luni, 20 aprilie 2015

Gemma Bovery

Cinematograful francez are o evlavie pentru literatura franceză. Şi filmul de faţă este un amestec de literatură şi ficţiune.
În film un fost editor a revenit în Normandia natală şi punând pe picioare brutăria părintească, dar asta nu-l împiedică să fantazeze literar.
Martin, brutarul literat este interpretat de Fabrice Luchini este la a doua fantezie literară pe care a mai experimentat-o în Dans la maison.
Vis a vis de casa lui Martin se mută un cuplu de englezi Gemma şi Charles Bovery. Imaginaţia lui Martin se aprinde observând-o pe Gemma, interpretată de superba Gemma Atherton (a mai fost interpreta unei agente MI6 în seria nouă cu Daniel Craig a lui James Bond). Şi numele ei şi a soţului Charles evocă capodopera lui Flaubert, originar şi el din Normandia, Madame Bovary.
Şi anumite lucruri se repetă. Gemma se încurcă cu tânărul Bressigny, aristocratul local, se revede cu fostul iubit pe când Martin o aştepta în catedrala din Rouen, exact ca în roman. Martin observă o pungă de arsenic procurată contra şoarecilor, dar este disperat şi o avertizează pe Gemma, gândind la Emma Bovary care se  sinucide cu această otravă.  Şi Gemma moare, Martin este disperat crezând că arsenicul este de vină, cauza este alta şi Martin suferă de complexul vinovăţiei. 
În final, fiul îl ironizează spunând că vis a vis s-a mutat un cuplu de ruşi, ea numindu-se ...Ana Kalenin....! Este doar o farsă în care imaginaţia lui Martin zburdă din nou ca de obicei.

Filmul l-am procurat mai demult, dar l-am văzut cu mare plăcere şi surprindere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu