luni, 22 decembrie 2014

Nicolae Manolescu la Piteşti

Pe Nicolae Manolescu îl cunosc demult, am făcut timp de 8 ani politică împreună în Partidul Alianţei Civice, el, preşedinte, eu, membru.
Directorul Sachelarie
Aşa că de abia am aşteptat această ocazie. La prezidiu au luat loc directorul Sachelarie, editorul şi managerul Călin Vlasie şi invitatul Nicolae Manolescu.
Călin Vlasie
După ce a făcut o primă introducere domnul Sachelarie la invitat pe Călin Vlasie să ia cuvântul.

Domnul Vlasie ne-a spus că acest eveniment corespunde cu o aniversare rotundă, 20 de ani de la înfiinţarea Editurii Paralele 45. Vlasie ne-a povestit şi de avatarurile editării celor două volume ale lui Nicolae Manolescu, Istoria critică... şi volumul cu titlul de mai sus, despre amintirile de la Cenaclul de luni condus de Manolescu în anii 80.

Nicolae Manolescu a început prin a ne spune clar (ştiam!) de ce nu îi place Piteştiul, că fiind copil în Râmnicu Vâlcea, raion în Regiunea Piteşti, detesta reşedinţa de regiune. Un alt motiv neştiut a fost că mama sa a fost închisă la Piteşti. 
Manolescu ne-a povestit de frumuseţea limbii române în care au scris clasicii, cei din perioada interbelică şi problemele cu limba vorbită azi la televizor, pe care l-ar interzice!
Conferinţa a fost întreruptă pentru că un domn în vârstă a avut probleme grave de sănătate. 
Observându-l pe domnul Stroe de la Dacia a remarcat mulţimea automobilelor Dacia din Franţa, pe care nu pot decât s-o confirm.
A trecut şi la actualitatea politică remarcând în personalitatea lui Klaus Iohannis pe cea a lui Carol I. Să dea Domnu'!

Şi-a urat să revină la noi 100 de ani!
A fost acelaşi causeur inteligent, ironic şi simpatic şi ne-a oferit în final autografe.
Manolescu şi Radu Vişinescu
Am vrut o poză cu el când îmi semnează autograful, dar Radu V nu l-a pozat decât pe el aşa că m-am răzbunat făcând-mi un selfie!


7 comentarii:

  1. A trecut şi la actualitatea politică remarcând în personalitatea lui Klaus Iohannis pe cea a lui Carol I. !!!!!!!!!!!!!!!!

    Adica ce ?

    Este o boala ? Halucinogene ? Ce aveti bre, nu mai exista decenta ? E nebunie curata . Zici ca a venit Mesia. E uluitor cum nimeni nu mai are nici o bruma de retinere. Inteleg, in presa sunt obisnuititi puincuristi. Dar ceilalti ? Asa era pe vremea Capitanului. Curand o sa vedem crize de iserie si povesti cu vrabiutele care au adus in cioc biletele cu felicitari. Orban a si inceput cu semnul Divin cand a iesit soarele. Helligabal ! M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te îngrijora, ca nu-s chiar toţi aşa de euforizati ... L-Ai văzut pe Iliescu cum a adormit la discurs !? Bolşevic , da cu experinta !

      Ștergere
  2. Asa e draga M. E la alegere.Cine nu merge la moaste poate servi si un pic de Johannis. E prospat si nu costa nimic. Vom vedea. Stii cum e la romani, la inceput e entuziasmul mare, la sfirsit apar si injuraturile.LB

    RăspundețiȘtergere
  3. Opinia despre Iohannis îi aparţine lui Manolescu.
    Mă mir că nu mi-aţi comentat postarea privind prima decizie a preşedintelui Iohannis.
    Măcar Peter, ştiţi voi care, mi-a dezgropat un mail în care îmi exprimam fericirea că a fost ales Băsescu în 2004!
    Alternativa de atunci nu suna bine de loc. Şi măcar în perioada 2004-2008 românii au fost cei mai optimişti în ultima sută de ani. Dar nu din cauza lui Băsescu!
    Acum însă prima decizie a lui Iohannis mi-a stârnit entuziasmul, prin comparaţie cu stiva de rapoarte privind comunismul a precedesorului ipocrit.
    El a făcut ceva concret nu vorbe, chiar dacă scrise.
    A decorat pe cei care au luptat contra comunismului.
    Şi s-a întrebat de ce vinovaţii sunt încă liberi din 50-60 şi din 89!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Stiva de rapoarte privind comunismul a predecesorului ipocrit"? Bineinteles ca nu-ti mai amintesti cat de indignat erai atunci de huiduielile din parlament, la declaratia lui Basescu! Sigur ca raportul acela a fost doar un gest simbolic, dar de ce e acordarea unei decoratii ceva "concret", si nu tot un gest simbolic? "ACUM INSA, prima decizie a lui Iohannis mi-a stranit entuziasmul"! Joe, esti un suflet mare! Numai sufletele mari nu se tem de ridicol. P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect." Numai sufletele mari nu se tem de ridicol"

      Ștergere