vineri, 6 noiembrie 2020

Gun Seller de Hugh Laurie


Acest roman l-am descoperit văzând un serial BBC cu subiect politic. Personajul principal era interpretat de un actor englez Hugh Laurie. Uitându-mă pe Wikipedia am găsit că actorul este și romancier și are un roman polițist scris acum aproape 25 de ani în 1996. Am căutat romanul Gun Seller și am văzut că a apărut în traducere românească cu titlul Traficantul de arme

Romanul citindu-l mi-a amintit de romanele picarești, dar mai ales de Raymond Chandler, cu personajul său Marlowe.

Romanul are o intrigă destul de complicată. Personajul principal este Thomas Lang fost ofițer într-n regiment scoțian de acțiuni speciale. Tipul era angajat bodyguard la un afacerist pentru o călătorie în Amsterdam. Acolo este abordat de un anume Mc Cluskey care îi propune să-l omoare pe un afacerist american numit Alexander Woolf. Pentru că individul  era implicat în traficul de droguri din Europa. 

Romanul începe în elegantul cartier Belgravia din Londra unde Lang merge să-l avertizeze pe Woolf, dar dă de Rayner care vrea să-l omoare. Îl șochează cu un urlet japonez și întoarce lupta în favoarea sa și Rayner, bodyguard al lui Woolf este anihilat și aproape mort. În cameră apare Sarah Woolf, fiica afaceristului pe care Lang o trombonește și aceasta anunță întâi ambulanța și apoi poliția cât să dispară. 

Dimineața acasă este trezit de subofițerul evreu Solomon, care era camaradul lui și angajat acum la Ministerul Apărării, unde un anume Mc Neal îl acuză pe Lang că   a fost angajat să-l omoare pe Woolf și pentru asta în contul său sunt 50000 de lire sterline! Ca să se convingă că Woolf este ceea ce spun cei de la Apărare se duce la Ambasada SUA unde se întâlnește cu un anume Russel Barnes de la CIA care să-i confirme că Woolf este implicat în droguri. Când iese dă de Mc Cluskey, pe care-l urmărește până la o galerie de artă unde lucrează Sarah Woolf și încearcă să-l blocheze pe Mc Cluskey să nu o împuște pe Sarah. În schimb Sarah îl împușcă pe Lang! Și așa află Lang că acest Mc Cluskey este de fapt Alexander Woolf! 

Ulterior se lămuresc lucrurile Woolf nu este facerist cu droguri, a avut o firmă care avea relații cu Pentagonul și el se împotrivește la un proiect numit The Graduate - Absolventul. Acesta era de fapt un elicopter de atac care putea fi extrem de eficace în situații de acțiuni teroriste. 

Pe când se întorcea de la întrevederea cu Woolf și Sarah motocicleta sa este lovită de un automobil și este capturat de niște indivizi care lucrau pentru Barnes. Îl păcălește pe paznicul său pe care îl omoară și în clădire dă de Woolf care este aproape mort. În cameră intră partenerul celui care îl ținea prizonier îl termină și pe ăsta, care în prealabil îl omoară pe Woolf. Așa că improvizează un schimb de focuri între cei doi anihilați. 

Barnes îi dă de înțeles că dacă nu îi urmează ordinele, Sarah Woolf va fi ucisă, fiind luată ostatică. Așa ajung undeva în zona Oxford la un palat unde stă Naim Murdah (pronunțat Murder-Crimă) traficant de arme interesat să promoveze elicopterul. Așa că Lang este șantajat să intre într-o celulă teroristă sub numele unui american numit Rick, capturat de CIA. Această celulă Sword of Justice prăgătește atentate. Primul este să-l împuște pe un demnitar olandez. Execută asasinatul în Elveția într-o stațiune turistică, de fapt o înscenare, pentru că tipul avea vestă antiglonț. Următoarea acțiune era să captureze consulatul american din Casablanca (referințe la film!). Celula teroristă execută planul, Lang iese din consulat și sub amenințarea unui pistol furnizat de Sarah îl face prizonier pe Murdah, îl aduce în consulat și îl amenință să mărturisească că el finanța această celulă teroristă și că elicopterul care venea, nu îi ducea pe ei la aeroport ci îi omora pe toți. Murdah face mărturisirea și Lang cu un lansator de rachete Javelin, furnizat de Solomon distruge elicopterul. 

Lang scapă și singura repercusiune este că vânzarea  de rachete crește cu 40%!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu