duminică, 19 iunie 2016

Note de lectură: The Havanna Room de Colin Harrison

Este primul roman pe care îl citesc de acest autor. De fapt l-am descoperit din ecranizarea unui din romanele sale sub numele Manhattan Nocturne. De fapt romanele sale sunt localizate în Manhattan şi sunt poveşti cu crime din insula principală a New Yorkului.

În acest roman personajul principal este Wiliam Wyeth, avocat de succes în New York pe probleme imobiliare, de 40  de ani, căsătorit cu Judith şi având un fiu, Timothy. Într-o noapte se întoarce mai devreme din San Francisco şi acasă fiul său tocmai sărbătorise vârsta de 8 ani şi invitase în apartamentul de 8 camere colegi de ai lui. Fiindu-i foame comandase mâncare thailandeză de la care începe dezastrul. Unul din copii se trezeşte şi îi este sete şi Bill îi oferă o cutie cu lapte. Dimineaţa toţi băieţii se trezesc cu excepţia celui care băuse lapte. Băieţelul suferea de un sindrom privind reacţia la alunele de pământ şi mâncarea thailandeză era făcută cu ulei de alune.  Fiul unui bancher, acesta este disperat şi îi termină cariera lui Bill Wyeth, Judith se culcă cu bancherul şi rezolvă pretenţiile financiare, dar Judith îl părăseşte şi se mută la San Francisco.
Bill Wyeth este terminat, nu mai găseşte de lucru, dar din banii economisiţi reuşeşte să ia o masă decentă la restaurantul pe care îl descoperă şi care se numeşte The Havanna Room şi care este un restaurant de fripturi de vacă excelente. Bill se împrieteneşte cu şefa restaurantului Allison, o femeie frumoasă de 35 de ani.

Într-o seară Allison îl roagă să devină avocatul lui Jay Rainey, prietenul lui Allison. Acesta este pe cale să vândă un teren din Long Island în la schimb cu o clădire de birouri din Manhattan. Această afacere este condiţionată de finalizare până la miezul nopţii.  Bill folosindu-şi experienţa îi obligă pe cumpărători sa mai adauge la cei 400 de mii de dolari banii gheaţă încă 260 de mii! 

Când toată lumea era fericită apare la restaurant cu un camion de cartofi Poppy, un cunoscut la lui Jay. care vrea să vorbească neapărat cu acesta. Şi pentru Bill noaptea se transformă în coşmar, este solicitat la insistenţa lui Allison să-l ajute cu o problemă pe Jay la proprietatea din Long Island. Aici o nebunie, bătrânul negru Herschel, angajatul lui Jay pe exploatarea agricolă era mort pe un buldozer prăbuşit de pe o stâncă la margine mării. 
Cu sforţări nebuneşti Jay scoate buldozerul de unde era şi-l mută pe altă proprietate.

Marcena, chilianul care cumpărase proprietatea devine foarte suspicios, de faptul că Jay şi Bill reveniseră la proprietatea vândută şi îl ameninţă pe Wyeth cu un proces. Bill se lămureşte şi ce este cu proprietatea cumpărată în Manhattan, aici are birou un englez pe nume Cowley. Cowley are o fiică, Sally dintr-o primă casătorie. Mama lui Sally murise într-un accident de maşină, dar fiica Sally era a lui Jay, care o cunoscuse pe englezoaică pe când Jay era o mare speranţă la baseball. Jay, după o noapte de dragoste la întoarcere trece pe un câmp de cartofi erbicidat şi inspiră otrava având mari probleme la plămâni care-i termină cariera de atlet.

Jay este acum foarte bolnav  şi este obsedat de fiica lui şi tot ce face urmăreşte acest scop.

Apare în afacere şi un gangster rap HG, nepot al lui Herschel care vrea de la Jay Rainey compensaţii financiare  pentru unchiul său.

Bill se lămureşte şi cu enigmatica Havanna Room, unde un chinez Ha, omul lui Allison pregăteşte sushi din faimosul peşte fugu care are măruntaie extrem de otrăvitoare, dar a cărui carne este un fel de drog sau elixir erotic.
Bill şi Jay sunt capturaţi de gangsterii lui HG şi Jay obligat să îi dea lui HG banii. Totul se rezolvă în faimoasa Havanna Room unde gangsterii sunt serviţi cu fugu şi otrăviţi, inclusiv pare şi că Bill a murit şi el mâncând şi el o porţie. 

Bill se trezeşte aruncat la gunoi chiar în ziua în care se reangajează la firma unui fost coleg de afaceri. Se lămureşte cu Allison care nu mai recunoaşte nimic din cele întâmplate. Jay este găsit înecat în ocean şi Bill îi va deveni executor testamentar.
El nu-i spune nimic lui Cowley, intrigat de răpirea pe care o făcuseră gangsterii a fiicei lui. Mai bine să aibă un tată!
Finalul îl găseşte pe Bill recuperându-şi familia, Judith se întoarce împreună cu Timothy la New York.

Roman psihologic bine construit cu o grămadă de întorsături care puteau să-l pună pe Bill Wyeth într-o situaţii extrem de urâte.

Nu este genul de roman tip Lee Child sau Tom Wood unde nu contează decât adrenalina, cu bătăi, lupte corp la corp, împuşcături, conflicte cu autorităţile şi internaţionale.


Este un roman care aduce cu cele ale lui Dashiell Hammett, Colin Harrison fiind premiat cu premiul care poartă numele acestui clasic al genului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu