duminică, 12 martie 2023

Urmuz la Teatrul Davila Pitești






Urmuz este o piesă în premieră la Teatrul Alexandru Davila Pitești. Este scrisă de Valeriu Butulescu, pe baza textelor lui Urmuz. Urmuz sau Demetru Dem. Demetrescu Buzău zis și Urmuz s-a născut la Curtea de Argeș în 1883, de aceea argeșenii sunt sensibili la acest scriitor ciudat, unul din fondatorii absurdului literar, având în Caragiale precursor și urmași Tristan Tzara și Eugen Ionescu. Faptul că s-a sinucis în 1923 fac din acest an anul aniversar Urmuz, făcându-se 100 de ani de la moartea lui.

Textul a fost pus în scenă de Mona Gavrilaș în scenografia Mirunei Varodi. Aș remarca că cam toți actorii sunt îmbrăcați în costume de stofă gri, probabil că a făcut scenografa un chilipir cu această stofă. 

Piesa îi are ca personaje în primul rând pe Mitică Urmuz care este obsedat să dea de muzicianul Fuchs și de sinucidere. Apar pe rând sergentul de poliție, generalul Gayk, ventilatorul Turnavitu. În această parte a piesei se pune accentul pe politică și politicianism cu trimiteri contemporane. Apare apoi din pâlnia sugerată de scenografie prin orologiul din spatele scenei Stamate cu care Mitică face multă filosofie. Totul este întrerupt de Cordelia, soția lui Stamate care face muzică ca elevă cu Fuchs, dar îi este și amantă. Apare și elevul Dragomir pe care Cordelia vrea să-l facă bărbat. Finalul este apoteotic, toate personajele sunt cu un revolver  în mână și gata să-și tragă un glonț în cap. Piesa a fost interesantă, cu multe pasaje pline de umor, exploatând cu mult succes opera foarte restrânsă a lui Urmuz. 

Interpretarea actorilor Gogu Preda (presupun că Mitică?), Adrian Duță, Petrișor Diamantu, Ionuț Oanță, Alina Diaconu, Robert Tudor și Mihai Savu au avut o foarte bună interpretare, pentru că se face multă filosofie, dar și multe comedie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu