sâmbătă, 27 decembrie 2014

Povestiri din Odesa şi alte povestiri de Isaak Babel

Cum am promis am o analiză separată a Povestirilor din Odesa care sunt cuprinse în acelaşi volum din BPT.
Aceste povestiri sunt inspirate din copilăria autorului. Isaak Babel s-a născut în Marsilia Rusiei cum îi plăcea să spună, adică în Odesa marele port la Marea Neagră şi singurul port la o mare mai caldă.
Locuitorii cartierului Moldovanka sunt aproape în exclusivitate evrei şi sunt povestiri cu evrei din Odesa, dar şi din Nikoleav şi alte localităţi cu mulţi evrei din Ukraina şi Galiţia. 
Principalul produs navlosit în Odesa este grâul din Kuban, România veche nu era singura producătoare de grâne din zonă şi în Odesa poposeau vapoare englezeşti. Familia autorului se îndeletnicea cu cărăuşia, erau  chirigii după turcescul care adat şi numele unei pieţe bucureştene. Este o lume de mici afacerişti, de contrabandişti, de hoţi şi de tâlhari. Apar şi figuri de mari negustori şi bancheri evrei şi unele nume sunt celebre, precum Montefiore, care l-a dat pe istoricul englez al Ierusalimului.
Am citit în copilărie un ciclu de romane de Ion Călugăru unde sunt povestiri din mahalaua evreiască a Iaşului. Deosebirea dintre Călugăru şi Babel, în afara faptului că Babel este scriitor, provine şi din faptul că în Călugăru apare o superioritate a coreligionarilor săi în comparaţie cu majoritatea neaoşă, românească etnic. 
Poveştile lui Babel sunt din cartierul evreiesc cu nume românesc. Acesta ar proveni de la moldovenii aduşi de turci pentru construcţia unei cetăţi care a fost cucerită ulterior de ruşii Ecaterinei cea Mare pe locul căreia s-a construit Odesa sub supravegherea unui descendent al Cardinalului Richelieu!
 În povestiri eroii se cinstesc cu vin roşu de Basarabia. Suntem la sudul estic al Basarabiei în limanul Nistrului, care separă românismul de marea slavă.

Sunt apoi şi povestiri despre Petersburg  şi începuturile scriitoriceşti ale lui Babel sub directa coordonare a lui Gorki. Una dintre povestiri ne dezvăluie că autorul a fost şi în CEKA nemiloasa organizaţie de represiune bolşevică. Urmaşa sa NKVD l-a arestat şi omorât pe acest scriitor important. Făcând comparaţii Bulgakov şi Pasternak sunt totuşi scriitori mult mai importanţi pentru literatura rusă. Babel rămâne însă una din victimele stalinismului infernal. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu