joi, 28 noiembrie 2019

Horia Andreescu la Filarmonica Pitești


Astă seară 28 noiembrie 2019 s-a petrecut un eveniment muzical, poate cel mai important al stagiunii muzicale piteștene. 
Dirijorul Horia Andreescu s-a aflat la pupitrul Filarmonicii Pitești. Și nu a venit singur, a venit împreună cu pianistul Mihai Ungureanu. 

Prima piesă muzicală a concertului a fost Simfonia nr. 1 în mi bemol major de Mozart. Este prima simfonie scrisă de micul Mozart la vârsta de 8 ani. Motive folosite de acest wunder kind vor apărea și în lucrări muzicale de la maturitate. Compoziția stă sub influența unor compozitorii precum fii lui Bach.
Execuția lucrării arătă că orchestra Filarmonicii Pitești se mișca bine sub bagheta lui Horai Andreescu.
Mihai Ungureanu
A urmat apoi Concertul pentru pian nr. 11 în re major de Haydn. Solistul a fost pianistul Mihai Ungureanu, care mă impresionase anterior cu o interpretare de excepție a Concertului Imperial de Beethoven.
Concertul este unul dintre cele mai cunoscute ale lui Haydn și arată influențe ale lui Mozart! Orchestra condusă cu mâna sigură a maestrului Andreescu a acompaniat pe pianist cu atenție.
Mihai Ungureanu amabil ne-a oferit și un bis, cu Catedrala scufundată de Debussy. 
A urmat apoi partea a doua a concertului unde orchestra condusă de maestrul Horia Andreescu ne-a oferit una din cele mai bune interpretări ale Simfoniei a 5-a, a Destinului a lui Beethoven. Nu mai insist asupra lucrării muzicale fiind mult prea cunoscută. Este una din culmile muzicale ale lui Beethoven. 
Surpriza a fost orchestra care s-a comportat excelent sub bagheta maestrului Andreescu. Cum mi-a mărturisit unul din violoniștii din orchestră, Horia Andreescu a scos untul din ei în repetiții. 
Cu Mihai Ungureanu
Mărturisesc că am fost extrem de impresionat atât de frumuzețea muzicii cât și de interpretarea orchestrei.

A fost o seară muzicală înălțatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu