joi, 22 octombrie 2015

Clasicismul vienez cu Luiza Borac şi Teo Wolters

Orchestra
Astă seară am avut un program special, un dirijor olandez şi mai ales o pianistă în plină afirmare internaţională, Luiza Borac, care la origine este piteşteancă.
Luiza Borac
În deschiderea concertului orchestra Filarmonicii Piteşti sub conducerea lui Teo Wolters ne-a oferit Uvertura Coriolan de Beethoven. Este o piesă rapidă potrivită temperamentului furtunos al lui Wolters.
După aceea pianista Luiza Borac a luat loc la pian şi împreună cu orchestra filarmonicii a interpretat Concertul pentru pian nr 25 în do major KV 503. Este mai puţin cântat faţă de altă concerte fiind
valorificat de abia în ultima parte a secolului XX. 
Luiza Borac şi Teo Wolters
La un moment dat mi-a sunat foarte cunoscut parcă se cânta Marseilleza! În pauză chiar mi-am exprimat impresia asta la cineva din sală şi mă gândeam că probabil Mozart s-a inspirat din această piesă revoluţionară, în sens politic. Ştiam că Mozart s-a stins în 1791, deci era puţin probabil, poate doar o impresie de a mea.
Culmea că am citit pe wikipedia despre concert şi se scrie că a fost scris în 1786, deci era doar o impresie. Însă m-am uitat mai jos în finalul articolului un romancier, Patrick O'Brien, Letter of Marque din seria Aubrey Maturin un personaj ascultă un violoncelist  ce cânta măsuri din acest concert şi-l întreabă dacă este Marseilleza. Probabil cu Rouget de Lisle s-a inspirat din Mozart! QED!
Cu Teo Wolters
Foarte amabilă cu sala Luiza Borac a oferit două bisuri, celebra Serenadă de Schubert şi Liszt.

În partea a doua a concertului Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Teo Wolters a interpretat Simfonia a 8-a de Beethoven. Chiar dacă nu este în lista celor mai cunoscute, această simfonie, rapidă şi mai scurtă a fost interpretat năvalnic de instrumentişti şi mai ales de dirijorul Wolters.


Am avut o seară de excepţie!

2 comentarii:

  1. Citisem doar chestia cu parcul si chiar ma miram ca vei rezista sa nu cersesti prin cabine, o fotografie! Doamna sau domnisoara, nu a vrut sa se fotografieze cu un bosorog chel si " mai frumos ca porcul "?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cine zice ala e" Mataluta cersesti ceva atentie cu astfel de comentarii. De unde nu e , nici Domnul nu cere asa ca simte-te spiritual.

      Ștergere