miercuri, 12 martie 2014

Filme româneşti şi cu români

Am văzut câteva filme pe care aş vrea să le comentez!
Sunt filme unul românesc, altul cu o actriţă româncă în rol principal şi unul olandez, fără legătură cu noi.

Se lasă seara în Bucureşti sau Metabolism
Acesta este ultimul film aparţinând lui Corneliu Porumboiu. La primul său film am râs strâmb despre caragealieana revoluţie din '89 din oraşele României precum Piteştiul meu sau Vasluiul din film.
A urmat filmul  Poliţist adjectiv, bine primit de critică, dar mie personal mi s-a părut cu lungimi şi plictisitor.

În fine am văzut şi filmul cu titlul de mai sus, ca o continuare logică a tipul de cinema din Poliţist adjectiv. Recunosc că în tinereţe eram mare consumator de filmele care astăzi se numesc de artă, dar atunci făceau săli pline.
Este vorba de Fellini, Antonioni experţi în filme cu intelectuali în criză. 
Singura legătură cu aceste filme este că la un moment dat personajul regizor (Bogdan Dumitrache) stă de vorbă cu actriţa (Diana Avrămuţ) în care aceasta este asemuită fizic cu Monica Vitti - actriţa fetiş a lui Antonioni, superbă, dar cu un nas prea mare care îi strica aspectul. 
Diana Avrămuţ este o brunetă sexi, interesantă cu o bună dicţie, Bogdan Dumitrache duce lipsa de aceasta şi mă mir cum de este atât de curtat de regizori, nici că ar fi un june prim, în fine, passons!
Filmul lui Porumboiu este compus din scene cvasistatice, inclusiv una dintr-o maşină în mers, din aceeaşi categorie. Regizorul şi actriţa vorbesc, mănâncă, fac amor! Nu este scena explicită, doar auzim respiraţia şi apoi pe actriţă seminudă, arată foarte bine!
Dacă la cei doi mari italieni intelectualii unii chiar regizori de film erau în criză, aici nimic!
Filmul mi-a reamintit de noveau roman, Gumele lui Robbe-Grillet. Cristi S. îmi spunea că atunci când cineva îl plictisea cu cereri de împrumut de cărţi îi dădea de citit Gumele şi omul se lăsa de împrumutat!

Canibal
Acesta este un film spaniol.
Are însă ca actriţă principală pe o tânără şi foarte frumoasă actriţă Olimpia Melinte. Această actriţă are deja la activ mai multe filme prin Italia şi Spania.
Filmul este un fel de horror. Croitorul de lux care este personajul principal era atras de femei pe care le omora şi le .....mânca!
Croitorul Carlos constată că noua sa vecină, din apartamentul de deasupra este extrem de frumoasă, dar vorbeşte la telefon în româneşte. Vecina este atacată de prietenul ei român şi cere ajutorul croitorului, care o rezolvă în cabana sa montano unde o ...mănâncă!
Soseşte sora ei Nina, Olimpia Melinte joacă în dublu rol.
Şi ea se apropie de vecinul croitor. Ajung pe munte la cabană, ea adoarme, el o dezbracă, actriţa este superbă, vrea s-o omoare dar renunţă!
Pe drum mărturiseşte canibalismul său Ninei, aceasta se îngrozeşte şi-l determină pe şofer să derapeze şi moare în accident!
Final!

Borgman
Ăsta este un film olandez,ciudat rău!
Un vagabond trăieşte împreună cu prietenii într-o pădure! Este vânat de preotul comunităţii şi alţi doi prieteni care sunt hotărâţi să-i omoare.
Se insinuează într-o tânăra familie burgheză bogată, cu doi copii şi o bonă străină cu care vorbesc engleza, probabil o est-europeană (poate  mă înşel, actriţa este daneză!).
Vagabondul împreună cu acoliţii săi plus o mamă şi fiică încep să-i omoare pe toţi începând cu grădinarul, soţul soţia fascinată de vagabondul criminal. Tipi îi îngroapă în grădină şi dispar cu toţii, inclusiv copii cuplului!
Final


Cred că sunt masochist un pic, să am răbdare să văd astfel de filme!



Un comentariu: