marți, 11 iulie 2023

The English Spy & Portrait of Unknown Woman de Daniel Silva și Tripple Cross de Tom Bradby


Vă prezint aici trei romane citite de mine în vacanța cretană. Sunt romane de spionaj în principal.

The English Spy 

Este un roman scris de Daniel Silva în 2015. Romanul debutează cu problemele unui căpitan de iaht de lux din Caraibe căruia i-a dispărut bucătarul. Acesta angajează pe un bucătar de la un bar de pe insula unde staționa iahtul. Iahtul are o vizită specială și neașteptată, pa iaht sosește prințesa divorțată a viitorul rege al Angliei. Bucătarul are o noapte de amor aprins cu o chelneriță de pe vas, care-l surprinde pe acesta manevrând o bombă cu ceas și tipul o ucide imediat, după care fuge de pe vas cu o barcă de salvare. Iahtul sare în aer și teroristul dispare. Serviciile secrete sunt alertate și cei care aduc primii o dovadă sunt cei de la Mossad. Ei îl identifică ca fiind Eamon Quinn, un periculos terorist irlandez din IRA care a devenise asasin la comandă și era în poza găsită de israelieni în compania unui spion iranian. Șeful MI6 și cel al Mossad decid că omul care trebuie să-l găsească pe asasinul irlandez este Gabriel Allon, spion israelian, personajul unor serii de romane spionaj scrise de Silva. Allon tocmai se pregătea să părăsească Roma cu a doua lui soție, Chiara care era gravidă cu doi gemeni.  Prima lui soție suferise un șoc la moarte fiului lor de doi ani omorât într-o mașină de un terorist palestinian. Gabriel Allon îl implică la această afacere pe Cristopher Keller. Acesta era un fost militar SAS în Irlanda de Nord și avusese de a face cu acest terorist Eamon Quinn, care o omorâse pe iubita lui irlandeză și provocase un masacru în Irlanda de Nord. Keller plecase în 1991 în Irak la primul război anti Saddam și unitatea lui fusese nimicită de un bombardament aplicat de forțele coaliției anti Saddam. Debusolat pleacă și ajunge asasin de profesie în slujba lui Don Orsato, un șef de clan corsican. Cei doi dau de un fir în Lisabona unde Quinn avea un apartament. Acesta este vizitat de o tânără. Acesta pleacă din Lisabona în Anglia. Din aeroport ia un BMW și-l parchează  în fața unei bănci. Allon este anunțat prin mesaj de Quinn că mașina va exploda, ceea ce se întâmplă și Allon și Keller încearcă să să evacueze lumea. Mașina explodează în centru Londrei provocând un masacru. Allon este rănit și se dă ucis în atentat ca să poată urmări pe Quinn. Apoi autorul ne plimbă prin Europa la Viena, apoi la Hamburg, unde Allon capturează pe un șef SVR. Rușii și Putin dăduseră ordinele ca Quinn să comită aceste atentate. Finalul nefinalizat se petrece în Irlanda de Nord.  Keller prin acțiunile sale este reintegrat serviciului secret MI6 de unde și numele romanului. Romanul este plin de suspans. 


Portrait of Unknown Woman



Este un roman recent al lui Daniel Silva, avându-l în centru tot pe Gabriel Allon. Allon se află la Veneția împreună cu soția și cei doi gemeni. Allon are ca pregătire de bază restaurarea de opere de artă și este și pictor amator. Acest roman nu mai este unul de spionaj, ci privește falsificarea operelor de artă. În principal romanul se ocupă cu tabloul Portret al unei femei necunoscute de Anthony van Dyck. El este vândut de un negustor de artă Isherwood unui mare întreprinzător de artă american. Asupra tabloului planează incertitudinea că ar fi un fals. Și Gabriel Allon se angajează într-o complicată afacere pe urmele unor falsificatori de artă. Interesant este că cineva spune că nu este mare scofală să falsifici pictori contemporani, dar mult mai complicat mari maeștri din vechime.

Este și acesta un foarte interesant roman de acțiune și despre artă. 

Tripple Cross


Acest roman este scris de un autor englez, făcând parte dintr-un șir de romane cu personaj principal Kate Henderson. Aceasta descoperise că rușii ar fi avut la mână pe primul ministru britanic. Kate se retrăsese din activitate cu soțul pătat de colaborarea cu ruși și făcut omul lor. Din motivul că copiii lor adolescenți trebuiau să aibă ambii părinți și că erau atașați de tată, britanicii permiseseră soțului să vină cu ei și se stabiliseră în Provence. Acolo apare primul ministru britanic care o roagă/obligă pe Kate să revină să dezlege povestea cu trădarea lui. De fapt o agentă rusă recunoscuse că Kate fusese indusă în eroare de șeful SVR cu ajutorul unui agent rus infiltrat în conducerea MI6! Și aici sunt tot felul de încâlceli, plimbări prin Europa. Asupra șefilor MI6 planează suspiciunea trădării. Pentru a-și rezolva problemele Kate lasă grija copiilor mătușii ei, cu funcție financiară în MI6. Finalul este extrem de neașteptat!

 

Probabil că mulți se întreabă de ce citesc aceste romane. Pentru că sunt bine scrise și mai bune decât multe filme de acțiune. Regret că până acum nu s-a făcut un film după romanele cu Gabriel Allon. Dar este o mare problemă. Allon este un agent secret Mossad și asta nu dă bine în cercuri progresiste cum sunt la Hollywood.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu