luni, 28 octombrie 2024

Despre fotbal

 


În primul rând vreau să menționez ce a mai făcut echipa mea de suflet, a copilăriei, Petrolul Ploiești. Ea se află pe un incredibil loc 2 în campionat, mai poate fi întrecută doar de Universitatea Craiova, dacă învinge la Constanța.

Au fost competițiile internaționale UEFA Champions League, Europa League și Conference League.

În Champioms League a fost testul Bundesliga versus La Liga. În meciul Real Madrid - Dortmund prima repriză a fost un duș rece pentru madrileni, 2-0 pentru oaspeți dar în a doua repriză s-a produs remontada, au egalat în două minute și apoi s-a dezlănțuit Vini jr. care a marcat două goluri antologice, 5-2 pentru Real. După această prestație Vini merită din plin trofeul Balonul de Aur, care se dă astăzi.

La fel și miercurea trecută s-a petrecut Barcelona Bayern. Barcelonezii aveau amintiri neplăcute cu Bayern, numai înfrângeri în ultimul timp. Barcelona are acum un antrenor german, pe Flick care le-a administrat cea mai teribilă înfrângere în 2020 cu 8-2.  Însă Barcelona i-a executat pe bavarezi cu un 4-1. Și sâmbătă s-a petrecut primul El Clasico pe Bernabeu. Madrid nu a mai fost cel de marți cu nemții și au suferit o înfrângere categorică cu 4-0. Vini n-a mai fost un leu, iar Mbappe a ajuns de râs, mereu în ofsaid. Neamțul a făcut din Barcelona o echipă de temut cu mari șanse la titlu. 

Liverpool a mai trecut și ea un test în Champions League a învins pe nemții de la RB Leipzig cu 1-0 în deplasare. Mă întreb cum Manchester City are parte doar de meciuri ușoare, iar primul cu Inter acasă l-a ratat cu un egal. S-a chinuit sâmbătă cu Southampton, ultima clasată 1-0! În schimb duminică a fost primul test al echipelor care se bat la titlu. Arsenal a întâlnit la Londra pe Liverpool și au terminat la egalitate, 2-2, rezultat bun pentru Liverpool care rămâne la un punct în urma lui City. Pe City o mai ajută și arbitrajele, nu mai este echipa de acum doi ani. 

Și FCSB, sau dacă vreți Steaua a avut un test în Europa League cu Rangers. Becali se lăuda cum o să-i bată, erau mulți români care au venit la Glasgow, dar am înțeles că niște escroci așa numiți ultras îi obligau să cumpere eșarfe FCSB. Cum nu s-au sesizat autoritățile și nici clubul. FCSB a încasat o bătută exemplară cu 4-0. O merită imbecilul lăudăros Becali, dar nu jucătorii lui.

În fotbal numai suporter să nu fi, că te trădează favoriții. 


duminică, 27 octombrie 2024

Maestrul și Margareta, filmul și romanul



După romanul lui Bulgakov s-a făcut acest film, ultimul dintr-o serie de ecranizări. Este opera lui Michael Lokshin regizor ruso-american și a fost făcut în 2024. Asta m-a determinat să recitesc romanul. Acum ceva despre titlu, cel original se cheamă în rusește Master i Margarita! Trebuie să spun că am văzut prin anii 80 și piesa după roman pusă în scenă la Teatrul Mic de Cătălina Buzoianu, din care țin minte că Margareta era interpretată de Valeria Seciu.

Un roman este dificil de ecranizat, mai ales acest roman complex al lui Bulgakov. În ecranizare autorul numit Maestrul are la teatru în producție piesa Pilat din Pont, care este însă interzisă, pentru că este religioasă și nu corespunde moralei comuniste. Maestrul este abordat de Margareta, o femeie foarte frumoasă care se îndrăgostește de el.  Totul se complică pentru că Satana aterizează la Moscova. Din această cauză tagma scriitoricească suferă multiple consecințe. Cea mai importantă secvență este a balului vampirilor în care Margareta este regina nopții. 

Am recitit romanul și am râs cu lacrimi. Pentru că, este un roman satiric cum sunt cele ale lui Ilf și Petrov. 

Satana debarcă la Moscova împreună cu asistenții la Moscova sub numele Woland însoțit de Koroviev-Fagot, Azazelo și motanul uriaș Behemoth. Woland intră în discuție cu doi scriitori, criticul Berlioz și poetul Bezdomnîi (adică fără casă, vagabond) pe teme religioase, ambii fiind ateiști convinși. Woland prezice că tramvaiul îi va tăia capul lui Berlioz, pentru că Anușka a vărsat uleiul!? Totul se adeverește pentru că pe o ușiță batantă din parcul unde stăteau cei trei, Anușka vărsase ulei pe care alunecă Berlioz și cade sub roțile tramvaiului și îi taie capul. Bezdomnîi este disperat și încearcă să îi urmărească pe Woland și și pe asistenți să-i dea pe mâna miliției, dar ajunge la spitalul de nebuni. Woland se mută în apartamentul pe care îl împărțea Belioz cu directorul Teatrului de Varietăți. Lihodeev.  Cu acest prilej Woland îl expediază la Ialta pe Lihodeev doar în pijama. Teatrul de Varietăți organizează un spectacol de magie neagră care provoacă haos în Moscova, femei în pielea goală din cauză că se îmbrăcaseră cu rochii luxoase pariziene, bani aruncați în sală care se dovedesc falși. 

Apare și Maestrul. El scrisese un roman numit Pilat din Pont care fusese unanim respins de criticii literari și o întâlnește pe Margareta, care se îndrăgostește de el. Maestrul este dezamăgit, însă este încurajat de frumoasa Margareta, femeie căsătorită. Această parte m-a impresionat pe mine le prima lectură a romanului. Pentru că Maestrul povestește evenimentele de la Yerușalaim din vremea lui Isus din punctul de vedere al lui Pilat din Pont. Pilat este impresionat de profetul Ieșua Ben Nozri, care are un efect liniștitor aspra lui Pilat. El l-ar vrea salvat de la crucificare, dar este obligat de Sanhedrinul condus de Caiafa să-l condamne la moarte pe profet. Este de fapt Evanghelia după Pilat

O altă temă a romanul este Balul vampirilor în care Margareta transformată în vrăjitoare de Woland și Margareta prezidează ca Regina Nopții în pielea goală. Ea îi cere lui Woland să-l salveze pe Maestru, ajuns și el la balamuc. Acolo  Maestrul îl întâlnește pe poetul Bezdomnîi șoi-l convinge să nu mai scrie versuri proaste, partinice. 

Finalul este haosul pe care îl produce Woland și ciracii lui în Moscova, incendii, nebuneli. După ce aceștia părăsesc orașul, autoritățile încearcă să dea o explicație normală unor evenimente complet anormale.

Cum am spus Maestrul și Margareta este o satiră ascuțită la adresa scriitorilor sovietici care sunt lipsiți de talent, dar plini de orgolii și pentru acestea ei și autoritățile comuniste sunt pedepsiți. Ca să  poată fi pedepsiți trebuie să intervină doar diavolul. 

Dar și acest roman în roman despre Pilat este de frumusețe sfâșietoare. Este vorba despre sacrificiul cristic și  remușcările lui Pilat care ordonă moartea lui Isus, care a înviat și a declanșat religia creștină. 


duminică, 13 octombrie 2024

Braquo serial polițist francez


Vorbind de acest serial francez polițist am avut o dispută filologică. Este un termen argotic provenind din braquage - jaf, braquo fiind un jaf, jaful asupra unei bănci. Vreau să menționez că auzisem de serial, dar nu putusem să-l văd până acum și am avut o mare satisfacție să-l vizionez. 

Serialul francez s-a  difuzat în patru sezoane în Franța, 2009, 2011, 2014 și 2016. Poți urmări așa cum evoluează tehnologia telefoanelor celulare, de la cele cu butoane până la cele smartphone. Mie îmi plac foarte mult serialele franceze pentru că sunt foarte bine făcute și au actori de primă clasă. 

Este un serial despre polițiști parizieni din Brigada Judiciară în care lider este Eddy Caplan (Jean-Hugue Anglade). El are în echipă pe Walter Morligen (Joseph Malerba), pe Roxanne Delgado (Karole Rocher), pe Theo Wachewski (Nicholas Duvachelle). Din grup mai făcea parte și Max Rossi (Olivier Rabourdin), care este acuzat pe nedrept de un arestat pentru un viol  teribil că ar fi fost molestat. Un ofițer de la internele poliției, Vogel îl arestează pe Rossi și acesta se sinucide. Vogeșl este un fel de inspector Javert, mult mai rău și fără scrupule. 

Sezonul prim este dedicat problemelor ridicat de un bandit, Lemoine care duce la  arestarea lui Caplan și destituirea celorlalți. 

Sezonul 2 este dedicat anihilării grupului invizibililor, foști militari din Legiunea Străină, care au fost ambuscați din cauza deciziilor unor șefi din conducerea Franței, servicii secrete. Aceștia jefuiesc un transport de aur și intră pe fir mafia evreiască care să cumpere aurul, furat de la niște flamanzi belgieni. În afacere se implică și mafia armenească. Grupul este lichidat, dar un supraviețuitor scapă. Banii ajung la familiile celor morți în ambuscadă.

Sezonul 3 este dedicat luptelor cu mafia rusă, cea georgiană, armeană și alte mafii din spațiul ex-sovietic.

Sezonul 4 cel final este dedicat unor afaceri ale mafiei turcești de droguri în afaceri cu mafia din Marsilia. Vogel fusese arestat pentru corupție, este rănit de Caplan pentru că le luse ostatice pe soția lui Rossi și pe Roxanne. În pușcărie este ucis la ordinul lui Caplan dându-i-se foc!

Serialul este extrem de incorect politic, toți polițiștii sunt albi, nici picior de magrebian, de negru. Doar în sezonul 4 apare un comisar divizionar negru, la noi chestor.

Serialul este foarte tensionat, bandiții sunt răi, cu arme de foc și nu glumesc. Cum am spus sunt actori de mâna întâia, am recunoscut pe unii din alte seriale franțuzești.

Îl recomand celor care le place genul.


miercuri, 9 octombrie 2024

Arta romanului de Milan Kundera



Această carte cuprinde considerații ale scriitorului ceh Milan Kundera despre roman. Creatorul romanului modern este Cervantes cu al său Don Quijotte și este pentru Kundera o referință. Nu uită să-l amintească și pe Boccaccio cu Decameronul, dar el este doar un povestitor, cum a fost Geoffrey Chauser cu ale sale Canterbury Tales. 

Citind aprecierile lui Nicolae Manolescu despre această carte am văzut frustrarea acestuia că romancierii români nu sunt amintiți în cartea lui Kundera, însă Eugen Ionesco este amintit de mai multe ori privind transformările romanului în secolului XX. Kundera este focalizat pe romancierii Europei Centrale, respectiv Imperiul Austro Ungar. Și Transilvania și Banatul au făcut parte din imperiu până în 1918, dar literatura de aici nu este amintită. M-am mirat că nu sunt referințe la  romanul maghiar. Am aflat cu surpriză că sunt romancierii de limbă germană praghezi, eu fiind convins că sunt austrieci vienezi, precum Franz Werfel.  Marele inventator al romanului secolului XX rămâne pentru Kundera concitadinul Franz Kafka. De fapt pentru a-și argumenta opiniile referințele lui Kundera sunt scriitorii germani ai imperiului, Broch, Musil, dar și cehii Hașek și Capek. Este menționat și polonezul Gombrovicz. Kundera este familiar cu romanele Europei Centrale, este cititor de limbă germană și din acest motiv scriitorii germani îi sunt familiari. Alături de Kafka, alți reformatori ai romanului sunt evident Proust și James Joyce. Cum secolul al XIX a fost al romanului realist, Kundera se referă la Flaubert care depășește realismul. Sunt multe considerații despre cum se scrie un roman, cartea este interesantă și instructivă.


sâmbătă, 5 octombrie 2024

O istorie genetică (incompletă) a românilor de Mihai G. Netea



Mihai G. Netea este un genetician român care-și desfășoară activitatea în Țările de Jos. Cartea de față încearcă să evalueze genele românilor. Și asta pornește din cele mai vechi timpuri ale omului. Omul de azi, homo sapiens a apărut în Africa de Est și acum 40000 - 50000 de ani a ajuns în Europa. Asta când situația geoclimatică i-a permis să treacă din Africa spre Europa prin Deșertul Sinai. De asemenea o ramură de homo sapiens s-a îndreptat în Est  spre Asia El întâlnește  în Europa o altă populație de hominizi numiți oamenii de Neardenthal, precum în Asia de o altă populație numită denisovani (după peștera Denisova unde li s-au găsit urmele). În ADN european se regăsesc într-o proporție de 5% din genele neanderthalilor.

Agricultura începe să fie practicată acum 8000 de ani pe podișurile înalte ale Anatoliei.  De acolo agricultorii, împreună cu păstorii de animale domesticite migrează spre centru și vestul Europei. Unul din traseele de migrație a fost Peninsula Balcanică  Valea Dunării. Cercetările genetice arată că românii sunt urmașii amestecului de vânători culegători neolitici cu agricultorii din Anatolia și păstorii din zona nord- pontică. Europenii din vest păstrează în procent mai mare genele vânătorilor culegători. Pe baza analizelor lingvistice s-a demonstrat că limbile greacă și latină au asemănări cu sanscrita de unde și teoria comună a limbilor indo europene. Strămoșii care vorbeau aceste proto limbi europene originează, se pare din trei locuri. Unul ar fi podișurile înalte ale Anatoliei, altul zona nord pontică și finalmente zona Caucazului. De unde și în engleză despre albul european caucazian. 

Populațiile migratoare nu au influențat genetic populația daco romană trăitoare pe actualul teritoriu românesc. Singurii migratori care au lăsat urme în populația daco romană sunt slavii, care au contribuit la definitivarea limbii române. Nici ungurii cu care au venit în contact românii din Transilvania nu au influențat genetic pe români. Ba ungurii de azi sunt genetic europeni, șefii lor asiatici dispărând. Însă românii extracarpatici sunt genetic asemănători cu cei din Balcani, iar cei din Transilvania sunt mai apropiați de cei din Europa Centrală. Nici țiganii nu au influențat genetic pe români. Ei sunt mai asemănători cu europenii, decât rudele lor din India. 

Este o carte interesantă, mai ales pentru a desluși cine erau proto-locuitorii meleagurilor care alcătuiesc azi România.