miercuri, 17 februarie 2016

Două filme

Am văzut recent două filme pe care doresc să vi le prezint.

Secret in Their Eyes

Acest film mi-a amintit de un alt film argentinian despre pedeapsă. 
Este un film american cu două vedete feminine celebre Nicole Kidman în rolul procuroarei Claire şi Julia Roberts în rolul poliţistei Jess.  Ce diferenţă faţă de Pretty Woman din 1990, aici Roberts este îmbătrânită de regizor, fiind mama unei adolescente, Carolyn, care este descoperită ucisă!
Suntem prin 2003 la Los Angeles la biroul procurorului Morales unde este angajată Claire şi Jess şi detaşat de la New York agentul FBI  Ray - anglo-nigerianul Chiwetel Ejiofor pentru probleme de anti terorism. Suspectul după Ray este informatorul Marzin care le dă informaţii despre activităţile de la moscheea din LA. Morales şi poliţistul Siefert care l-a angajat îl apără pe Marzin împotriva oricăror evidenţe prezentate de Ray. Afacerea seamănă cumva cu Noptea Generalilor unde un criminal scapă pe motiv de general nazist!
Ray este definitiv îndrăgostit de Claire care însă are un iubit în Philadelphia cu care se mărită.
Ray părăseşte FBI şi devine detectiv privat. Revine după 13 ani în LA pentru că bănuieşte cu un anume Beckwith, recent eliberat din puşcărie ar fi de fapt Marzin. Îl urmăreşte pe Beckwith şi acesta, care este hoţ de maşini îl ademeneşte la un garaj ilegal unde este aproape să fie ucis dacă nu intervine poliţia. Siefert este omorât în acţiune şi Jess mărturiseşte că ea l-a ucis acum13 ani pe Marzin! Ray îi face lui Jess o vizită la ferma şi are o surpriză! 
Trebuie să vedeţi filmul!


Theeb

Acest film este un film arab care participă la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Este un film despre evenimente din vremea Imperiului Otoman în vremea Primului Război Mondial.
Este un film cu beduini din deşert, înainte ca aceştia să devină proprietari de sonde. 
În vremea respectivă beduinii erau stăpâni de oi şi capre amărâte şi de cămile de deşert.

Micul Theeb trăieşte undeva în deşert fiind educat de fratele mai mare. Apare un arab însoţit de un ofiţer englez care umblă să răscoale pe beduini împotriva otomanilor. Fratele cele mare al lui Theeb este angajat de călăuză pentru că ştia pe unde sunt fântânile din deşert. Theeb se ia după fra'su şi îi însoţeşte până la un defileu unde este o ambuscadă a unor bandiţi asociaţi otomanilor.
Toţi sunt ucişi inclusiv fratele mai mare iar Theeb fuge şi cade în fântână. Nu se îneacă şi reuşeşte să escaladeze ghizdurile fântânii. Afară dă de o cămilă cu unul din bandiţi aproape mort. Îi dă apă şi îi scoate glontele din picior. Între cei doi se creează un fel de simbioză. 
Banditul îl ia pe micul Theeb pe cămilă şi ajung la postul otoman de lângă calea ferată unde banditul îi dă ofiţerului otoman capturile de la ofiţerul englez. Este răsplătit de ofiţer, dar micul Theeb refuză răsplata. În schimb se întoarce al cămilă găseşte pistolul englezului şi-l împuşcă pe bandit! Se justifică la ofiţer prin faptul că se răzbunase pentru moartea fratelui mai mare. Şi turcul îl eliberează să se întoarcă la ai lui.


Un comentariu:

  1. Am vazut si eu noul produs hollywoodian Secret in Their Eyes, atras fiind de titlu si de actori. Este doar o pacaleala, o replica inodora (ca sa nu-i zic plagiarism) a exceptionalului film argentinian The Secret in Their Eyes (2009) facut de Juan José Campanella.

    RăspundețiȘtergere