marți, 7 iunie 2016

Note de lectură Century Trilogy - Edge of Eternity

Iată că am ajuns la sfârşitul acestei trilogii dedicată secolului XX.
În volumul final, Edge of Eternity, autorul continua aventură istorică a personajelor sale care  în primul volum erau tineri, apoi în volumul 2 eroi erau copii acestora ca în volumul final să apară nepoţii cu care sunt congener numit în America Baby Boomer, generaţie postbelică.

Aş vrea să încep cu cel mai semnificativ pasaj al acestui roman, cel puţin din punctul meu de vedere.
Lordul Fitzherbert pleacă în Germania de Est, în Berlin să participa la înmormântarea surorii sale Maud, căsătorită cu Walter Graf Von Ulrich, erou al Primului Război Mondial, deputat social democrat şi ucis de Gestapo. Fitzherbert este însoţit de Dave Williams, nepotul său bastard, ajuns star rock. La Check Point Charlie sunt opriţi de un securist STASI şi obligaţi la un interogatoriu atât cât să piardă ceremonia de înmormântare. Ajunşi la familia lui Maud, fiica Carla, măritată cu Werner Franck, prosper afacerist cu afaceri în Berlinul de Vest, dar rămaşi în cel de Est se gândeşte să-i ofere o amintire fratelui lui Maud. Şi îi dăruieşte un album păstrat de mama sa în care erau fotografii al celor doi frate şi soră, copii Fitzherbert. La Zidul Berlinului sunt opriţi de acelaşi securist şi albumul este confiscat pentru cercetări. Cei doi părăsesc Berlinul de Est, observând cum securistul a aruncat la lada de gunoi albumul. Este imaginea simbolică cea mai reuşită a romanului despre viaţa noastră în comunism, aceşti monştri care şi-au bătut joc de noi  şi ne-au aruncat viaţa la gunoi, azi sunt prosperi afacerişti corupţi care îşi bat joc în continuare de viaţa noastră.

Romanul debutează cu prima parte a lui numită Zidul 1961. Este povestea construirii zidului în care cei blocaţi de ei sunt membri familiei von Ulrich, fiica Carla şi soţul ei care era proprietarul unei fabric de televizoare situate în Berlinul de vest, fiica adoptivă a Carlei, Rebecca, profesoară de rusă! ai cărei părinţi evrei fuseseră ucişi de nazişti, fiul Walli, îndrăgostit de chitară, de fapt rezultatul unui viol comis de soldaţii bolşevici şi Lili fiica naturală a cuplului Frank. Walli se îndrăgosteşte de Karolin cu care cânta şi aceasta rămâne gravidă cu fiica lor Alice.

Carla şi Walli evadează peste zid. Carla ajunge finalmente deputat în Bundestag şi secretar de stat la externe, iar Walli devine un star rock într-o formaţie alături de britanicul Dave Williams. Walli în cursul evadării omoară un poliţist est german călcându-l cu maşina care rupe barierele la Check Point Charlie. Walli devine dependent de droguri, dar ajutat de Rebecca îşi revine.
Finalul romanului se petrece exact la zidul Berlinului în Noiembrie 1989 când familia se reuneşte trecând peste zid!

Ce se mai întâmplă în roman?
Familia lui Grigori Peşkov din Moscova îi are nepoţii Tania, jurnalistă TASS şi Dimka, absolvent al Universităţii din Moscova, de la fiica Anya cu un colonel de KGB decedat deja.
Dimka ajunge consilierul lui Hruşciov şi finalmente al lui Gorbaciov, fiind un reformator cu iluzii privind reformarea comunismului.
Tania este atrasă de Vasili Yenkov, care ajunge în Gulag, dar scrie romane despre dezastrul comunist sub pseudonimul Kuzneţov publicate în Occident.

Partea a doua este dedicată crizei rachetelor din Cuba. Aici intervin personajele americane. George Jakes, fiul lui Greg Peşkov cu afro-americana Jacky, care absolvă dreptul la Harvard şi ajunge consilierul lui Bobby Kennedy. George este implicat în lupta pentru afirmarea drepturilor negrilor şi împotriva segregării.
Viaţa sa amoroasă se împarte între Maria Summers şi Verrena Marquand, tot o combinaţie între un tată negru, artist celebru şi o mamă albă.
George ajunge finalmente congresman şi membru al comisiei privind serviciile secrete.

De fapt tehnica lui Folett este de a pune pe lângă marile personalităţi ale timpului personajele lui în roluri de sfetnici dedicaţi politicii de mare calibru.

Mai apar Evie Williams. sora lui Dave care ajunge o actriţă celebră la Hollywod,
Cam Dewar, suporter al lui Nixon implicat în acţiunile  murdare ale acestuia, ajuns finalmente agent CIA, care reuşeşte prin intermediul Taniei Dvorkin să contacteze la Varşovia un ofiţer polonez dispus să transmită planurile Armatei Roşii şi a celui poloneze de invadare a Occidentului.
Sora lui, Beep se îndrăgosteşte de Dave Williams care ajunsese liderul unei mari formaţii rock.

Jasper Murray este fiul colonelului Murray şi al Evei, evreica salvată şi adusă în America de Daisy Peşkov, măritată cu Loyd Williams, fiul bastard la lordului Fitzherbert şi al lui Ethel şi este mama lui Evie şi Dave. Acesta ajunge un jurnalist celebru în SUA şi este obligat să lupte în Vietnam, apoi având o contribuţie importantă în dezvăluirile privind afacerile lui Nixon şi ale lui Reagan cu Ollie North şi arme pentru Contras pentru petrol iranian.

Romanul dedică o parte importantă anului 1963, cu împuşcarea la Dallas a lui Kennedy, apoi teribilul an 1968 care în America s-a soldat cu împuşcarea lui martin Luther King şi a lui Bobby Kennedy, iar în Europa cu mai 1968 la Paris şi Primăvara de al Praga şi invazia Cehoslovaciei de către sovietici.

Urmează războiul din Vietnam, demisia forţată a lui Richard Nixon, administraţia Carter şi apoi cea a lui Reagan în final cu Bush senior în care George Jakes are un rol important.

Tania este martoră a fenomenului polonez Solidarnosc şi a liderului Walesa. 
Apoi totul se focalizează pe prăbuşirea comunismului în Estul Europei datorită atitudinii lui Gorbaciov spune scriitorul, nici, Reagan, nici Bush nu au merite în acest fenomen.

Epilogul romanului este în august 2008 când Barack Obama este nominalizat candidat prezidenţial şi totul este comentat de familia congresmanului George Jakes. "I have a dream" al lui Martin Luther King a devenit realitate, viitorul preşedinte va fi un Afro-American!

Scriitorul are talentul să facă emoţionante diverse evenimente la care şi noi am fost martori, până în 1989 doar pasivi.
Sunt şi pasaje romanţioase, s-a produs revoluţia sexuală, LGBT au ieşit la suprafaţă, lumea s-a schimbat.

Romanul în cele trei volume ale sale este o frescă a societăţii occidentale în ultimul secol, dar şi a tragediei care o trăieşte Estul Europei prin comunizare care s-a dovedit un eşec sinistru!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu