duminică, 25 septembrie 2016

Note de lectură: Break and Enter de Colin Harrison

Tocmai am terminat unul din cele mai bune romane pe care le-am citit în ultimul timp.
Am început imediat să caut dacă s-a tradus din acest romancier american ceva în româneşte şi am găsit că a fost tradus romanul The Finder - Recuperatorul în editura RAO, vezi prezentarea mea:

http://negutjoe.blogspot.ro/2016/06/note-de-lectura-finder-de-colin-harrison.html

Colin Harrison este scriitor care mi-a plăcut imediat şi am reuşit să-i citesc romanele cu mult interes. Este din categoria scriitorilor de succes care a fost nominalizat la diverse premii literare lucrând la reviste de prestigiu împreună cu alţi scriitori importanţi precum Jonathan Frantzen.
Îl descoperisem din ecranizarea unuia din romanele sale, Manhattan Nocturne cu Adrien Brody în rolul principal. Dacă romanele sale sunt o odă adusă Manhattanului newyorkez, acest prim roman apărut în 1990 are ca scenă Philadelphia. 

Acest oraş, prima capitală a Statelor Unite ale Americii independentă a fost fondat de quakerul William Penn. O explicaţie ar fi că Harrison este că provine dintr-o familie de quakeri. Doctrina quakerilor respinge războiul şi armele şi de fapt tema principală este aceasta dragostea de oameni şi pedeapsa celor care folosesc arme şi comit crime, acesta fiind unul din motivele foarte importante ale romanului.

Altă temă extrem de importantă a acestui prim roman este dragostea şi chinurile pe care le provoacă. Este aici o poveste de dragoste care mi-a amintit de Marin Preda şi Cel mai iubit dintre pământeni.

Eroul romanului este Peter Scattergood, Assistant District Atorney, adică Procuror Adjunct în Philadelphia. Acesta un tânăr de 31 de ani, dintr-o familie de quakeri, foarte veche, contemporană cu Părinţii Fondatori ai SUA. El este teribil de îndrăgostit de soţia sa Janice, expertă în probleme sociale cu femei abuzate de soţi bătăuşi. Fără explicaţie Janice decide să se separe de Peter declanşând sentimente de ură dragoste neputincioase din partea soţului. 

Peter este în faza finală a judecării unui criminal, Robinson care şi-a ucis iubita. Acesta provine dintr-o familie foarte bogată şi asupra tânărului procuror apar tot felul de presiuni. 
Dar cum afacerea se încheie cu condamnarea inculpatului, Scattergood primeşte din partea şefului său direct, Hoskins rezolvarea unei crime duble în care una din victime este chiar nepotul Whittlock primarului negru al Philadelphiei. 
Ciudăţenia acestui caz este faptul că prima victimă, Jonetta Turner, o tânără şi frumoasă negresă nici nu a fost menţionată iniţial.

Pe de altă parte Peter se încurcă cu o tipă pe care o întâlneşte pe terenul de raquetball, tenis cu peretele. Cassandra îl bate şi îi mărturiseşte că a fost jucătoare profesionistă de tenis care a fost învinsă de tînăra speranţă Chris Evert! Cei doi au o noapte fierbinte în casa lui Peter, casă veche de mai mult de două secole din timpul Independenţei SUA. 

Peter descoperă tot felul de inadvertenţe în afacerea  dublei crime. Poliţia nu a venit decât prea târziu, după mai mult de o oră de când vecinii anunţă că au auzit ţipetele din apartamentul lui Jonetta. Jonetta este descoperită goală şi cu capul zdrobit în pat, iar tânărul ei iubit dezbrăcat şi împuşcat cu trei gloanţe. O vecină îl identifică ca presupus atacator pe alt iubit la tinerei Jonetta, un negru numit Carothers. Acesta este iniţial eliberat pentru că martora nu era de încredere, era cam beţivă cum relevă presa. Însă Carothers este capturat după un jaf cu armat în care gloanţele folosite erau aceleaşi cu cele cu care a fost împuşcat tânărul Whitlock, Crima pare rezolvată, dar avocatul lui Carothers îi solicită o întrevedere privată cu Scattergood şi îi mărturiseşte că este iubitul lui Jonette şi tatăl băieţelului acesteia şi că l-a împuşcat pe Whitlock într-un moment de nebunie, când acesta o descoperă pe Jonetta moartă.
Încep să se dezvăluie dedesubturile unei tragedii şi a unei conspiraţii. Peter realizează că este pus de şeful lui, Hoskins să rezolva cazul doar pentru că este într-o stare de confuzie determinată de despărţirea de soţie. 

Romanul este în acelaşi timp şi un roman de observaţie socială, autorul prezentându-ne atmosfera din oraşul Independenţei în familiile suspuse din oraşul unde negrii au un cuvânt greu de spus, lucru care a dus la alegerea unui primar negru.

Peter reuşeşte să o convingă pe Janice să se întâlnească cu el  la un restaurant obscen de scump şi o convinge să revină acasă. Ajunşi acolo Peter are surpriza distructivă să dea de Cassandra care îi aştepta goală în pat. Totul între el şi Janice se termină!

De teamă că este urmărit Peter îşi cumpără un pistol şi începe să se lase obsedat de soţie şi ajunge la locul unde ea pregătise o casă pentru femei abuzate. Janice se încurcase cu un tânăr dulgher şi tocmai pregăteau cina. Şi aici se petrece momentul cel mai dramatic şi tensionat al romanului. Peter pătrunde în casă şi mai se dotează cu un cuţit şi îi descoperă pe cei doi făcând sex. Începe o discuţie înfierbântată în care el îi cere lui Janice o explicaţie şi este tentat să-l ucidă pe amant. Raţiunea şi educaţia lui de quaker îi determină se renunţe şi să fugă până să apară poliţia.  Mărturisesc că eram atât de prins de acţiune şi de sugestiile autorului care te conduceau la inexorabilitatea actului dement de a ucide care îl mâna pe Scattergood, împotriva principiilor sale şi a statului său social, dar şi a funcţiei de procuror de asasinate.
De fapt de aici este şi laitmotivul care dă numele romanului: Forţează şi intră! Inclusiv crima pe care o investighează, dar şi această situaţie este caracteristica care defineşte romanul, intri în forţă undeva unde nu este legitim.

Finalul este trist. Scattergood dă publicităţii toată conspiraţia care-l implica pe primar, tatăl băieţelului lui Jonette, omorâtă de unul din suporterii necondiţionaţi ai primarului, Carothers rămâne doar cu crima lui Whitlock. Scattergood este descoperit că are legături cu Vinie, un interlop şi este demis din postul de procuror adjunct. 
Finalul are loc la templul quaker unde Scattergood şi-a revenit după câteva luni de la consumarea dramei în care a fost implicat şi speră să-şi reia activitatea de jurist.

M-am întrebat de ce nu găsesc pagini la fel de bine scrise şi cu tensiunea de infarct aproape a unor momente din acest roman şi în literatura română contemporană. 


Sunt totuşi optimist, sper să găsesc romane de acest fel şi la noi care să combine tensiunea de thriller, cu romanul de observaţie socială, dar şi problemele de moralitate specifice sufletului protestant.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu