miercuri, 2 martie 2016

Lansare de poezie cu Varujan Vosganian

În această seară la Biblioteca Judeţeană Argeş a fost invitat poetul şi omul politic Varujan Vosganian să-şi lanseze volumul Cartea poemelor mele nescrise
Varujan Vosganian şi Mircea Bârsilă
La prezidiu au luat loc criticul Ion Oprea poetul Mircea Bârsilă şi autorul, Varujan Vosganian.
Seara a fost deschisă de poeta Denisa Popescu. 
Probleme presante m-au făcut să părăsesc sala când se ocupa de prezentare Ion Oprea care amintea de celălalt scriitor important congener Mircea Cărtărescu. 
Opinia mea este că romanul lui Varujan Vosganian rămâne cel mai important roman scris după 1990.
M-am întors când îşi încheia prezentarea Mircea Bârsilă şi sunt sigur că n-am pierdut nimic.
Puiu Mărgescu
A urmat actorul Puiu Mărgescu care ne-a recitat din poemele volumului lui Vosganian.

În final a vorbit Varujan Vosganian. Opinia mea este că Vosganian este poate cel mai rafinat şi convingător orator din Parlamentul României. 


Pentru mine a fost cel mai bun ministru. După ce a plecat, locul meu de muncă s-a făcut praf din cauza nimicniciei urmaşilor.
Încurcături şi probleme îl fac pe Vosganian să fie marginalizat, el rămâne un mare om de cultură cel puţin!
A făcut o subtilă observaţie despre soarta lucrului scris. La început au fost hieroglifele dăltuite pe Piatra de la Rosseta şi plăcutele de lut cu cuneiforme, papirus, apoi, hârtie şi acum e-book care este cel mai friabil, dischetele se demagnetizează, etc.
Vosganian scrie despre familiaritatea morţii, trăită de el în decembrie 1989 când a fost obligat să stea patru ore cu mâinile ridicate şi cu picioarele depărtate, convins că va fi împuşcat după noapte de 21 Decembrie 1989 şi atunci a observat cu  o furnică încerca să treacă de o crevasă a zidului în faţa căruia stătea.
Vosganian a vorbit superb despre poezie de spre simţire poetică şi despre noi care nu am înţeles după 1989 care sunt responsabilităţile pe care ţi le dă libertatea.
Interesant că în sala se afla şi mama poetului Varujan Vosganian!



A fost o seară deosebită, în alternativa unei şedinţe la PNL!

2 comentarii: