miercuri, 23 martie 2016

Mihaela Martin la Ateneu

Ateneul Român
Datorită Festivalului Serilor Lipatti şi al doamnei Saviana Diamandi melomanii piteşteni au avut şansa de a fi prezenţi la evenimentul desfăşurat marţi seara 22 martie, 2016la Ateneu Român, Bucureşti.
În cadrul acestui festival au fost invitate pe scena Ateneului violonista Mihaela Martin şi pianist bulgară Plamena Mangova.
Saviana Diamandi
Mihaela Martin este una din marele noastre violoniste care a debutat din adolescenţă şi a fost câştigătoare a unor importante premii de interpretare.
Mihaela Martin
În deschiderea concertului, ca de obicei doamna Saviana Diamandi a făcut o prezentare a programului concertistic. Cele două prestigioase soliste a alcătuit un program exclusiv Beethoven din sonatele sale.


Trebuie să mărturisesc că de vreo două săptămâni ascult dimineaţa la România Muzical programul Andreei Chiselef privind sonatele beethoveniene. Aşa că eram într-un fel pregătit pentru programul prezentat de cele două soliste. 
Mihaela Martin şi Plamena Mangova
Prima piesă din concert a fost Sonata pentru vioară nr.5, op 24. Este probabil cea mai cunoscută sonată beethoveniană supranumită şi Primăvara şi a fost dedicată contelui Moritz von Fries.

A urmat apoi Sonata pentru vioară nr 2, op 12. Este o piesă dedicată, ce ironie lui Salieri, capelmaistrul imperial şi adversar al lui Mozart!

În partea a doua a concertului am audiat o altă piesă foarte populară  Sonata nr.4, op 23. Această piesă a fost dedicată aceluiaşi protector, contele Moritz von Fries.

Ultima piesă din program a fost Sonata nr.7. op 30. Această piesă este dedicată ţarului Alexandru al Rusiei prin ambasadorul la Viena şi protector al lui Beethoven, contele Andrei Razumovski.

Mihaela Martin ne-a oferit o interpretarea strălucită, bine acompaniată de Plamena Mangova şi generoase au oferit şi un bis.


A fost o seară de excepţie în ambianţa Ateneului, unde am admirat din nou extraordinara frescă a piteşteanului Costin Petrescu, unde i-am revăzut din nou pe marii ctitori a statului român modern, Regele Carol I, Ferdinand Întregitorul, pe marii Brătieni, Ion şi Ionel C Brătianu, dar şi pe eroii războiului de Reîntregire 1916-1918 mareşalii Averescu şi Prezan. 


Audiţia a fost perfectă făcându-ne să visăm şi noi la o sală de muzică mai acătării în Piteşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu