joi, 16 septembrie 2021

Deschiderea cele de-a XV-a stagiuni a Filarmonicii Pitești



















În această seară a debutat Stagiunea a XV-a a Filarmonicii Pitești  sub egida Festivalului Enescu.

În această seară invitații Filarmonicii Pitești au fost doi tineri: dirijorul Constantin Adrian Grigore și violoncelistul Ștefan Cazacu, fiul violoncelistului Marin Cazacu care îi moștenește talentul și instrumentul.

Constantin Adrian Grigore și Ștefan Cazacu



















Programul a debutat cu Variațiuni pe o temă Rococo op. 33. de Ceaikovski. Ceaikovski admira creația lui Mozart și sub influența lui a scris aceste variațiuni. S-a spus că nu a creat o temă în stil rococo și chiar a creat o piesă muzicală rococo.


Pentru această piesă a beneficiat de sfaturile și chiar intervențiile lui Wilhelm Fitzenhagen, violoncelist și profesor la Conservatorul din Moscova. Au fost dispute și chiar intervenții a lui Fitzenhagen pe manuscrisul ceaikovskian. Variațiunile confirmă genialitatea și muzicalitatea ceaikovskiană.

Ștefan Cazacu a avut o prestație foarte frumoasă, iar orchestra condusă de Constantin Adrian Grigore a acompaniat cu acurateță pe solist. 

















În partea a doua a concertului orchestra condusă de C. A. Grigore a interpretat Simfonia a IX a lui Dvorak. Dvorak a scris această simfonie pe când se afla în SUA și simfonia poartă amprenta muzicii negrilor și specificității  noi națiuni. Sunt însă și influențele muzicii folclorice cehe.

Muzica este foarte ritmată, zgomotoasă, alămurile sunt foarte întrebuințate.

Interpretarea a fost în general bună, dar parcă la un moment dat instrumentele de suflat nu s-au corelat. 

Este o mare bucurie că putem din nou audia muzică la Filarmonică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu