miercuri, 11 noiembrie 2020

No Man's Land serial franțuzesc cu ISIS























Am avut ocazia să văd serialul franțuzesc No Man's Land, un serial în 8 episoade despre tragedia Siriei în contexul ascensiunii Statului Islamic ISIS.

Serialul este francez, dar este o coproducție cu mai multe televiziuni. Se vorbește cel mai mult în engleză, dar și în arabă, kurdă și evident franceză.

Filmul este foarte interesant, dar și tensionat. El arată dezastrul radicalizării salafiste cu tineri englezi care se alătură ISIS. Chiar m-am întrebat de timiditatea realizatorilor francezi care au decis ca radicalizații să fie englezi și nu francezi, având în vedere că islamul radical este mult mai prezent acum în Franța.

În film nu putea lipsi acțiunea Mossad împotriva ISIS.

Dar locul central îl ocupă armata YPG a kurzilor, din care fac parte multe luptătoare, care a fost instrumentul cel mai eficient de luptă împotriva ISIS. 

Povestea are în centru pe inginerul constructor Antoine Hebert (Serge Moati) care își caută sora Anne (Melanie Thierry) dispărută în Egipt. Antoine se simțea vinovat față de Anne pentru că facilitase expulzarea unui iranian care era iubitul Annei. Anne pleacă în Egipt ca arheolog și moare într-o exploziepusă la cale de islamiștii radicali. Antoine pleacă la Cairo să recupereze lucrurile Annei și aici se cuplează cu Lorraine, copilot pe avioanele care zboară la Cairo. Cei doi hotărăsc să aibă un copil prin inseminare artificială. Chiar la clinică Antoine observă un videoclip de la acțiunea YPG compusă mai ales din femei luptătoare, iar în plan secund o tânără care ar putea fi sora lui. 

Ia contact cu un jurnalist turc care să vorbească  cu americanul rănit spitalizat la Istanbul care ar putea să o recunoască pe soara sa. Antoine pleacă în Turcia ajunge la granița cu Siria. Fără să știe este atras într-o afacere unde cei din ISIS l-ar fi luat ostatic, dar acțiunea femeilor din YPG zădărnicește afacerea. Este singurul supraviețuitor, dar bănuit că este un radicalizat venit să se alăture ISIS. După multe aventuri se alătură YPG și o găsește pe sora lui care într-adevăr nu murise. Ea devenise agent al Mossad  coordonată de un anume Stuart (Stanley), agent Mossad. Anne devine curier în Iran, până când prietena ei, arheolog  iraniano-kurd este prinsă după ce oameni de știină iranieni implicați în construirea de bombe atomice sunt asasinați de Mossad. Mossadul aranjează moartea falsă a Annei care ajunge în Siria în YPG fiind una din liderele acestei armate.

În cursul  acțiunilor YPG Antoine are o legătură cu o Sarya, franțuzoaică de origine kurdă care este rănită grav. Cu ajutorul lui Stanley ea este transportată la un spital din Franța, acompaniată de Antoine. Acesta își întâlnește părinții și îi minte că nu a găsit-o pe Anne. 

Pe de altă parte se desfășoară povestea celor trei prieteni din copilăria din Londra într-un cartier de năpăstuiți. Iyad are talent muzical la pian, deranjând vecinii amatori de fotbal. Prietenii lui sunt Naser, un alt musulman, și Paul, englez get beget, blond. Britanicii se islamizează și radicalizează când devin maturi. Nasser este angajat în armata britanică, dar dat afară după o acțiune în Afganistan. Nasser este abordat de un anume Stanley care îl îndeamnă să meargă cu prietenii în Siria să se infiltreze acolo. Nasser este convins Stanley este M6, dar află abia în Siria că este Mossad. Nasser ajunge un fel de lider al ISIS și este implicat în acțiunea YPG de eliminare a liderului libian al armatei ISIS. Îl însoțește pe libian deoarece Iyad plecase cu libianul și ar vrea să-l salveze. Nu poate, Iyad este împușcat chiar de Anne și în ultimul moment el scapă. Paul se prinde că Nasser are legături dubioase și îl amenință pe Nasser. Acesta îi mărturisește că coloaborează cu Mossad și îi promite că îl va ajuta să-l lichideze pe Stanley. Acesta nu apare la întâlnire, este luat în altă parte și Stanley o prezintă pe Anne ca cea care îl va coordona în viitor. Nasser o recunoaște pe Anne ca cea care l-a împușcat pe Iyad și care urma să execute și pe el și promite lui Paul să-i elimine pe Stanley și pe Anne.

Ce se va mai întâmpla rămâne să vedem într-o altă serie.

Trebuie să spun că cei de la IMDB îi dau un calificativ foarte bun serialului 8.1 și evaluatorii sunt foarte mulțumiți de serial.

Este un serial extrem de bine făcut, cu actori de bună calitate.  Cei amatori de astfel de seriale vor fi satisfăcuți.

Eu cel puțin l-am urmărit cu sufletul la gură!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu