duminică, 27 octombrie 2024

Maestrul și Margareta, filmul și romanul



După romanul lui Bulgakov s-a făcut acest film, ultimul dintr-o serie de ecranizări. Este opera lui Michael Lokshin regizor ruso-american și a fost făcut în 2024. Asta m-a determinat să recitesc romanul. Acum ceva despre titlu, cel original se cheamă în rusește Master i Margarita! Trebuie să spun că am văzut prin anii 80 și piesa după roman pusă în scenă la Teatrul Mic de Cătălina Buzoianu, din care țin minte că Margareta era interpretată de Valeria Seciu.

Un roman este dificil de ecranizat, mai ales acest roman complex al lui Bulgakov. În ecranizare autorul numit Maestrul are la teatru în producție piesa Pilat din Pont, care este însă interzisă, pentru că este religioasă și nu corespunde moralei comuniste. Maestrul este abordat de Margareta, o femeie foarte frumoasă care se îndrăgostește de el.  Totul se complică pentru că Satana aterizează la Moscova. Din această cauză tagma scriitoricească suferă multiple consecințe. Cea mai importantă secvență este a balului vampirilor în care Margareta este regina nopții. 

Am recitit romanul și am râs cu lacrimi. Pentru că, este un roman satiric cum sunt cele ale lui Ilf și Petrov. 

Satana debarcă la Moscova împreună cu asistenții la Moscova sub numele Woland însoțit de Koroviev-Fagot, Azazelo și motanul uriaș Behemoth. Woland intră în discuție cu doi scriitori, criticul Berlioz și poetul Bezdomnîi (adică fără casă, vagabond) pe teme religioase, ambii fiind ateiști convinși. Woland prezice că tramvaiul îi va tăia capul lui Berlioz, pentru că Anușka a vărsat uleiul!? Totul se adeverește pentru că pe o ușiță batantă din parcul unde stăteau cei trei, Anușka vărsase ulei pe care alunecă Berlioz și cade sub roțile tramvaiului și îi taie capul. Bezdomnîi este disperat și încearcă să îi urmărească pe Woland și și pe asistenți să-i dea pe mâna miliției, dar ajunge la spitalul de nebuni. Woland se mută în apartamentul pe care îl împărțea Belioz cu directorul Teatrului de Varietăți. Lihodeev.  Cu acest prilej Woland îl expediază la Ialta pe Lihodeev doar în pijama. Teatrul de Varietăți organizează un spectacol de magie neagră care provoacă haos în Moscova, femei în pielea goală din cauză că se îmbrăcaseră cu rochii luxoase pariziene, bani aruncați în sală care se dovedesc falși. 

Apare și Maestrul. El scrisese un roman numit Pilat din Pont care fusese unanim respins de criticii literari și o întâlnește pe Margareta, care se îndrăgostește de el. Maestrul este dezamăgit, însă este încurajat de frumoasa Margareta, femeie căsătorită. Această parte m-a impresionat pe mine le prima lectură a romanului. Pentru că Maestrul povestește evenimentele de la Yerușalaim din vremea lui Isus din punctul de vedere al lui Pilat din Pont. Pilat este impresionat de profetul Ieșua Ben Nozri, care are un efect liniștitor aspra lui Pilat. El l-ar vrea salvat de la crucificare, dar este obligat de Sanhedrinul condus de Caiafa să-l condamne la moarte pe profet. Este de fapt Evanghelia după Pilat

O altă temă a romanul este Balul vampirilor în care Margareta transformată în vrăjitoare de Woland și Margareta prezidează ca Regina Nopții în pielea goală. Ea îi cere lui Woland să-l salveze pe Maestru, ajuns și el la balamuc. Acolo  Maestrul îl întâlnește pe poetul Bezdomnîi șoi-l convinge să nu mai scrie versuri proaste, partinice. 

Finalul este haosul pe care îl produce Woland și ciracii lui în Moscova, incendii, nebuneli. După ce aceștia părăsesc orașul, autoritățile încearcă să dea o explicație normală unor evenimente complet anormale.

Cum am spus Maestrul și Margareta este o satiră ascuțită la adresa scriitorilor sovietici care sunt lipsiți de talent, dar plini de orgolii și pentru acestea ei și autoritățile comuniste sunt pedepsiți. Ca să  poată fi pedepsiți trebuie să intervină doar diavolul. 

Dar și acest roman în roman despre Pilat este de frumusețe sfâșietoare. Este vorba despre sacrificiul cristic și  remușcările lui Pilat care ordonă moartea lui Isus, care a înviat și a declanșat religia creștină. 


Un comentariu:

  1. Foarte inspirata alegerea subiectului acestui blog! Mi-a placut folosirea definitiei "sacrificiul cristic" in << Este vorba despre sacrificiul cristic și remușcările lui Pilat care ordonă moartea lui Isus, care a înviat și a declanșat religia creștină.>>! Presupun ca ai vrut sa spui "Pilat care ordonase"!

    RăspundețiȘtergere