sâmbătă, 3 decembrie 2022

Un pedagog de școală nouă la Teatrul Alexandru Davila


În continuarea programului de promovare al creației clasice naționale Teatrul Alexandru Davila recidivează cu o premieră din schițele lui Caragiale: Un pedagog de școală nouă


Trebuie să amintesc că Teatrul Alexandru Davila a mai lansat o premieră din schițele lui Caragiale, Lasă nene că se mai și exagerează. Această nouă adaptare a regizorului Daniel Bucur se centrează pe schițele care îl au erou pe Marius Chicoș Rostogan, pedagogul ardelean care vine din Imperiu cu Metoda Intuitivă a lui Peștaloțiu (Pestalozzi), pătrunsă în Ardeal prin intermediul lui Stefan Ludwig Roth. Caragiale ironizează metodica pedagogilor ardeleni, dar începuturile educației școlare românești din Vechiul Regat este opera ardelenilor, dacă ne gândim doar la Gheorghe Lazăr, fondatorul Liceului Sava din București. 

Din motive știute regizorul a făcut apel la actrițe în travesti, cu o singură excepție. Marius Chicoș Rostogan este interpretat de un actor cu o perucă a la Einstein. Mai apar în afară de elevi și mamele elevilor, doamne bine în costume de epocă, inspectorul într-o interpretare a la Dandanache, dar și femeia de serviciu un fel de rezoneur al spectacolului. În afara momentelor dramatice, regizorul a mai avut idea introducerii unor momente cântate și a unor evenimente coreografice. Este un spectacol gen cabaret muzical.

Actorii și-au dat silința să fie comici, ceea nu este greu pentru a interpreta elevi obraznici, mai dificil a fost pentru actorul principal care-l interpretează pe Rostogan pentru folosi accentul tipic ardelean. Asta mi-am amintit de inimitabilul Rostogan interpretat de Florin Piersic, care-l posedă natural. Dar acesta poate fi un detaliu, nimeni nu-i perfect!

Spectacolul a avut loc sâmbăta la ora 11.30 la matineu, destinat în mod special copiilor care erau numeroși în sală. O doamnă în spate explica copilului ei diverse expresii acum anacronice. Cred că spectacolul este valabil și pentru publicul matur amator de Caragiale. Și aștept punerea în scenă a unei comedii clasice de Caragiale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu