miercuri, 27 august 2014

Detectivul de Arthur Hailey


Aceasta este ultima carte scrisă de celebrul autor de best sellers Arthur Hailey înainte de a trece în amintire.

Hailey rămâne în memoria cititorilor dar mai ales al cinefililor pentru Aeroportul (Airport), film cu o groază de vedete: Burt Lancaster, George Kennedy, Dean Martin, Jean Seberg şi Jacqueline  Bisset.

Hailey este un reprezentant al realismului american, subiectele sale sunt inspirate din activităţi economice.

Am citit romanul său Hotel de la dl. Gibbons, primul expert de la General Atomics venit în România pentru probleme de sudură prin 1974-1975. Hotel se inspira din viaţa unui hotel din New Orleans.
Apoi s-a tradus în româneşte romanul său Roţile, inspirat din industria automobilului din Detroit, azi doar o amintire. S-a mai tradus şi Mânuitorii de bani despre activitatea bancară.

În toate romanele sale autorul britanico-canadian se documenta amănunţit. Pentru mine şi alţii care i-au cumpărat cărţile era o fereastră spre America. Sunt romane foarte bine  scrise cu un subiect thriller în ele care le fac şi mai interesant de citit.

În Detectivul, carte de 740 de pagini în româneşte Hailey se ocupă de poliţie şi investigaţii criminale. 
Personajul principal este Malcolm Ainslie. Acesta este fost preot catolic cu doctorat şi o carte despre istoria comparată a religiilor. Studiul Bibliei la condus paradoxal pe Malcolm să-şi piardă credinţa, pentru că a realizat că Vechiul Şi Noul Testament se bazează pe relatări indirecte, imprecise.
De aceea Malcolm, probabil irlandez, din Philadelphia, după ce părăseşte mânăstirea unde se retrăsese se angajează poliţist la Miami. Aici a făcut cu rezultate strălucite cursurile Academiei de Poliţie.  În fond şi noua meserie se apropia de cea precedentă, detectivul criminalist fiind în multe situaţii un fel de confesor. Ainslie depistează şi arestează un criminal în serie. 
Înaintea execuţiei pe scaunul electric, criminalul i se confesează, ştiindu-l ca fost preot şi recunoaşte mai multe crime şi refuză să recunoască una dintre ele.
De fapt Ainslie îl depistează după simbolurile din Apocalipsă folosite de criminal care era şi un fanatic religios, considerându-se un fel de înger al răzbunării. 
Hailey ne relatează amănunţit procedura de execuţie cu scaunul electric, arătându-se foarte documentat.
Hailey mai dă explicaţii şi despre sistemul juridic american.

Aflăm cât de dificil se poate obţine un mandat de arestare, trebuie convins cu argumente solide judecătorul! Citindu-l îmi dau seama cât de friabil este sistemul nostru juridic. O caracteristică extrem de importantă la sistemul anglo saxon este sistemul juraţilor în procesele penale. Cât de util ar fi acest sistem la noi. S-ar scoate din cauză lipsa de imparţialitate a judecătorilor. Juriul decide dacă este vinovat inculpatul, judecătorul fixând doar mărimea pedepsei. De asemenea, procurorii trebuie să demonstreze foarte convingător şi cu probe solide că acuzatul este vinovat. 
Asta ar fi exclus acuzele că procese de la noi au avut un puternic aer de influenţă politică şi experţii Antenei3 ar fi trebuit să se ocupe cu altceva decât cu funcţionarea justiţiei!

Am aflat şi explicaţia Marelui Juriu - Grand Jury. Este un sistem apărut în Anglia pe la 1200!!! A fost considerat anacronic şi desfiinţat în Marea Britanie în 1933! La un Grand Jury participă doar un juriu civil de 18 persoane, procurorul şi martorii. Rolul acestui Grand Jury este să stabilească dacă o persoană este vinovată, în scopul de a fi arestată şi trimisă în faţa justiţiei. Procedura se desfăşoară în lipsa apărării şi autorul le consideră cu bună dreptate de tipul juriului Vrăjitoarelor din Salem, care au pedepsit nevinovaţi şi astfel pare complet anacronică.

Cartea mi s-a părut foarte bine scrisă, acţiunea complexă şi palpitantă! Mai este şi promotorul Hollywood care face cărţile să devină foarte citite!


Nu degeaba Hailey a fost autor de mare succes!


4 comentarii:

  1. Daca ar fi cu jurati la noi ar fi o nenorocire la nivelul caracterului de roman... Voiculescu prin securistii lui de dinainte de 89 ar cumpara imediat jumatate plus unu prin bani sau santaj si ar iesi tot impul nevinovat. Asa ceva am mai vazut si prin SUA cu amenintari la jurati sau cumparari iti dai seama ce-ar fi la noi. dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorule, te uiţi la filme proaste!
      Dacă un caz este bine argumentat de procuror, atunci inculpatul n-are şanse!

      Ștergere
  2. Asta cu jurații este o chestie medievală și neserioasă; or fi multe legi proaste sau nedrepte dar nu poți lăsa soarta unui om la fantezia unor neica-nimeni cu păreri profund influențate de presă, perioada istorică, zonă geografică, regim politic, anturaj etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Demetrescu, cu respect, cred ca in Romania exista o deficienta in intelegerea felului cum functioneaza civilizatia democrat-capitalista. Va rog sa reflectati asupra :
      1. Justitia nu face dreptate ci aplica Legea. Statuia Justiiei are ochii acoperiti nu pentru a nu se lasa influentata ci pentru a aplica Legea fara nici un alt considerent
      2. Legea (cu exceptia ceilei date lui Moise pe Muntele Sinai si a celei date de Arhangelul Gabriel lui Mahomed) nu vine din cer. Este o conventie (compromis) sociala ce reflecta un moment al unei societati. Moment temporal, cultural si geographic. De exemplu la Roma in sec 1 idCh era moral sa omori sclavi; deci si legal. In sec 10 era moral sa omori oameni (de ex in duel sau in judecata lui Dumnezeu) dar nu era legal sa tii sclavi crestini. In Sec XIX nu era nici moral si nici egal sa omori oameni sau sa tii sclavi. etc
      3. Justitia Anglo-Saxona (bazata pe precedent si jurati) este superioara celei bazate pe Cod (in cazul nostrum, Codul Napoleonian, dar putem face trimitere si la cel al lui Justinian sau Commodus) prin faptul ca reflecta mai bine morala curenta (tocmai prin ceea ce cred juratii), impiedica liberul arbitru al judecatorului (care este doar unul si deci mai influentabil decat 12 oameni - v. 12 Oameni Furiosi sau Runaway Jury) si indreapta posibilitatea abuzului Legii (repet, scrisa de oameni). "Mai placut este Domnului sa scape 100 de vinovati decat sa fie pedepsit un singur nevinovat" spunea Sf Augustin, preluind un principiu fundamental de Drept Roman (Sf Augustin era jurist la origine). Din pacate, in traditia despotica romaneasca, in care nu Statul este al oamenilor ci oamenii ai Statului aceste lucruri chiar nu se cunosc. Dar sa nu uitam cel mai puternic si definitoriu complex Romanesc : povestea caprei vecinului.
      M

      Ștergere