este un personaj pozitiv, un trubadur, un cautator al Sf Graal. Nu e comunismul. Mai degraba pilotul disparut e cumva duplicitar. Si acest leitmotif al intregii nuvele, devine cumva obsesiv, un fel de Laura Palmer a lui David Lynch

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mac, ai răspunsul unui congener şi iprieten al Maşei una din fiicele Anei Pauker. Este extrem de interesant!
      cateva completari...
      busuioc florin - Marti, 18 Martie 2014, 18:53
      Am fost coleg de santier cu Masa,a doua fiica a Anei,tatal Masei fiind Clement,ilustru comunist ceh,executat de nemti prin Belgia, intr-o imprejurare nebuloasa,banuiti fiind cei din anturajul lui Moritz Thorez,aflat in exil la Moscova.Masa mi-a facut cateva marturisiri,care se cam bat cap in cap cu relatarile autorului.Spre exemplu afirmatia ,,daca Partidul spune ca e vinovata,asa este!",nu ginereleGh.Bratescu a facut-o, ci fiul Vlad Pauker,care a facut referire la ,,vinovatia" maica-sii, publicata,pe atunci si in oficiosul ,,Scanteia"!Am intrebat-o atunci pe Masa daca Vlad a fost obligat sa afirme acest lucru,si inca si public.,,Nu,el era convins de vinovatia mamei",mi-a spus Masa atunci.Cu referire la faptul daca surghiunul Anei a avut radacini antisemite,Masa mi-a spus ca ,,nici vorba!Dej nu-i antisemit.A fost o cearta intre Dej si Vasile Luca,caruia ii luasera parte Ana si cu Teohari Georgescu,ambii si cu Luca facand parte din ,,cominternisti",adica comunistii care fusesera in exil la Moscova.Cat despre ,,inchisoare",am inteles atunci,tot dela Masa,ca Ana a avut domiciliul fortat la domiciliul,in vila pe care o ocupa Tania cu sotul Gh.Bratescu.

      Ștergere
  2. Iti recomand (cu jumatate de gura) sa citesti memoriile lui G. Brătescu Ce-a fost să fie. GB fiind ginerele Anei Pauker. Tatiana,sotia lui GB si fata Anei Pauker a murit relativ de curind. Interesant ca dupa o viata de cuceriri revolutionare in RO, GB recomanda fetelor lui sa paraseasca tara. L

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Ana Pauker nu a fost niciodată controversată de către români (subliniez români); la alții ca Manea, Brătescu și restul tribului, mai e una ce a scris o carte prin Franța etc. - cu ăștia e altceva, de aia tot încearcă să o laude. Nu a fost nici cultă și nici studii nu avea.
    2. Îmi amintesc că îl lăudai pe Manea; dar tu ești mereu inconsecvent și ești gata să spui azi că negrul e alb și mîine invers doar ca să nu recunoști niște aberații. Uniunea Scriitorilor sau Academia (zisă Română, condusă de dobitocul Haiduc - îmi pare rău că a fost chimist) l-au propus la...Premiul Nobel ! Am citit o singură carte (recomandată de tine) și mi s-a părut o stupizenie. E drept că tot pentru fleacuri madam Hertha a luat premiul !
    3. Repet că trebuie să fii mai realist, mai adaptabil, să renunți la prejudecăți ridicole, la sentințe fără acoperire, la acuzații bazate doar pe zvonuri - fie că e vorba de politica internă sau cea internațională, economie, justiție și mai ales istorie (aici o dai în bară din principiu) etc. Tu ai mentalitatea boșorogilor de tristă amintire de la PNȚCD. Voiau să ne întoarcem la 1948; iată că ne-am întors la vremea fanarioților, spre sfîrșitul sec. XIX și vom cădea în continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi tu Sorine ai lapsusuri!
      Părerea mea este că Norman Manea nu-i scriitor, e doar un memorialist ciudos care exploatează propria sa tragedie, pe care nu a prea înţeles-o, era de vreo 3-5 ani în infernul din Transnistria!
      Care a avut obrăznicia să-l respingă pe Steinhardt că s-a creştinat şi călugărit şi care are impresia căp suntem antisemiţi cu toţii! Nu suntem!

      Ștergere
    2. J, poporul roman, ca toate popoarele "mai putin sophisticate" este xenofob. Si deci si antisemit. Nu comenta reactia personala impotriva lui Steinhardt. Si crestinii si musulmanii il omorau. Intreaba un preot orthodox cum il vede pe un om ce trece la catolicism ? M

      Ștergere