joi, 20 iulie 2023

The Europeans de Orlando Figes

















Orlando Figes (citește faigiz) este un respectabil istoric englez care este preocupat de istoria Rusiei și am avut ocazia să-i prezint anterior cartea Dansul Natașei, despre cultura rusă. Cartea aceasta, Europenii este dedicată istoriei culturale a Europei mijlocului de secol XIX. În această perioadă cultura europeană centrată în jurul Parisului și Franței a decolat vertiginos din motivul unui eveniment industrial, dezvoltarea căilor ferate! Căile ferate au facilitat apropierea între diverse spații europene și au permis ca evenimentele culturale să se răspândească în Europa. Este interesant că literatura autohtonă, dar și traducerile au fost răspândite prin intermediul librăriilor  aflate în gări! Dezvoltarea literaturii a fost facilitată și de legislația privind eradicarea analfabetismului a școlilor și a apariției cititorilor. Un alt fenomen extrem de important a fost avântul pe care l-a luat opera, atât prin marii compozitori italieni, Verdi, Donizetti, Rossini, a francezilor, Berlioz, Mayerbeer, Gunod. În Germania apăruse Wagner cu marile lui drame muzicale, promotor al naționalismului german, dar și al antisemitismului!

În centru acestei cărți se află cuplul Pauline - Louis Viardot și a scriitorului rus Ivan Turgheniev. Pauline Viardot este considerată ca probabil cea mai mare soprană a timpului. S-a născut la 18 iulie 1821 (tocmai s-au făcut 202 ani de la naștere). Louis Viardot era considerat un mare manager cultural. Pauline mai avea o sora Maria Malibran, o cântăreață excepțională, care a murit tânără. Datorită dezvoltării operei s-au construit mari teatre de operă, dar și săli de muzică care promovau în special marii clasici vienezi, Haydn, Mozart, Beethoven.

Turgheniev, aristocrat rus, și-a făcut studiile în Germania, dar a sosit la Paris unde s-a apropiat de cuplul Pauline - Louis. Pauline se pare că i-a fost amantă și există suspiciunea că unul din  copii ei este fiul lui Turgheniev. Turgheniev era un tip impunător de peste 1,90 m. El ea fost un mare promotor al traducerilor scriitorilor ruși în limbile europene. El i-a promovat pe Dostoievski și pe Lev Tolstoi. Atunci au început demersurile privind copyright-ul și protecției autorilor. Mărturisesc că eu am citit ediția originală engleză piratată pe internet. Turgheniev a legat mari prietenii cu scriitorii francezi din acea perioadă, Georges Sand, Gustave Flaubert și alții.

Un caz special este Marea Britanie. Aici s-a dezvoltat puternic tehnologia datorită Revoluției Industriale care a facilitat apariția unei burghezii amatoare de cultură și artă. Cel mai important scriitor, tradus în alte limbi europene a fost în primul rând Dickens. Marii cântăreți de pe continent au fost invitați să cânte în Marea Britanie.

Lovitura dată dezvoltării culturii europene a fost Războiul franco-prusac care a declanșat resurgența naționalismului. 

Este interesant că unul din promotorii europenismului cultural a fost Nietzsche, folosit ulterior de naționalismul extrem nazist. 

Cartea este interesantă, a fost lectura principală în vacanța din Creta. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu