sâmbătă, 11 martie 2023

Sooley de John Grisham



Am citit și am văzut filme după romanele ale acestui popular și prolific autor.  Romanele pe care le-am citit erau cu subiecte juridice, cu avocați. Acesta este despre sport. Am citit că nu este primul lui roman de acest gen. 

Este de fapt un roman melodramă. 

Începe în Sudanul de Sud și se termină în America. Sudanul de Sud este partea sudica a statului Sudan care s-a desprins de acest stat prin referendum în 2011. Este formată din negri africani, creștini catolici, vorbitori de engleză. Față de vecinii lor din nord care sunt arabi, vorbitori de arabă și musulmani. Desprinderea s-a făcut prim războaie civile. Sudanul de Sud este bogat în petrol, dar starea țării este foarte precară. Sunt în continuare rebeli extrem de cruzi și sângeroși care provoacă dezastre umanitare. 

Eroul romanului este un tânăr de 17 ani Samuel Sooleymoon. Este un talent nativ la baschet. Este selecționat într-o echipă națională U18 a Sudanului de Sud care pleacă în SUA pentru niște meciuri. Antrenorul Ecko este sud sudanez care trăiește în SUA. El recomandă antrenorilor din colegii pe Samuel. Primește o bursă la un colegiu de negri Central din North Carolina, Durham. Are multe de învățat pentru a deveni un jucător bun, dar exersează  tot timpul în sală și face și antrenamente de forță și crește până ajunge la peste 2 m. Își moștenește mama, femeie foarte înaltă. Între timp în Sudanul de Sud se petrece o dramă. Rebelii atacă satul și dau foc la toate locuințele. Bărbații, inclusiv tatăl lui Samuel sunt băgați în biserică și i se dă foc. Sora lui Samuel este prinsă de rebeli, siluită și omorâtă. Scapă doar mama cu cei doi frați mai mici care se refugiază în Uganda și ajung într-o tabără de corturi. 

În SUA Samuel devenit pentru toți Sooley continuă antrenamentele. El este red shirt adică rezervă nejucătoare, care va juca în sezonul care urmează. Dar accidentările se țin lanț și antrenorul îl introduce în echipă. Și dintr-o dată se întâmplă o minune, Sooley devine un fenomen al baschetului de colegii. Câștigă un trofeu, și ajung în Final Four, finala națională la echipele de baschet ale colegiilor. Sunt învinși, dar sunt cu fruntea sus. Și așa Sooley este vânat de agenți să devină profesionist. Ajunge să discute cu un agent și intră într-o nouă lume. El este însoțit de prietenul lui și coleg de cameră la colegiu  Murray. El este negru american și mama lui este o foarte bună avocată și tatăl se ocupă de chestiuni caritabile. 

Lumea agentului de jucători este o lume a oamenilor bogați. Acesta stă la Miami într-o vilă imensă și e plin de tinere frumoase, băutură și distracție. Este selecționat pentru echipa NBA din Washington Wizards. Sooley vrea să participe la un festival din Bahamas. Sooley și Murray se distrează și într-o seară o tipă îi dă droguri Extasy. Fără grijă le consumă și se întâmplă inevitabilul, suferă o supradoză și moare!

Toți sunt stupefiați. Murray intră în contact cu un tip găsit într-o blocnotes al lui Sooley. Acest fusese contactat de Sooley să aranjeze să-i aducă familia din tabăra de refugiați din Uganda. Murray înființează o fundație cu numele lui Samuel Sooleymoon și face rost de bani ca familia lui Sooley să ajungă în SUA ilegal. Operația reușește și măcar  familia fenomenalului jucător de baschet ajunge în America cum își dorise eroul romanului.


Un comentariu:

  1. "...o tipă îi dă droguri Extasy"

    Extasy is a platform where you will find a multitude of unique experiences and interesting ways to create memories in your spare time. Each Extasy user can choose any experience, depending on their preferences and budget, with the possibility to book and pay immediately.

    vs.

    Ecstasy: a synthetic amphetamine analog C11H15NO2 used illicitly for its mood-enhancing and hallucinogenic properties

    RăspundețiȘtergere