joi, 25 februarie 2016

Un concert special

Tiberiu Oprea şi orchestra
Astă seară am avut un concert foarte special. 

A predominat muzica germană dar concertul a debutat cu Intermezzo din Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni. Este un din cele mai frumoase şi triste piese muzicale dedicate serii de Paşti, pe care orchestra filarmonicii din Piteşti conduse de dirijorul Tiberiu Oprea a interpretat-o cu dăruire.
Bianca Manoleanu
A urmat invitata serii doamna Bianca Manoleanu, o mare artistă a liedului şi profesoară la Universitatea de Muzică Bucureşti. Domnia sa este o prezenţă constantă fie pe scena filarmonicii, fie la Fundăţeanca la Serile Lipatti împreună cu Remus Manoleanu acompaniind-o la pian, dar şi cu talentata lor fiică. 
Am avut ocazia să ascult magnificele lieduri ale lui Richard Strauss cântate la conac, dar acum acompaniată de orchestră aceste cântece dramatice şi triste au sunat parcă altfel cu acompaniamentul orchestrei. Acestea sunt Ultimele patru lieduri pentru soprană şi orchestră şi interpretarea a fost viu aplaudată.
După pauză au urmat două piese speciale. 
Prima a fost Poemul simfonic nr.3 Les Preludes a lui Franz Liszt. Marele virtuoz al pianului al jumătăţii secolului XIX nu s-a limitat la lucrări dedicate exclusiv pianului. Aceasta cred eu este o lucrare care prevestea Revoluţia de  la 1848. Are un aer grandios, suflătorii, fanfara este predominantă, o mare melodicitate şi interpretarea a fost entuziasmantă.
În final orchestra condusă de Tiberiu Oprea a interpretat Uvertura la opera Rienzi aparţinând lui Richard Wagner. Aceasta este o piesă inspirată din viaţa aventurierului medieval Cola di Rienzi care a fost aventurier care a zguduit Roma în secolul al XIV-lea. Muzica are forţa wagneriană şi interpretarea a fost din nou la un nivel ridicat pentru care trebuie felicitaţi orchestra şi dirijorul care ne-au oferit acest program deosebit.

Interesant că muzica compozitorilor propuşi au fost o perioadă contemporani, Wagner s-a căsătorit cu fiica lui Liszt şi Richard Strauss i-a urmărit la începutul carierei sale.


2 comentarii:

  1. Auzi Jo,in muzica clasica tii la cineva special,esti bolnav dupa anumit compozitor ,cum esti innebunit dupa cate un politician ( Antonescu Crinache-chiulangiul,Mutulica Hoinaris.. s.a.m.d.)sau toti sunt la fel ? Apropo,sa te intreb altfel : ai vreun compozitor celebru pe care sa-l urasti ca pe Basescu ? fara motiv,asa aiurea ?...hahah

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În muzică nu poţi urî!
      În schimb că tot ai vorbit de idolul tău tâmpiţel şi obraznic mai nou îşi dă cu părerea în nuclear!

      Ștergere