sâmbătă, 12 iulie 2025

Vacanță în Grecia


Ca și anii trecuți ne-am decis pentru o vacanță la mare în Grecia. Și m-am gândit să schimbăm destinația, fusesem doi ani la rând în Creta, în Rethymno. Un hotel bun de patru stele, singura chestie care mă deranja era că plaja era fix la Mediterană și spre nord mergeai pe mare până la Atena. Anul trecut a fost o mare agitată în ultimele zilei ne-am trezit cu plaja distrusă de mare și am trecut la piscina hotelului.

Anul acesta m-a orientat spre Skiathos unde fusesem la Koukounaris în 2014, plaja superbă cu pini pe margine. Am descoperit că la capătul plajei spre vest pe dealul din zonă se construise între timp un hotel nou, Elivi. Și mi-am permis  aroganță, cum se spune, și am acontat un sejur la acest hotel de 5 stele. Toate bune, însă surpriza a fost programul avioanelor. În Skiathos am mers cu Tarom, care din motive economice are cele mai proaste programe de zbor. 


Am plecat pe 1 iulie, la 5.45 dimineața și ne-am întors pe 8 iulie plecând din Skiathos la 22. 20! Din punct de vedere al sejurului a fost perfect. Am câștigat așa 2 zile de plajă! Problema era că trebuia să acontăm o firmă de transport la aeroport, care venea de la Craiova. Întoarcerea a fost rezolvată de agentul de turism de la care am cumpărat sejurul, dusul era mai complicat. După tentative și înjurături Adriana a reușit rezervarea on-line. Eu aveam coșmaruri, maxi taxiul trebuia să ne ia de la stația OMV de la ieșirea spre autostradă la 12.40 după miezul nopții. Dacă nu venea mașina ce ne făceam? Tren ar fi fost, dar fusese suspendat. Mașina a venit la timp și am ajuns la aeroport, la Otopeni. Aici surpriză neplăcută, e șantier la plecări și era menținut aerul condiționat și era o frigăraie în aeroport, că lumea era echipată de vară, 


Am ajuns cam pe la 8 dimineața la hotel și ne-au invitat să luăm micul dejun. Camera o primeam însă după 3 d.a.! Așa că m-am schimbat la Spa-ul de la nivelul solului, două etaje mai jos de recepție, unde mi-am pus rucsacul și hainele într-un locker. Am coborât de pe deal scările și m-am instalat pe plajă la paturile șezlong. Erau gratuite pentru cei care erau stăteau în hotel, altfel erau extrem de scumpe, 35 de Euro, și în restul plajei 30 de Euro.

Am convins-o pe Adriana să coboare și ea la plajă. Apa era caldă și foarte limpede, roiau peștișorii pe care-i vedeam prin ochelarii de înot. Singurul impediment neplăcut a fost că, alături era un spațiu pentru sporturi de apă, skijet, șalupe, etc și apa mirosea a petrol când treceau spre debarcare. Am luat prânzul la bufetul bar al plajei care ținea tot de Elivi. Totul mi s-a apărut foarte scump comparat inclusiv cu Creta chiar, nemaivorbind de  nord Halkidiki, sau Thassos. Berea la bar era 7 Euro paharul de 400 ml. În fine suntem anunțați că este gata camera noastră. Am fost conduși de un angajat, camera era la nivelul solului unde era și Spa. În fața camerelor se vedea piscina. Ajungem în cameră, era un sistem sofisticat de deschidere al perdelelor și a luminilor. Surpriza a fost pe terasă! Nu mai era piscina aferentă celorlalte camere, era însă o cadă mare cu jacuzzi! Acest atribut îl aveau doar câteva camere de la nivelul nostru. Noi stăteam, în clădirea unde se afla recepția, puteam să primim cazare la niște vile răspândite pe deal, dar la barza chioară îi face Dumnezeu cuib și ne-am trezit cu jacuzzi. Deci era superconfort exact pentru ciocoi ca mine, care-și permisese aroganța de 5 stele.

Și așa am petrecut sejurul, dimineața la plajă la mare, după ce mâncam pe la 2 d.a. ne întorceam la cameră și mă bălăceam în jacuzzi. 

Am descoperit mergând la market, o tavernă, Souvlake, unde mai găseam și mâncare grecească de alt fel, nu doar gyros și souvlaki, adică șaorma și șiș kepbab. Am testat și ceea ce ei zic că este kebab, un fel de mic cu carne tocată îndesată, mult mai buni sunt micii românești, o recunosc și ceilalți balcanici!

În penultima zi m-am trezit cu o infecție la urechea stângă care mi-a stricat sejurul. Acasă m-am tratat la un orelist care mi-a dat un tratament cu antibiotice, care mi-a reparat inclusiv problemele cu mijlocul. 

Am petrecut și ultima zi la plajă, am mâncat la taverna Souvlake și am așteptat mașina de transfer. Șoferița ținea și ea aerul condiționat de te lua cu frig.

Am ajuns în fine la aeroport, se făcea deja check in. Am îndeplinit formalitățile, iar când am fost obligat să scot cureaua, pantalonii îmi alunecau, chestie care i-a amuzat pe polițiștii greci. Am luat și niște whisky de la duty free am urcat în avion și am ajuns la 11.3 noaptea în București.  Am așteptat mult la bagaje, am ieșit să vedem cum este cu întorsul acasă,. Eram programați pentru 2.30, dar am plecat cu prima cursă la 2.00. Am ajuns în Pitești la 3.10 și am găsit un taxi care ne-a adus acasă și la 3.30 eram deja în pat. 

Vacanța a fost de nota 10, minus problemele cu urechea.

miercuri, 9 iulie 2025

Bourne Defiance de Brian Freeman


Este un roman care pare a fi o continuare directă a romanului Bourne Evolution, scris de același Brian Freeman. Bourne este o franciză a scriitorului de thriller hard boiled novels, Robert Ludlum. Primul lui roman Bourne Identity este scris de Robert Ludlum în 1980. Aveam o sursă care aducea romane din Occident, omul era Dan Zara, ploieștean și caragialist, jucător de șah, dar lucra și în comerț exterior. Eu îl aveam de la un prieten al acestuia cu care eram coleg de serviciu. Mi l-a împrumutat foarte puțin și am citit la el, cred că o zi. Era despre un agent secret care era în luptă cu teroristul Carlos. Romanul a fost ecranizat cu Richard Chamberlain, care a plecat dintre noi anul ăsta, la 90 de ani. Era un film în două serii care respecta litera romanului. Ulterior din 2002 producătorii au creat o franciză Bourne, cu Matt Damon în rolul principal. De asemenea, editorii de romane thriller au angajat scriitori care produc romane cu subiectul Jason Bourne. Bourne este un mare succes comercial!

Acest roman începe cu 7 ani în urmă, când Bourne cu identitate Cain, trebuie să elimine un trădător, Abel care trădase programul Treadstone al CIA. Abel mai era cunoscut și ca Lennon, ca marele muzician pop rock. Acest ticălos infernal avea ca ajutor câte o tânără pe care o numea Yoko, după soția muzicianului. Bourne află de un zbor 3142, care trebuia să ajungă de la Johannesburg la New York și care dispare. Toți cei care erau implicați în Treadstone și de acest zbor sunt urmăriți să fie eliminați. Pentru a lămuri afacerea legată de acest zbor care avea ca nume de cod Defiance, Bourne  intră în luptă cu agenți secreți și diverse organizații de securitate. Afacerea este încurcată pentru că, se pare, își băgaseră coada iranienii care voiau să se răzbune pentru moartea generalului Gholami, un șef care trimite la realul Soleimani. Pentru a rezolva acest caz este ajutat de Nova, fosta lui iubită, care-l trădase cu Lennon, dar care acum era aliata lui Bourne. De asemenea era și iubita actuală, Abbey Laurent, ziarista din Quebec, care lucra Alicia Beauvoir, romancieră, dar fost secretar de stat. Bourne rezolvă cazul, cu toate că are ocazia, nu-l execută pe Lennon, care să dea posibilitatea unei  urmări, a unui nou thriller. 

Cui îi plac romanele de spionaj îl recomand!