luni, 1 august 2016

Ray Donovan - alt serial

Gustul pentru seriale l-am căpătat după ce mi s-a recomandat Billions. Am mai văzut unul absolut nou The Night Of, cu un pakistanez american care intră în puşcărie acuzat de crimă şi din care sunt disponibile doar primele trei episoade.

Tot scormonind prin oferte am dat de Ray Donovan.
Ei bine, am petrecut ultimele zile uitându-mă la acest serial, care are în total până acum 41 de episoade pe care le-am văzut în cel puţin 41 de ore!

De fapt am putut constata că sunt o grămadă de seriale. Am ales dintre ele pe Ray Donovan şi nu mi-a părut rău.
Aşa că în ultimele zile am stat  şi m-am uitat la serial. A început în 2013 cu 12 episoade pe sezon şi a ajuns la episodul 6 din 2016.

Eram obişnuit cu seriale în care episoadele sunt independente şi pe care nu este neapărat nevoie să le urmăreşti pe rând. La Ray Donovan pierderea unui episod îţi poate aduce surpriza să nu înţelegi anumite lucruri.

Ray Donovan este o poveste care se petrece la Los Angeles, în lumea oamenilor extrem de bogaţi care au făcut avere din filme! Exact din ce ni se serveşte de fapt.

Ce am mai remarcat în acest serial, este că actori foarte buni şi cunoscuţi de film joacă în serial, unii permanent, alţii episodic.
Personajul central este cel ce dă numele serialului, adică Ray Donovan!

Ray Donovan este un tip dur, care rezolvă probleme, sau pune probleme la fix ca să mă apropii de exprimarea englezească.
Ray este interpretat de excelentul actor Liev Schreiber. După mine el ar fi putut fi actorul care să-l întruchipeze pe marele ecran pe Jack Reacher, personajul lui Lee Child, pentru că este un tip înalt de 1,91 m apropiat de Reacher din cărţile lui Child care este un tip de 1,95 m şi nu de Tom Cruise care are doar 1,71 m.

Ray provine dintr-o familie de irlandezi din South Boston, cartierul cel mai rău famat din oraşul lângă care se află cea mai celebră universitate americană, Harvard! Este şi oraşul altei celebre familii de extracţie irlandeză, Kennedy!

Ray mai are doi fraţi pe Terry şi pe Bunchy (Brendan) care au grijă de un club de box, Fite Club, care pe româneşte sună cam aiurea în context adică club de fiţe! Tery, cel mai mare dintre fraţi este interpretat excepţional de actorul Eddie Marsan, figură tipică de irlandez şi pentru mine personajul cel mai ataşant. Terry suferă de Parkinson căpătat de la un meci de box unde ta'su Mikey, l-a lăsat să fie bătut rău. 
Mikey interpretat cu mare har de  Jon Voight, este tipul păgubos, care tocmai a ieşit din puşcărie după 20 de ani, acuzat pe nedrept de moartea unei foste iubite a lui Ray. 
Mikey a fost un mic gangster toata viaţa şi continuă să se  bage în tot felul de afaceri în care iese în pierdere. Din cauza lui Mikey care nu le-a purtat de grijă, băieţii Donovan au fost abuzaţi de părintele O’Connor. Este o întâmplare adevărată pentru Boston şi care a fost subiectul unor reportaje, cărţi şi filme. Bunchy a rămas cu sechele după abuz, având comportament copilăresc şi ca să se vindece participă la un grup de discuţii pe această temă cu alţi abuzaţi de preoţi catolici şi a obţinut o sumă importantă de la Biserica Catolică în urma unui proces privind abuzul suferit în copilărie. 
Sora lor, Bridget a murit pe al 20 de ani, sinucigându-se din  cauza abuzului de droguri. Mikey le mai cadorisise şi un al patrulea frate pe Darryl care este negru, făcut de Mikey cu Claudette, când mama fraţilor Donovan era pe moarte din cauza unui cancer mamar.
Din toate aceste motive Ray îl urăşte de moarte pe tatăl lui, Mikey.

Ray are soţie pe Abby, o altă roşcată irlandeză interpretată excelent de Paula Malcomson şi doi copii,  pe inteligenta Bridget, vă daţi seama de ce numită aşa? după sora pierdută şi pe Conor, un puşti îndrăgostit de jocuri video.

Ray Donovan, după cum am mai spus rezolvă probleme lucrând cu doi avocaţi, Ezra Goodman, evreu ortodox interpretat la un nivel absolut de Eliott Gould şi Lee Draxler. 
Pentru că în Los Angeles, la Hollywood se învârt extrem de mulţi bani, există şi multă corupţie. De ea profită Ray şi avocaţii lui. Ray aranjează ca actori celebri care să nu fie luaţi de homosexuali precum Tom Wheeler, sau producători precum Stu Feldman sau Andrew Finney care au probleme şi care cred că Ray poate face orice pentru că îl angajează pe el. 
În fond, Ray Donovan este un fel de Philip Marlowe al secolului XXI, inventat nu de Raymond Chandler ci de scenarista Ann Bidermann.

Dar la un moment dat lucrurile o iau complet aiurea din cauza familiei lui Ray. 
Bridget se încurcă cu un tânăr afro american care este un rapper de mare succes, Conor se bate cu colegii şi vrea să ajungă gangster ca tatăl lui. 
Avi, interpretat senzaţional de Steven Bauer, pe care l-am văzut în filme de doi lei, cubanez cu origini evreieşti este omul lui pentru operaţiuni speciale îi explică lui Conor că tatăl lui, Ray nu este gangster. Avi a fost agent Mossad şi secretara lor, Lena (Katherine Moening), care este lesbiană rezolvă cu eficienţă toate problemele pe care le are Ray. 

Problemele pentru care Ray este extrem de bine plătit sunt obscurizate de propriile probleme de familie. Copii Bridget şi Conor îi dau dureri de cap, Abby se simte părăsită şi se cuplează cu un poliţist. 

Dar cele mai mari probleme le creează Mikey, care este un infractor perfect şi păgubos şi Ray trebuie să le rezolve. Ajung în război cu mafia armeană şi mai rău cu cea rusă!

Sunt şi dramatice şi probleme cele de conştiinţă, legate de tinereţea lor catolică şi relaţia cu preotul şi cu cea a confesiunii, exploatată în filmele cu catolici!

Aici se opresc episoadele din anul acesta.  Ray încearcă să rezolve problemele şi Mikey inventează unele noi!

Sper să aveţi răbdarea să urmăriţi acest serial deosebit pe care-l recomand cu căldură!

Vizionare plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu