joi, 19 iunie 2014

Concert Cu Alexandru Ganea şi cu Răzvan Dragnea

Dirijorul Alexandru Ganea, o prezenţă obişnuită la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Piteşti a revenit astă seară şi ne-a oferit un program deosebit.
Răzvan Dragnea
Prima piesă care a deschis concertul a fost Kikimora de Anatoli Liadov, compozitor romantic rus contemporan cu Ceaikovski care a a lucrat şi pentru Diaghilev. Piesa are inspiraţii folclorice, Kikimora este un fel de Muma Pădurii!
A urmat apoi Concertul pentru pian şi orchestră în mi bemol major nr.1 de Franz Liszt. Solistul concertului a fost Răzvan Dragnea.

Acest concert pentru pian a fost urmarea unei îndelungi gestaţii muzicale. L-a început în 1830 şi l-a finalizat în 1949, dar a fost prima dată interpretat în 1855.
Cu Răzvan Dragnea

Bartok spunea despre acest concert că "este realizarea perfectă a unei sonate ciclice cu temă comună tratată cu variaţiuni". Cred că este unul din cele mai frumoase concerte pentru pian, scrise de un pianist virtuoz şi cu gândul la Beethoven.
Răzvan Dragnea a avut o interpretare perfectă a unui concert care solicita mari calităţi interpretative. 
Pianistul a fost îndelung aplaudat şi ne-a oferit cu generozitate şi un bis.
Vă ofer şi un mic fragment


Lizt – concert ptr pian şi orchestră nr1


În parte a doua orchestra condusă de dirijorul Alexandru Ganea ne-a oferit Simfonia a 8-a a lui Antonin Dvorak. Este o piesă cu multe motive populare dar şi cu un final extrem de vivace cu solemnitatea violoncelelor şi răspunsul marţial al suflătorilor.
Orchestra a fost în formă bine condusă de dirijor.



 A fost o seară muzicală reuşită. Şi pentru mine şi final de sezon, pentru că nu voi mai participa la ultima joi a stagiunii.

Un comentariu:

  1. ...mai da jos din burta Jo ca plesnesti...si nu mai intri-n poza hahah dm

    RăspundețiȘtergere