sâmbătă, 10 septembrie 2016

Our Kind of Traitor - un film bun şi trist

Am avut ocazia să văd zilele trecute un film foarte reuşit.
Subiectul este unul de actualitate, mafia rusă! Filmul este inspirat de unul din romanele maestrului englez contemporan al genului de spionaj, John Le Carre.
De fapt aşa debutează filmul cu o scenă de întâlnire a unor mari mafioţi ruşi care semnează nişte protocoale.
După care urmează o călătorie prin nesfârşita câmpie rusă iarna în pădure unde o familie este executate de un fals miliţian.

Filmul se mută însă după aceea în spaţiul exotic din Marrakech în Maroc.
Un cuplu englez,  ea, mulatră (Naomi Harris) avocat de succes, iar soţul, profesor de engleză la o universitate din Londra (Ewan McGregor) sunt la un restaurant dorind să facă o comandă. Soţul se uită şi tânjeşte după o sticlă de Chateau Petrus la 16000 de Euro, dar soţia nu se simte bine şi pleacă. La o altă masă este un grup gălăgios de ruşi care petrec, profesorul este invitat şi spre stupoarea lui servit cu un pahar de Chateau Petrus. Dima (Stellan Skarsgard) este contabilul mafiei şi îl roagă pe profesor să transmită spionajului britanic un stick cu informaţii extrem de sensibile privind corupţia unor parlamentari britanici. 

La aeroport profesorul contactează serviciul MI6 şi este preluat de Hector (Damien Lewis). Acest actor excelent are rolul principal în Billions şi recomandat de amicul meu Vali D. de la New York.

Hector vrea să-l devoaleze pe un parlamentar britanic extrem de corupt implicat în aceste afaceri foarte ciudate, care ca să se răzbune i-a băgat fiul în puşcărie pentru trafic de droguri. 
Filmul ne duce prin toată Europa unde Dima şi acoliţii lui ruşi aranjează afaceri dubioase. Mafia rusă vrea prin banii administraţi de Dima să fondeze o bancă în Cipru care să facă faceri cu aer legal la Cityul londonez. Dima ştie că după ce semnează cedarea conturilor elveţiene va fi ucis împreună cu întreaga familie. Profesorul şi soţia lui îi ajută pe cei din familia lui Dima să evadeze şi să ajungă într-un loc ascuns din Alpii francezi. Ana, fiica lui Dima este îndrăgostită de un mafiot şi devoalează locul unde se află printr-un telefon. Dima şi agenţii britanici neutralizează pe mafioţii killeri. Problema este că parlamentarul britanic blochează intrarea familiei lui Dima în Marea Britanie. Dima pleacă cu un elicopter spre Londra să-i dea în gât pe corupţi, dar mafioţii doboară elicopterul. Profesorul este extrem de trist sunt acum la Londra cu familia lui Dima şi Hector trebuie să se declare învins de sistemul corupt.

Profesorul vine cu un cadou la Hector, este o cutie în care se află un pistol special cu plăsele de fildeş şi de mare calitate a execuţiei. Când Hector îl verifică din pistol cade o hârtiuţă în care erau conturile politicienilor corupţi.

Dima va fi astfel răzbunat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu