duminică, 10 august 2014

Tripwire de Lee Child

Tripwire este al treilea roman al seriei Jack Reacher.
Titlul romanului semnifică semnalul de avertizare.

În acest roman Lee Child creează un personaj sinistru, simbol al răutăţii duse la extrem, Victor Hobie, Hobie the Hook – Cârlig.
Acesta a montat figurativ aceste avertizoare şi s-a ascuns timp de 35 de ani.
Victor Hobie este un veteran al războiului din Vietnam. Trimis acolo în 1968 el se ocup cu aprovizionări. La început făcea rost de droguri, de ţigări, femei şi orice aveau nevoie camarazii săi. Apoi şi-a dat seama că cel mai simplu este să devină cămătar şi strânge o sumă imensă de bani. Scapă dintr-o prăbuşire de elicopter, elicea îi secţionează mâna dreaptă şi incendiul îi distruge faţa. Se târăşte prin junglă trei săptămâni şi este recuperat de militarii americani. Dispare din spital omorând un infirmier. Ajunge la locul unde-şi îngropase banii într-un coşciug de 90 de kilograme de dolari! Este ajutat de o patrulă Viet Cong să ajungă în Cambodgia, după care trece în Thailanda. Acolo îşi confecţionează suportul pentru mâna tăiată care se termină cu un cârlig a ca piraţii din Caraibe. Ia un vapor şi ajunge înapoi în SUA. De aici se strecoară cu comoara lui la New York, unde reia activitatea de cămătărie. Împrumută sume mici la tot felul de nenorociţi, ca apoi să devină cămătarul unor oameni de afaceri aflaţi la strâmtoare devenind foarte bogat. Este lipsit de orice omenie şi îşi ameninţă creditorii cu ajutorul a doi killeri mafioţi. Omul lui de încredere este Tony care-i ştie toată povestea şi care este secretarul lui la biroul pe care la deschis în World Trade Center la etajul 88.
Era pe vremea când World Trade Center exista încă, înainte de atentatul de la 11 sept 2001.

Dar ce legătură are asta cu Reacher?
Reacher este la Key West în Florida unde sapă piscine cu lopata şi face pe bodyguardul la un club de streaptease.

La cafeneaua lui preferată este abordat de un detectiv privat, Costello, care vine din partea doamnei Jacob, căutându-l pe Jack Reacher. Acesta nu recunoaşte că el este cel căutat. Noaptea târziu la barul unde lucrează este abordat de doi indivizi cu feţe de asasini care-l caută tot pe Jack Reacher. El nu recunoaşte că este el nici de data asta, dar când pleacă din bar dă pe aleea alăturată de corpul lui Costello, asasinat probabil de cei doi. Jack are procese de conştiinţă şi pleacă spre New York să o caute pe femeia care-l angajase pe Costello.

Femeia care-l căutase se dovedeşte a fi Jodie Garber, fiica generalului Garber de poliţie militară (MP), măritată şi divorţată de un anume Jacob, acum Jodie fiind o femeie superbă şi o avocată de succes.
Garber mai apăruse ca personaj şi în romanul precedent Die Trying - Evadare imposibilă şi acolo se punea chezaş pentru inocenţa lui Reacher.
Reacher ajunge la locuinţa generalului exact când se făcea pomana generalului care tocmai murise de inimă la 65 de ani! Asasinii lui Hobie încearcă să o captureze pe Jodie după ceremonia de adio, dar sunt anihilaţi de Reacher. Reacher îşi amintea de mica Jodie la 15 ani o puştoaică superbă, care este acum o femeie superbă, în toată firea. Jodie îl iubea de atunci pe Reacher, ia Reacher o privea pe Jodie nu chiar ca pe o soră mai mică. Acum după 15ani, Jodie avea 30 de ani iar Reacher 39 şi normal se înfiripă o dragoste fulgerătoare.

Cei doi încep să cerceteze de ce Garber dorea să-l caute pe Reacher, asta fusese de fapt scopul investigaţiilor lui Costello.
De la doctoriţa cardiologă a lui Garber află că acesta devenise foarte apropiat cu alt pacient şi soţia lui familia Hobie.
Hobie senior este foarte bolnav şi are o mare durere în suflet, fiul lor Victor este dat dispărut, a făcut investigaţii şi ultimul care fusese pus în temă era generalul Garber. Bătrânii plătiseră pe un anume Rutter care se ocupa de recuperarea prizonierilor americani aflaţi în închisori din  Vietnam. Acesta fusese plătit de familia Hobie cu 19500 de dolari pentru investigaţii şi le adusese o fotografie a lui Victor într-un lagăr vietnamez. Pentru a-l recupera mai erau nevoie de 50000 de dolari pe care cuplul Hobie nu-i avea.
Reacher are o revelaţie, fotografia era o mistificare făcută la Grădina Botanică din New York, îi arată lui Jodie locul unde fusese făcută fotografia şi Jodie rămâne şi ea blocată. Ajung la Rutter şi Reacher îi confiscă SUV-ul Lincoln şi recuperează banii daţi de familia Hobie şi un supliment de cheltuieli privind continuarea investigaţiilor pentru lui Victor Hobie.

Reacher şi Jodie pleacă la St Louis unde este arhiva militară a SUA. Dosarul lui Victor Hobie este impecabil, era un om dedicat profesiei de militar. De aici pleacă la Wolters, la şcoala de piloţi de elicopter al US Air Force. Aici se întâlnesc cu generalul De Witt, coleg de promoţie cu Hobie. El recunoaşte că Hobie a fost un erou, ca a salvat multe vieţi, a făcut manevre care s-au folosite ulterior în războiul din junglă, însă era un tip închis şi foarte dur. De Witt a fost martor al prăbuşirii elicopterului, dar problema cu Hobie este secret militar. 
Jodie şi Reacher se îndreaptză spre Honolulu, Hawai, unde fuseseră aduse rămăşiţele victimele accidentului cu elicopterul lui Victor Hobie. Sunt 7 coşciuge, 7 schelete, dar se constată că sunt 15 mâini! Mâna lui Hobie!

Cei doi se reîntorc la New York unde Jodie este chemată să asiste la un transfer de acţiuni, chiar al firma lui Victor Hobie!
Hobie dorea să dea ultima lovitură să vândă firma lui Chester Stone, proprietarul unei firme care se ocupa cu instalaţii de proiecţie de film la cinematografe. Acesta este dator unor creditori, bănci, etc. şi directorul său financiar îl îndrumă spre Hobie. Obligat de împrumut Stone îi dă acces la acţiunile firmei sale şi Hobie la vinde pe piaţă, lucru care duce la prăbuşirea firmei. Hobie dorea această lovitură înainte de a dispare.
Apoi îi face prizonier pe el şi soţia lui şi pe prietena soţiei, Sheryl , agent imobiliar, pe care Hobie o loveşte foarte rău. Soţia lui Stone îl obligă pe Hobie să o elibereze pe Sheryl şi să o lase să meargă la spital. Doi poliţişti investighează accidentul lui Sheryl şi ajung la firma lui Hobie din WTC. Sunt şi ei omorâţi de Hobie, pentru că nu lăsaseră mesaje unde sunt.  
Jodie ajunge la firma lui Hobie ca să fie martor la tranzacţia acţiunilor lui Stone şi este făcută prizonieră şi ea. 
Reacher ajunge şi el acolo, îi ucide pe rând pe oamenii lui Hobie şi pe acesta în după ce încasase un cui în frunte de la o lovitură de puşcă şi un glonţ de la un  pistol. 

Se trezeşte după trei săptămâni în spital, cu Jodie, iubita lui având grijă de el, cu casa lui Garber lăsată moştenire de general lui Reacher, lucruri care să-l lege de ceva! 

Se lămureşte şi afacerea Victor Hobie, acesta murise în accident, individul numit Hobie era altcineva! Eu mă prinsesem de pe la jumătatea romanului!

Aşa că părinţii lui îi vor vedea numele pus pe zidul victimelor din Vietnam din Washington, şi sunt mângâiaţi de Reacher, că dacă ar fi supravieţuit accidentului, fiul lor ar fi ajuns general cu trei stele! 

Final!


Dar urmează în continuare încă 16 romane!

Mai am de citit vreo cinci şi am să le povestesc aici, este vară şi cu romane d'astea îmi pierd timpul!


2 comentarii:

  1. Jo ? Tu n-ai servici ??? Mai bine da-ne un remember cand erai tu tanar si naravas,,,lauda Antena 3,alias Voiculescu dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeam că eşti în stare să faci comentarii?
      Nu eşti!
      Sunt într-un concediu prelungit din motive de pensie!

      Ștergere