miercuri, 14 ianuarie 2015

American Sniper

Acest film este ultima creaţie regizorală a lui Clint Eastwood.
Clint Eastwood s-a distins ca actor în consolidarea mitologiei americane a Vestului Sălbatic, iar ca regizor de filme cu caracter patriotic.
Filmul de faţă este tot un film al exaltării eroismului american. Eroul filmului este lunetistul SEAL Chris Kyle, considerat cel mai letal sniper american, cu un activ de 160 de ţinte dovedite din 229 posibile. 

Filmul se bazează pe cartea autobiografică a lui Kyle. Dintr-un texan doritor să fie cowboy în showuri de rodeo, Chris este cuprins de elan patriotic şi se înscrie la SEAL. După antrenamente foarte dure devine unul din cei mai buni ţintaşi cu rol de protecţie al acţiunilor din Irak ale infanteriei marine. 
Kyle face patru misiuni în Irak este decorat şi este poreclit the Legend. Jihadiştii musulmani pun un premiu pe capul lui, este rănit, dar scapă întreg şi se retrage din armată în 2009. 
Are probleme de adaptare după Irak, dar încearcă voluntariatul pentru foştii colegi veterani aflaţi în spitale. 
Este ucis împreună cu un alt coleg de către un veteran care avea mari traume psihice. Ironic şi ciudat sfârşit!
Moartea lui prilejuieşte un mare show în memoria lui dat de echipa de fotbal american Dallas Cowboys.

Filmul este interesant şi cu scene de război mult mai dure decât în filmele de acţiune cu Jason Statham, Daniel Craig, sau Liam Neeson.
După Taken3, văzut recent constat că acum ticălosul de la Hollywood este mafiotul rus, provenit din veteranii din Afganistan, cam bătrâni totuşi!
Prin anii 1995-2005 ticălosul standard era sârbul implicat în războaiele Iugoslaviei. Se mai schimbă lucrurile. 

Filmul este foarte bine realizat cu scene de luptă dramatice şi pline de autenticitate, fără înflorituri cu super-eroi de tip Rambo. 


15 comentarii:

  1. ah, independentul Hollywood ! brainwashing

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, vad ca Viktor Orban inca mai scrie aici !?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da de tze nu ? ca si noi de dreapta suntem, ardelean suntem, acuma noi din nationalitati suntem la frunte. si avem labdák mai mare ca ale vostru ca nu place sa vina altu sa cante la noi in udvar

      Ștergere
  3. Esti mult prea gentil in comparatie cu cronicile locale: http://metronews.ca/news/world/1254719/review-american-sniper-quintessential-eastwood/

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa vorbim mai bine de calitatile lui de Primar al Carmel-ului. In 2007 am vizitat celebra localitate si la unul dintre restaurantele cochete de pe strada care cobora spre ocean am avut surpriza sa il vedem pe Cleant Eastwood antrenat intr-o discutie foarte animata cu inca cateva persoane. Prietenul meu Dan mi-a spus ca este Primar de niste ani buni si este foarte apreciat. L-am salutat si ne-a raspuns cu amabilitate la salut. Ca sa fac o paralela si primarul nostru a fost ff bun, sa il vedem acum in noul rol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eastwood e un tip absolut OK. dar are si el obligatii si mai face si niste bani. daca asta se cere ....

      Ștergere
  5. Vlad, dar cronica este pozitivă, patriotică americană!
    Mie îmi place Eastwood de la Pentru un pumn de dolari!
    Şi sper să mai facă filme şi să le interpreteze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar de primar de cine vorbeşti? de ăla din Toronto? că al nostru, Pendiuc s-a mutat la puşcărie, meritat!!!

      Ștergere
    2. Dar de primarul basescu nu iti mai amintesti? Te anunt ca e bine mersi. Si daca speri ca cineva il va acuza , esti dus cu capul(scuza-ma , dar esti ridicol de partinitor).

      Ștergere
    3. tare ! pozitiv = patriotic American. in general pozitiv = patriotard e tare

      Ștergere
    4. Mai mult decat bine. Cand dupa alegeri Mircea a fost eliberat (iar aia de au dat banii sunt inca inchisi) si nu s-a facut nici perchezitie justitia chiar si-a spus cuvantul. Iar cand Bercea a tipat la ziaristi ca vrea la procurori sa le dea declaratii justitia iar a mers mai departe. Ca si lui Cocosi nu au mai luat declaratii. Ca vorba Nulandei, justitia a facut atatea progrese incat afla adevarul doar prin metode telepatica ca sa zic asa (nu am gasit alta rima)

      Ștergere
    5. Nulanda vine cu subiectele pentru teza. ALTFEL, ipocrizie totala, democratie americana= bla, bla, bla

      Ștergere
    6. 1995-2050 ? nu inteleg...dm

      Ștergere
    7. Ai dreptate! Am corectat! 2005....

      Ștergere
    8. Am fost impresionat de calitatile de regizor al lui Eastwood in cazul multor filme, dar se pare ca in cazul asta nu i-a impresionat pe cronicari, de aceea am inclus cronica dintr-un ziar foarte popular (Metro) in foarte multe orase mari.

      Ștergere