joi, 11 decembrie 2014

Beethoven la Filarmonica Piteşti

Astă seară 11 decembrie 2014 Filarmonica ne-a oferit un program complet Beethoven, inclusiv bisurile. Dirijorul invitat al orchestrei a fost în această seară maestrul Alexandru Iosub, dirijor permanent al Filarmonicii Oltenia din Craiova.
Concertul s-a deschis cu uvertura Fidelio a operei cu acelaşi nume în interpretarea orchestrei conduse de maestrul Iosub. Beethoven a lucrat mai multe versiuni pentru această uvertură, finalmente scriind această piesă.  
Luminiţa Burcă
Au urmat cele două romanţe pentru vioară şi orchestră, Romanţele nr.1 şi nr. 2, bucăţi foarte cunoscute şi des interpretate. Solista acestor două concerte a fost doamna Luminiţa Burcă, universitară la UNM Bucureşti. 
Maestrul Alexandru Iosub
Dacă aceste piese au datele talentului beethovenian în parte a doua a concertului Orchestra Filarmonicii Piteşti a fost antrenată să interpreteze o capodoperă, care nu fac decât să-i pună în valoare potenţialul şi maestru Iosub a condus-o ca să îndeplinească onorabil această sarcină. Pentru că Simfonia a VII-a este una dintre culmile geniului beethovenian şi ale muzicii în genere. la premiera din 1813 ca un concert de binefacere pentru răniţii unuia din bătăliile austriecilor cu Napoleon. Wagner fascinat de această simfonie a denumit-o Apoteoza Dansului.
Muzica are mai multe teme pe care Beethoven le reia în crescendo din partea I în a treia şi a patra. Parte a doua are tempoul unui marş funebru. În rest muzica este strălucitoare şi maiestuoasă.

Publicul a fost entuziasmat şi a aplaudat îndelung. Şi maestru Iosub a fost generos cu melomanii piteştenii oferindu-ne nu doar un  bis ci două! Primul a fost prelucrarea orchestrală a faimoasei piese Fur Elise, iar ultimul bis a fost Marşul triumfal pentru orchestră la tragedia Tarpeja a lui Cristoph Kuffner.

A fost o seară superbă şi parcă am asculta oricând Beethoven!

Un comentariu:

  1. Baiatu,vezi ca in vara vine francezul-belgian Andre Rieu cu trupa sa de filarmonica care a rupt toate tiparele. Nascut in 49 si circula in toata lumea cu unica filarmonica privata din lume,se pare, dm

    RăspundețiȘtergere