vineri, 16 octombrie 2015

La ce bun poeţii în vremuri de restrişte?

Ieri 15 octombrie la Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu am avut privilegiul să o audiem pe poeta şi activista social politică Ana Blandiana.
Ana Blandiana
Poeta s-a pregătit pentru această întâlnire scriind conferinţa cu titlul de mai sus extras din opera lui Hoelderlin  pe care a citit-o în faţa auditoriului piteştean.
Denisa Popescu, Ana Blandiana, Octavian Sachelarie
Erau extrem de mulţi elevi, mai bine zis eleve, cred că aduse de profesoarele de română, pentru că aveau astfel ocazia să vadă pe viu una din scriitoarele din manualul de limba română. Este adevărat că pe parcursul conferinţei s-au cam strecurat afară. Era multă îngrămădeală şi poate şi subiectul nu a trezit atenţia adolescentelor.

Conferinţa a fost excepţională din toate punctele de vedere de un puternic patetism, pentru că Anei Blandiana îi stă bine patetismul. Ana Blandiana a argumentat că poeţii sunt necesari mai ales în vremuri de restrişte. Blandiana a argumentat în sprijinul rezistenţei prin cultura în lipsa altor mijloace adecvate în condiţiile represive la care au fost supuşi românii de cizma bolşevică şi de comunismul naţionalist. Ea îl cita pe Steinhardt pentru faptul că în aceste condiţii represive esteticul se îmbină cu eticul. Doamna Blandiana şi-a exprimat regretul că spusele politrucului Vitner în vremea obsedantului deceniu despre anacronismul eminescian şi dispariţia sa valorică a fost repusă pe tapet exact în condiţii de libertate de tineri şi dezorientaţi scriitori.
Pentru că libertatea de expresie a adus mai mult bine decât rău spune Ana Blandiana citându-l pe preşedintele polonez Walesa. De aceea poeţii trebuie să rămână modele în conştiinţa naţiei ca altfel răul şi kitschul să nu ne potopească. Pe de altă parte acţiunile Anei Blandiana privind edificarea Memorialului de la Sighet, fosta puşcărie unde au fost exterminate elitele politice şi culturale ale României interbelice este un alt argument că poeţii sunt atât de necesari în vremurile de restrişte mai ales când pentru cultură şi modelele care le reprezintă nu mai este loc în mass media.
Prea s-a dat întâietate gustului de gang, manelelor şi prostului gust pentru care trebuie să existe în  schimb şi contrapondere poeţii.

Cred că majoritatea celor care i-au urmărit conferinţa şi discuţiile ce au urmat au plecat fericiţi cu  un pic de speranţă că vor veni şi vremuri mai bune.

2 comentarii:

  1. JOe,
    Este titlul o licenta poetica sau ati "revizuit" gramatica pentru internet.
    Vezi: https://ro.wiktionary.org/wiki/demagogie
    Ce astept de la tine este calitate, nu cantitate.
    CZ

    RăspundețiȘtergere
  2. cu cat este remunerată conferinţa?

    RăspundețiȘtergere