joi, 7 august 2014

Die Trying de Lee Child

Acesta este romanul numărul doi din seria Lee Child.
Am început să-l citesc, am parcurs mai multe pagini şi deodată am avut impresia unui deja vu!
Mi-am dat seama că-l mai citisem! Cum ? Am verificat pe internet şi am constatat că a fost tradus tot în seria Thriller de la Humanitas sub numele Evadare imposibilă, roman pe care îl am în bibliotecă.

Asta nu m-a oprit să-l termin din plăcerea de a-l citi în original! Mai ales că-mi îmbunătăţesc vocabularul, folosind dicţionarele on line. 
Pentru expresii mai complicate folosesc Merriam Webster!

Agentul FBI, tânăra Holly Johnson tocmai se pregăteşte să iasă dintr-o spălătorie din centrul oraşului Chicago. A suferit un accident la tendoanele încrucişate la fotbal. Are 9 schimburi de haine şi se mişcă greu, ajutată de o cârjă..
Jack Reacher care trecea tocmai pe acolo, amabil,  se oferă să îi ia schimburile şi să o ajute în continuare. Exact când Reacher se îndeletnicea cu aceste lucruri sunt abordaţi de doi indivizi cu pistoale Glock şi invitaţi să ia loc într-o maşină. Sunt duşi în parcarea şi încărcaţi într-o furgonetă. Ne aflăm în faţa unei răpiri în care ţinta era Holly Johnson, iar Reacher, un uşier la un club de noapte din Chicago, un martor întâmplător. Furgoneta merge neîntrerupt 1800 de mile spre vest în Montana. Pe drum fac opriri noaptea în nişte grajduri. În prima noapte Reacher reuşeşte descătuşarea urcă zidurile înalte ale grajdului ca să iasă printr-o fereastră deschisă, dar renunţă ca să aibă grijă de tânăra cu probleme la picior. În noaptea următoare rupe lanţul cu care era legat şi îl omoară pe şoferul care voia să o violeze pe Holly. Cară cadavrul afară şi-l ascunde, dar se reîntoarce.
Aici autorul este enervant, putea să elibereze şi pe Holly şi să dispară! Dar se termina romanul!

Ei bine călătoria lor se termină în Montana într-o zonă greu accesibilă unde sunt prizonierii unei miliţii extremiste, care refuză să recunoască guvernul SUA. Este condus de un individ paranoic numit Borke care vrea să proclame independenţa acestei zone.

Dispariţia lui Holly este remarcată la şedinţa de lucru a secţiei Chicago a FBI. De caz se ocupă cei trei colaboratori ai lui Holly, Mc Grath, Brogan şi Milosevic.
Cazul ajunge să fie coordonat de Directorul FBI, Harlan Webster, pentru că Holly este fiica Şefului Statelor Majore Reunite ale armatei SUA, generalul Johnson şi fina preşedintelui SUA!

Cei de la FBI reuşesc să dea de spălătoria unde a fost Holly şi de pe camera cu imagini secvenţiale reuşesc să identifice agresorii, cel mai important părând a fi Reacher!

Acţiunile lor de găsire şi intervenţie împotriva miliţiei din Montana sunt zădărnicite de Dexter, principalul colaborator al preşedintelui SUA pe motive că acest tip de revoltă este comun celor care poartă arme şi poate avea un impact negativ politic. Totuşi ei acţionează urmărind activităţile miliţiei cu ajutorul avioanelor de spionaj care filmează acţiunile din  tabăra miliţiei. FBI îi identifică ca pe un fost MP şi-l chestionează pe şeful lui generalul Garber care garantează pentru Reacher că este de partea bună.

Reacher îşi dă seama că în FBI este un trădător care vindea secretele lor miliţiei din Montana.

Reacher este eliberat pe motiv că fost erou şi că cei din Marine nu ar interveni împotriva taberei, scapă şi este prins în tabără de câteva ori. Holly este prizonieră cameră speciale cu pereţi dubli în care s-a introdus dinamită!

Miliţiile îi prind în ambuscadă pe nişte soldaţi care transportau o unitate de rachete Stinger sol aer cu care reuşesc să doboare un elicopter Chinook, devenind foarte periculoşi!

Suntem în 4 iulie Ziua Independenţei şi Borken declară independenţa Statului Liber al SUA din Montana, dar mesajul este blocat pentru că linia d efax este întreruptă de FBI. 
El reuşeşte să anihileze pe vreo 15 soldaţi ai miliţiei şi în final îl împuşcă pe Borken cu o puşcă cu lunetă. Holly este luată prizonieră de Milosevic care era trădător împreună cu Brogan, deci doi trădători din FBI!Reacher o eliberează trecând printr-un culoar foarte strâmt care făcea legătura dintre două peşteri.

Reacher realizează că dinamita a fost scoasă din clădirea unde era închisă Holly şi că unul din locotenenţii lui Borken vrea să realizeze un atentat într-un mare oraş de Ziua Independenţei. Finalmente este identificată aceeaşi furgonetă care îi dusese în Montana. Din elicopter cu aceeaşi puşcă cu lunetă Recaher trage în furgoneta care explodează într-o zonă pustie.

Final fericit! Toate urmele miliţiei sunt şterse, şi FBI neagă orice implicare în anihilarea miliţiei.

Iar Reacher începe periplul spre noi aventuri. Mai are  încă 17 romane! Hahaha.....

3 comentarii:

  1. Joe, fara gluma, de ce nu citesti tu Games of Thrones ? E la moda, e bine scris, si foarte palpitant. Mult mai intelligent decat prostiile astea de benzi desenate.
    PS: e si in Romana daca preferi

    RăspundețiȘtergere
  2. ...am incercat Games...imi este imposibil sa citesc o imbecilitate...dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De,Gustibus et De Coloris...
      Este pe scheletul, moralitatea si epoca Razboiului celor Doua Roze. Eliminnd partea fantezista. Se potriveste si perioadei 1370-1570 din Tara Romaneasca. Serios mai incercati odata si aveti rabdare sa teceti peste primele 60-80 de pagini

      M

      PS: Nu este Cronici Florentine ale lui Guiciardinii dar nici foarte depate de Dumas sau Scott

      Ștergere