miercuri, 29 septembrie 2021

Soldatul câinelui de Paul Goma















În sejurul brașovean de la finalul săptămânii trecute am recitit cartea lui Cioran, dar și această carte a lui Paul Goma. 

Pe Paul Goma îl știu de la Europa Liberă, când își citea romanele apărute doar în Occident. 

Paul Goma a fost un caracter arțăgos, uneori nedrept, chiar cu prieteni devotați precum Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Dar a fost un om extrem de curajos, închis la politici în 1956, a reluat studiile la Universitate, dar le-a întrerupt, a debutat ca scriitor cu un volum de povestiri, a fost redactor la România literară.

A avut ideea unei scrisori de solidarizare cu Carta 77 din Cehoslovacia și o scrisoare de înfruntare a lui Nicolae Ceaușescu. Acest manifest a fost semnat de mai mulți români care au văzut în el un instrument de emigrare și nu a fost semnat de scriitor români cu excepția lui Negoițescu. A fost arestat și bătut și expediat cu familia în Occident în Franța.

Paul Goma are romane confesive, viața lui a fost un roman. Basarabean de origine a scăpat ca prin urechile acului de expediere din România înapoi în adâncimile rusești. A devenit student lai-a apărut un Universitatea București și arestat și închis din cauza protestelor prilejuite de Revoluția de la Budapesta. După 1964 s-a reintegrat, a intrat la Universitate din nou, dar a plecat din cauza presiunii securiștilor care îl voiau turnător. I-a apărut un prim volum era redactor literar. A vrut să-și publice primul său roman Ostinato, care descria experiența din pușcăria politică comunistă, dar romanul i-a fost respins și a reușit să-l publice în Occident fiind redenumit un Soljenițîn român. Din cauza atitudinii disidente a fost calomniat, denigrat și negat ca scriitor.

Acest roman scurt de 184 de pagini, l-am citit într-o seară, l-am devorat de fapt, având în urechi parcă vocea lui. S-a stins anul trecut la Paris la 85 de ani de Covid.

Cartea privește tribulațiile lui și ale familiei din momentul în care primește în februarie 1981 un pachet cu o carte care făcea explozie la deschidere. Față de Penescu, emigrant fost secretar al PNȚ, Goma este mai suspicios și cheamă poliția. Cartea explodează în mâinile inginerului care se ocupa de neutralizarea pachetului. Acest eveniment îl determină pe autor să-și reamintească evenimente din trecutul românesc. 

Cum a văzut marea fără să vrea trimis din domiciliu obligatoriu, ca apoi în 1968 la Doi Mai să fie solidar cu turiștii cehoslovaci.  Vrea să-l mobilizeze și pe criticul Dan Cristea, care de frică, etc se îmbată instantaneu. Lucru obișnuit la curajoșii scriitori români, când când fac prostii, precum ALI Ștefănescu, soțul legal al Ninei Cassian, care se apucă să atace Cenzura și este apostrofat de nevastă că-i distruge cariera pe linie, și care, ulterior, la New York se dădea dizidentă. Tocmai Ali atacă cenzura la care fusese șef. Ali ca să scape de gura nevestei se duce și se îmbete cu două pahare de votcă să motiveze că nu mai știa ce zisese. Disperat să apere patria Goma se duce la Uniunea Scriitorilor să se înscrie în Gărzile Patriotice și ajunge membru PCR!

Finalul romanului este despre afacerea tentativei de otrăvire a lui și apoi afacerea Tănase pusă la cale de Haiducu, un securist extern român cu ajutorul contraspionajului francez. Despre afacere a făcut un documentar și Liviu Tofan prezentat la Pitești. Treaba este foarte ciudată și neclară. Ce este cert că președintele Mitterand a stricat relațiile cu Ceaușescu și nu a mai ajuns în România decât după 1990.

În roman, probabil Goma amestecă adevărul cu ficțiunea lăudându-se cu flerul său privind pe securiști. 

Totuși Goma scrie bine, te pasionează, îți amintește de vremurile câinești din anii 80 și te înrăiește și mobilizează să nu uiți prin ce ai trecut.


6 comentarii:

  1. Pai Ceausescu ia trimis lui Mitterand niste milioane de dolari bani negrii.Pentru alegeri , Intermediarul , un francez si_a tras un comision gras. Ceausescu nu a vrut sa mai complecteze comisionul si uite asa a devenit tinta lui Mitterand. Afaceri si morala nene nu gluma !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informația pe care o vehiculezi tu este o minciună a securității care a luat-o rău peste ochi de la francezi și socialistul Mitterand l-a arătat pe Ceaușescu printre primii că era un împărat gol. Și asta din surse sigure, franceze

      Ștergere
    2. Ce vrei sa spui ca intermediarul a fost securitatea romana ? Uite ca despre asta nu auzisem. Apropo de imparati goi . Ce stii despre faptul ca Miterand a fost sau nu a fost colaborator al fascismului in timpul razboiului bineinteles si cu aura de luptator in rezistenta franceza deci bagat acolo unde avea piata ca lumea la turnatorii. Eu stiu ca inca de cind era presedinte era tot timpul muscat de adversari pe temele astea.

      Ștergere
    3. Auzi dar despre Goma ce stii a fost sau nu a fost colaborator de baza al securitatii ?

      Ștergere
    4. Parcă scriu în limba chineză pentru tine Dan. Securitatea încerca să sperie omoare dizidenți români: Monica Lovinescu bătută, pachet exploziv cu cărți lui Penescu, fost secretarvgeneral al PNȚ, Goma. Otrăvirea lui Goma și răpirea lui Virgil Tănase. Au dat chix și au mințit cu aireala pe care o vehiculezi.
      Acum mai scoți o tâmpenie criminală. Goma turnător! Păi toată viața lui a fost invers, a turnat securitatea în cărțile lui ca organizație criminală împotriva românilor.
      Dacă tu crezi altceva este treaba ta!

      Ștergere
    5. Eu ti-am pus doar o intrebare. Cred ca anul trecut tot tu ai facut niste aluzii la treaba asta. Atunci am crezut ca este o gilma deseori infiltrata in editarea ta. Ca si in textul pe care discutam in care zici scrii ca ca Haiducu a comis atacul de la Europa Libera in cirdasie cu contraspionajul francez. Am picat jos aseara cind am citit treaba asta deoarece contraspionajul francez nu avea voie sa desfasoare sau sa sustina activitati criminale pe teritoriul Germaniei . Si asta mai ales dupa atentatul terorist de la Olimpiada de la Munchen. Documenteazate si ai sa vezi ca dupa asta Germania federala dupa asta sia recistigat dreptuil de a controla toata activitatea de servicii secrete care fusese suspendata de prin 1945. Deci te rog nu mai da drumul la scrierile tale fara sa le citesti odata sau de mai multe ori cum este cazul articolului pe care dezbatem. UITE iti fac copy paste dupa scrierile tale ---Finalul romanului este despre afacerea tentativei de otrăvire a lui și apoi afacerea Tănase pusă la cale de Haiducu, un securist extern român cu ajutorul contraspionajului francez. Despre afacere a făcut un documentar și Liviu Tofan prezentat la Pitești. Treaba este foarte ciudată și neclară. Ce este cert că președintele Mitterand a stricat relațiile cu Ceaușescu și nu a mai ajuns în România decât după 1990. Deci eu ramin suta la suta convins de toate ce ti le0am scris sunt si foarte dezamagit de faptul ca nu zici nimic de Miterand turnatorul la GESTAPO si ma surprinde ca il pui pe jigodia de Miterand deasupra unui conducator mina de fier dar prea credul cu lingaii de romani din jurul sau , si care a fost Ceausescu

      Ștergere