luni, 9 iulie 2018

Cărţi citite în Grecia - Traitor de Jonthan de Shalit

Acesta este un roman de spionaj scris de un demnitar din conducerea Mossad, deci un autor care are expertiza afacerilor de spionaj. A fost tradus în engleză din ivrit. 
L-am citit pe tabletă venind spre Grecia.

Personajul care comite trădarea este un tânăr israelian aflat la Roma în 1983. El se prezintă la Ambasada SUA şi cere să discute cu un agent CIA. Îi declară acestuia că doreşte să devină spion pentru  America. Întâmplarea face ca agentul să fie şi spion sovietic, sau mai bine zis spion manipulat de un est german. Aşa israelianul ajunge fără să vrea spion în favoarea est germanilor sau mai bine zis al sovieticilor. 

Acţiunea se mută după 30 de ani în 2013. O doamnă foarte în vârstă se confesează unui preot din Dresda despre Cobra un spion manipulat de este germani care însă chiar înainte de Căderea  Zidului tot ce era legat de acest spion a fost luat din arhiva STASI din Dresda de către sovietici, iar manipulatorul este german este ucis ulterior într-un accident dubios. Doamna ştia că acest spion este israelian. Preotul anuntă spionajul german care alertează Mossad. De afacere află doar preşedintele Israelului, care-l pune pe un fost şef Mossad să rezolve afacerea. Se pare că spionul ajunsese într-un post foarte înalt în administraţia Israelului. Încep cercetările şi israelienii află de o poveste de amor a unui emigrant rus israelian, sculptor cu o doamnă din Rusia. ea de fapt însoţea pe un profesor de istorie la Brown University, care de fapt era agent FSB. O spioană israeliană care ar fi întruchipat pe fiica sculptorului o vizitează pe această doamnă. aflată la Dimitrovgrad. În paranteză este oraşul sovietic vizitat de mine în 1977, unde se află un  important institut de cercetări nucleare. Doamna  se confesează despre aceste vizite şi îi spune că profesorul ar fi fost de origine sud africană. Este un fel de revanşă pentru că fusese depistată cu această legătură interzisă şi trimisă în provincie ca pedeapsă. Cu ajutorul serviciilor secrete americane reuşesc să-l identifice pe profesorul american, spion rus, profesor la Brown University. Ulterior doamna este anchetată de un căpitan venit de la Moscova şi torturată ca să spună tot adevărul despre afacere. Şeful FSB din Dimitrovgrad primeşte ordinul să execute o execute. Dar cum mai sunt oameni de caracter, este îngrijită de mama acestuia, o veterană a războiului de apărarea a patriei şi îi face rost de un paşaport şi o trece graniţa spre Polonia, de unde ajunge în Israel.

Israelienii ajung la concluzia că doi importanţi demnitari israelieni se potrivesc cu portretul spionului, asistentul pentru politică externă al primului ministru şi şeful Shin Bet, contraspionajul israelian. 

Profesorul spion este alertat de ruşi îl convoacă pe israelian de urgenţă la Geneva. Aici el are surpriza neplăcută să afle că a spionat tot timpul pentru ruşi, nu pentru americani, cum îşi dorise. 

După întâlnire israelienii îl abordează pe presupusul spion israelian şi-l anihilează în final. 
În acelaşi timp şeful FSB exultă că a fost identificat doar acest spion, celălalt nu a fost depistat, se pare că acesta era chiar şeful Shin Bet!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu