sâmbătă, 9 august 2014

Tinereţea monştrilor cinematografiei americane Mean Streets

Am văzut aseară la TCM Crimele din mica Italie, cum a fost tradus Mean Streets a lui Martin Scorsese, film care a fost prezentat pe ecrane în 1973.
Este un film din tinereţea mea şi îmi provoacă multă nostalgie. În rolurile principale apar doi dintre actorii emblematici ai cinematografului american. Erau foarte tineri atunci. Robert de Niro - Johnny Boy avea nici 30 de ani, iar Harvey Keitel - Charlie trecuse un pic peste 30 de ani. Figurile lor de atunci sunt ale unor tineri congeneri cu mine, iar muzica filmului este cu Rolling Stones şi alte hituri de început de ani 70 care m-au fermecat atunci şi acum!
Filmul nu este impresionant. Este o felie de viaţă din cartierul Mica Italie din New York, cum îl vedea pe atunci tânărul Martin Scorsese. 
Cei doi  sunt derbedei care trăiesc în acea comunitate. 
Charlie este un tânăr mafiot în devenire, se ocupă de estorcarea micilor întreprinzători din zone, patroni de restaurante şi baruri, fiind în solda unchiului său, un mic don al  comunităţii de italieni. 
Johnny Boy este un hoinar, beţiv, afemeiat, plin de datorii la poker, care nu acceptă job-ul de docker în port. Face tot felul de trăsnăi din care îl salvează mereu Charlie. Finalul este trist. După ce Johnny îl ameninţă pe Michael, unul din cămătarii lui, cu un pistol  este împuşcat în plină stradă şi rănit de un killer mafiot angajat de Michael. Maşina în care se află Johnny, iubita lui, Tereza, verişoara lui Johnny şi Charlie se loveşte de o gură de incendiu şi sunt recuperaţi de poliţie. Totul pe fundalul unei sărbători religioase cu muzică de fanfară din Sicilia. 
Apar în film şi poliţiştii corupţi, iar imaginea cartierului  nu-i de loc atrăgătoare. Semăna cu un fel de Ferentari, cu rufe puse la uscat şi clădiri sordide. Pun pariu că această zonă a dispărut, acum toate aceste clădiri au intrat pe mâna unor dezvoltatori imobiliari, transformate în locuinţe de lux!

Este un film de recomandat colegilor mei de generaţie care vor să-şi retrăiască momentele fabuloase de acum 45 de ani!

Un comentariu: