sâmbătă, 23 februarie 2019

Origin de Dan Brown

Acest nou best sellers al lui Dan Brown îmi fusese recomandat de amicul Horia Ștefan. Mărturisesc că-l procurasem de ceva timp, dar nu avusesem timp să-l citesc.

Și mi-a plăcut cartea lui Dan Brown.
Din mai multe motive, pentru că acțiunea este bine condusă și te ține cu sufletul la gură și pentru că acțiunea se desfășoară în locuri cunoscute mie din Spania. În primul rând este Muzeul Guggenheim din Bilbao, capodoperă arhitectonică a lui Frank Gehry. Este adevărat că și sala de spectacole din Los Angeles aduce cu ea, dar Gehry rămâne un arhitect important.
Apoi Barcelona, la Casa Milla-La Pedrera, capodopera lui Gaudi privind arhitectura civilă, dar și Sagrada Familia, biserica simbol a Barcelonei, altă capodoperă și testament arhitectonic a lui Gaudi. 

În roman apare ca de obicei Robert Landon, profesorul de la Harvard, personaj principal al altor romane al lui Brown.
Însă povestea se învârte în jurul lui Edomnd Kirsch, un expert IT care a acumulat o avere imensă din descoperirile sale, fost elev al lui Langdon. El de fapt are trăsătările combinate ale marilor dezvoltatori IT din America, Jobs, Gates, Zuckerberg. 

Kirsch, un ateist declarat a făcut niște descoperiri care vor pune în paranteză religia. El este primit la Mânăstirea Montsserat de trei mari lideri religioși, Valdespino, un episcop spaniol, un șef rabin maghiar și un mare cleric musulman și le arată acestora descoperirea sa care va zgudui lumea.
Imediat după această întâlnire, Kirsc organizează la Guggenheim Museum Bilbao evenimentul în care va lansa desoperirea sa cu mottoul: De unde venimUnde mergem?
Pentru acest eveniment este sprijinit de directoarea muzeului din Bilbao,Ambra Vidal. Ambra este  logodnica prințului Julian, moștenitorul tronului spaniol și viitor rege.

La evenimentul de la Bilbao este invitat și Robert Langdon de către Kirsch. El se va conecta la un set de căști, fiind însoțit de Winston, o inteligență artificială, IA, creată de Kirsch, care are vocea marelui om politic Winston Churchill.  

În timpul desfășurării evenimentului Kirsch este împușcat de către fostul amiral Luis Avilla, victimă a unui atentat la catedrala din Sevilla, unde sunt omorâți fiul și soția. Distrus, el se alătură Bisericii Palmariene, o dizidență a Bisericii Catolice, extrem de conservatoare. 

Avilla este recrutat pentru această crimă de către un personaj numit Regent care vorbește doar la telefon care pare a fi asociat cu această biserică.

Ambra și Langdon încep o goană nebună pentru a identifica conținutul conferinței care nu a fost transmisă din cauza asasinării lui Kirsch. Acesta are închiriată mansarda de la Casa Milla. Eu am vizitat această mansardă muzeu, cu arcuri gotice care ar sugera și un schelet de animal preistoric. 

Landon descifrează parola fișierului unde se afla conferința lui Kirsch dintr-un manuscris al lui William Blake,  pictor și poet englez, depus la Sagrada Familia. 

Ambra Vidal și Langdon ajun la Centrul de Calcul din Barcelona unde era supercomputerul dezvoltat de Kirsch. Aici ia contact cu AI Winston și vor transmite live stream conferința. 

Romanul, cum am mai spus este antrenant și pentru că în paralel se desfășoară acțiunea cu prințul Julian și episcopul Valdespino asupra cărora planează suspiciunea că ar fi montat asasinarea lui Kirsch.


De fapt subiectul acestui roman este temerea că dezvoltarea tehnologiilor IT vor duce lumea într-o direcție necunoscută și periculoasă, cum se exprimă și Harari, sau Nial Fergusson în cărțile lor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu