joi, 25 decembrie 2014

Armata de cavalerie de Isaak Babel

După ce am citit cartea de istorie a lui Norman Davies White Eagle Red Star mi s-a trezit interesul de a citi şi cartea lui Babel  Armata de cavalerie a lui Isaak Babel. Norman Davies citează din ea câteva fragmente şi asta mi-a întărit interesul.
Radu Cosaşu care a făcut şi el armata la cavalerie este unul din fanii lui Babel. Ştiu că-l cita mereu.

Am reuşit să găsesc la Biblioteca Judeţeană această carte. De fapt ea mai cuprinde  şi separat Povestiri din Odessa, dar despre această parte am să vorbesc mai târziu. Cartea este apărută în colecţia Biblioteca pentru toţi şi este apărută în...1967! Este tradusă de Victor Kernbach şi acesta face şi o introducere la opera şi viaţa autorului, introducere tarată de conformismul epocii.
Babel este născut în Odessa. S-a înhămat la revoluţie a fost ataşat ca agitator şi scriitor pentru Cavaleristul roşu, foaia armatei de cavalerie a lui Budionîi în campania poloneză. Descoperit şi cultivat de Gorki Babel este considerat unul din marii scriitori ai perioadei bolşevice. Destinul lui este ca al multor scriitori contemporani. Este arestat şi omorât de Stalin!

Iniţial am crezut că Armata de cavalerie este un roman. De fapt este o culegere de schiţe prilejuite de campania din vara lui 1920 a Armatei de cavalerie Konarmia a lui Budionîi în sudul Galiţiei împotriva armatei poloneze. Dacă iniţial această campania a fost încununată de succes Kievul fiind eliberat (sau ocupat!) de bolşevici, armatele bolşevice se blochează în faţa Liovului.

Cartea cuprinde portrete ale cazacilor din Kuban care sunt cavaleriştii lui Budionîi dar mai ales portrete ale galiţienilor. Majoritatea celor cuprinşi în aceste prezentări sunt evrei sau preoţi catolici, de parcă ţăranii galiţieni ar lipsi.  Este povestea unei campanii care s-a terminat cu un insucces. Leşii au învins pe Budionîi. Explicaţia necuprinsă în carte era că totuşi acolo Polonia, unde orăşelele erau Ştetl evreieşti şi că bolşevicii nu au fost întâmpinaţi de loc cu entuziasm. 

Sunt multe imagini poetice, este vară, este cald, nopţile sunt încărcate de stele. realitatea este teribilă. Armata asta celebră este prost echipată, înfometată, nu dispune de asistenţă medicală potrivită, lucruri care îi conduc pe bolşevici la înfrângere. Imaginea armatei de cavalerie a lui Budionîi nu iese de loc favorabil din această carte şi probabil că acest lucru a contribuit la căderea lui Babel. 

Chiar dacă concepţia lui Babel este condiţionată de convingerile sale bolşevice asta nu-l împiedică să vadă realităţile. El mai are şi moştenirea sa evreiască care îl condiţionează la rândul ei, chiar dacă autorul se impersonează într-un personaj cu nume rusesc neaoş, Liutov. 


Oricum Babel rămâne unul din numele de referinţă a literaturii sovietice precum Bulkakov, Mandelstam şi alţii.

PS Evident că această copertă aparţine unei ediţii de acum, 

3 comentarii:

  1. Da, pe coperta este o imagine din Razboaiele Imperiului. Un hussar francez si un rus dinr-un regiment de Garda.M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte probabil Auzterlitz, cand cavaleriile celor doua Garzi s-au intalnit si cand Rapp a facut tocanita din Rusi

      Ștergere
    2. Probabil că ai dreptate!
      Coperta ediţiei din BPT din1967 reprezintă un cavalerist budionist!

      Ștergere