marți, 10 iulie 2018

Cărţi citite în Grecia - Femei de Mihal Sebastian

Acest roman, nuvelă am descoperit-o citind Zen al lui Mircea Cărtărescu, care comentează carte lui Sebastian.

Am căutat-o pe internet la mare şi am descărcat-o sub forma pdf pe Google Drive şi am citit-o.
Este prima carte a lui Mihail Sebastian scrisă la numai 25 de ani.

Este un roman de dragoste scris în maniera epocii, Camil Petrescu, Holban, etc.
Are mai multe părţi care au ca personaj comun pe Ştefan Valeriu, tânăr student român la Medicină la Paris.

Prima parte a acestui roman se numeşte  Renee, Marthe, Odette, prefigurează într-un fel piesa de mai târziu Jocul de-a vacanţa.

Ştefan se află la o pensiune pe lângă un lac, presupun că lacul Annecy, după datele geografice, pe unde am fost şi eu.

Aici Ştefan cucereşte două femei măritate. Marthe este cu fiul, iar Renee cu soţul, colonist în Tunisia.
Pe Marthe o cucereşte folosindu-se tânărul ei fiu.

Soţul lui Renne filmează tot timpul şi Stefan observă cu groază că sunt scene în care este mereu împreună cu Renee care pare îndrăgostită de el, iar soţul nu observă, sau se preface.

Ultima cucerirea este tânăra de 18 ani Odette, care şi dispare după noaptea de dragoste.

Următoarea parte se intitulează Emilia.

Aici Ştefan Valeriu se află la Paris şi o cucereşte pe Mado şi se folosesc de camera lui Emilie, prietena ei, o tânără urâtă şi butucănoasă.

Valeriu îl întâlneşte pe Irimia C. Irimia, fiu de ţărani din Ialomiţa, care urmează cu Ştefan Liceul Sava din Bucureşti. Irimia este acum la Paris pentru studii de drept. Cei doi amici flanează prin Paris şi prin intermediul lui Ştefan şi al lui Mado, Irimia o cunoaşte pe Emilie. Se hotărăşte să se însoare cu ea pentru că era fecioară şi în mintea lui de ţăran tradiţional ştie că asta îl obligă buna cuviinţă.

Din nefericire la naştere Emilie moare după complicaţii supravieţuind doar fiica celor doi.

A treia parte se intitulează Maria şi se desfăşoară sub forma unei confesiuni a acesteia adresate lui Ştefan după cum se subînţelege. Maria are o poveste de dragoste cu Andrei, tânăr bogat şi uşuratic, care o părăseşte la un moment dat pentru o actriţă de cabaret. Se reîntoarce la ea spăşit şi se căsătoresc şi candidează la un post de parlamentar la Turda. Nu este clar dacă Maria are şi ea un poveste de amor cu Ştefan. 

Ultima parte se numeşte Arabela.

Ştefan Valeriu este acum medic în România şi ocupând un post guvernamental pleacă la Paris la o conferinţă. Aici o cunoaşte pe artista de circ Arabela.
Începe o dragoste furtunoasă. El renunţă la tot pentru Arabela, refuză să se reîntoarcă în România. Acolo este salvat de influenţa prietenului Andrei, eroul povestirii anterioare.
Trăiesc din economiile lui şi se mută într-un cartier de boemi, artişti. Până la urmă formează un cuplu muzical de mare succes. Totul se rupe, când, din curiozitate Ştefan vrea să participe la o partuză şi când Arabela înţelege despre ce este vorba, face scandal.
După o vreme Arabela revede un partener din echipa de circ, care era îndrăgostit de Arabela. Aşa că îl părăseşte pe Ştefan.

Suntem la Geneva şi Ştefan foiletează jurnalele şi urmăreşte dezbaterile furtunoase de la Liga Naţiunilor.

Povestirile au aerul vetust, melodramatic al atmosferei perioadei interbelice, dar sunt după opinia mea extrem de bine scrise vădind mâna unui scriitor deja format.

O recomand amatorilor de literatură română de calitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu