duminică, 24 noiembrie 2019

Blue Moon de Lee Child


Blue Moon este cel mai recent roman al lui Lee Child, apărut luna trecută. Este romanul aventurilor lui Jack Reacher #24.
Personajul inventat de Lee Child are un mare succes, Ken Folett, alt autor englez declară că Reacher este noul James Bond. Din acest motiv s-au realizat deja două filme.

Acest roman al cărui nume nu mi-a clar s-a putea intitula Îngerul Exterminator. De de? Pentru că asta ar fi conținutul romanului.

Reacher este ca de obicei pe drum într-un autobuz.
Reacher observă cu unui om adormit, în vârstă îi ieșea un plic care se pare că conținea o sumă importantă de bani. Acest plic atrage atenția unui tânăr cu aer de delicvent. Coboară toți din autobuz și tânărul îl urmărește pe bătrân, dar Recher este în apropiere și atunci când acesta încearcă să-l jefuiască Reacher îi dă un brânci care-l aruncă pe caldarâm. Domnul în vârstă se numea Aron Shevick și tocmai își vânduse un automobil vechi de colecție. Sumă îi trebuia lui Aron pentru că fiica lui Meg care era bolnavă de cancer și când începe să se trateze află că nu are acoperire din asigurarea medicală, pentru că firma unde lucre, un startup de informatică dăduse faliment și nu plătise asigurări. Reacher promite să rezolve problema.

Orașul în care trăia Shevick era împărțit în două părți de interlopi, vestul era al ucrainienilor, iar estul al albanezilor.

Între cele două bande apar niște probleme, Gregory, șeful ucrainienilor îi spune lui Dino, șeful albanezilor că are niște surse în poliție și i-a revelat niște informatori din propria sa bandă și doi de la albanezi. De fapt ucrainienii voiau să intre pe teritoriul albanezilor.

Reacher află de la Shevick că trebuie să plătească ultima rată la albanezul cămătar de la care făcea rost de bani pentru tratamentul fiicei lor Meg.
Reacher se oferă să se ducă el în locul lui la cămătar. De fapt acesta fusese eliminat și în locul lui apăruse un cămătar ucrainian. Ucrainienii spre deosebire de albanezi erau mai deschiși la culoare, blond șaten, purtau cămașă albă, costum negru, aveau cravată neagră de mătase și conduceau limuzine Lincoln Town Car. Reacher se duce la  cămătarul ucrainian să plătească datoria, dar acesta nu știa care era suma și îi dă mai puțin și obține un nou împrumut ca Aron Shevick. Cămătărul îi face o poză, iar afară doi gangseri ucrainieni vor să meargă la Shevick să-i vadă casa și familia.  Reacher îi duce în afara orașului îi lovește rău pe ambii și mașina se zdrobește de un gard și cei doi gangsteri își dau duhul.

Gregory crede că albanezii au început represalii și omoară și ei doi gangsteri albanezi. Și așa începe războiul între cele două bande, care pe deasupra așteptau sosirea unui comisar nou de poliție care nu putea fi corupt.

Reacher află că de fapt banda de ucrainieni era angajată de Moscova să producă fake news pentru consumatorii americani și aceștia îl angajează pe conaționalul lor falimentarul Max Trulenko să facă răspândire pe internet al știrilor demobilizatoare.

Reacher se decide să extermine cele două bande să dea de Trulenko și să recupereze banii pentru familia Shevick.

Pentru această întreprindere este ajutată de Abby, o chelneriță care-i devine și iubită și de niște foști militari care erau acum cântăreți la un bar.

Exterminarea albanezilor este facilitată de faptul că Dino este împușcat de Tugmir, adjunctul lui care dorea să-i ia locul. Execuția este auzită de ceilalți și începe un schimb de focuri fratricid. Ultimii supraviețuitori sunt terminați de Reacher.

Gregory era foarte speriat de întorsătura lucrurilor și crede că în contra lor apăruse acest necunoscut, care era omul mafiei ruse care dorea să-i scoată din afacere.

Reacher printr-o șmecherie reușește să-l anihileaze pe Gregory și îl ia prizonier pe Danilo, adjunctul lui. Ceilalți sunt executați de Reacher și echipa lui. De la Danilo află unde era centrul informatic al lui Trulenko.

Reacher și ai lui pătrund în turnul unde se afla Trulenko. Reușesc să anihileze paznicii și îl capturează pe Trulenko. Îl pune să șteargă toate saiturile porno și apoi să mute banii lui și ai lui Gregory în contul lui Aron Shevick. 

Shevick aproape că face atac de cord când vede cât are în cont. Reacher îi spune să dea bani celor care pot fi în situația lor cu problemele medicale ale fiicei Meg, sau să dae bani și avocaților care voiau să-l ajute să obțină banii de la falimentul Trulenko. 

Și așa Reacher ia un autobuz în care cineva lăsase un Washington Post în care se povestea cum orașul de unde pleca Reacher fusese curațat de bandele de gangsteri. 

Roman dur de acțiune, cumsunt toate romanele lui Lee Child. 

Acum încep să citesc și câteva cărți de istorie și de idei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu