marți, 9 septembrie 2014

Muzică boierească la conac 9 sept 2014

În această marţi porneam din nou la Conacul Lipatti. Începuse să plouă şi autocarul era plin, abia mi-am găsit un loc. Se pare că acest Festival Lipatti are mulţi amatori de muzică.
La Conac nu picase un strop aşa că umbrelele au fost inutile şi pe a mea am lăsat-o în autocar.

Doamna Diamandi ne-a făcut ca de obicei prezentarea muzicii tânărului debutant Ieronim Gugu, Bach şi Scriabin.
Tânărul pianist a avut o frumoasă interpretare a Fanteziei cromatice şi Fuga în re minor BWV903 de Bach şi Sonatei nr 4 de Scriabin.
Interpretarea lui Gugu a fost marcată de aplauzele generoase ale sălii pline ochi şi cu auditori în cerdac.
Ieronim Gugu
A urmat recitalului la fel de tânărului Tudor Scripcariu. Acest tânăr pianist cu studii în Marea Britanie a fost şi el debutant la Festivalul Lipatti şi iată-l acum ca artist consacrat. Şi a fost o mare şi plăcută surpriză. 

Programul lui Scripcariu ne-a fost descifrat tot de doamna Diamandi. Ne subliniat calităţile pieselor care urmam a le audia.
Şi a început recitalul. 
Tudor Scripcariu

Am ascultat în deschidere tot Bach, Partita nr.1 în si bemol major BWV 825 o înlănţuire de dansuri baroce.
A urmat superba Sonată nr. 8 în mi bemol major op 31, o lucrare de tinereţe a lui Beethoven care evidenţiază calităţile titanului de la Bonn.
A urmat o cezură modernă Tocatta din Suita nr. 2 în re major op. 10 de George Enescu, lucrare extrem de muzicală nu foarte modernistă cum sunt compoziţiile din secolul XX.

Scripcariu ne-a oferit şi el o foarte bună interpretare a Fanteziei Impromptu de Chopin, cântat şi de Ilinca Dumitrescu săptămâna trecută.
În finalul recitalului Scripcariu ne-a cânta Rapsodia ungară nr.12 în do diez minor de Franz Liszt, bucată care conţine pregnante influenţe ale folclorului maghiar.
În final Tudor Scripcariu ne-a oferit o piesă de Chopin, Poloneza Fantazja op.61 pe care o interpreta şi Dinu Lipatti.
Tudor Scripcariu cu mine
Muzica a fost deosebită, program nobil, boieresc onorând conacul şi Festivalul Lipatti!

2 comentarii:

  1. Draga Joe, apreciez alternanta muzicala sau peisajele imprejurimilor Pitestiului cu comentariile politice. Cei care te ataca, chiar destul de des si foarte dur, sa o faca si de acum incolo, dar trebuie sa aprecieze faptaul ca le dai dreptul la opinie, dreptul de a nu fi de acord cu tine. Daca o vei tine pe concerte, nu o sa vezi decat cate-o replica din cand in cand si usor, usor vizitatorii or sa te paraseasca. Dar nu cred ca va fi asa, tinand-o mai departe in alternanta mai sus pomenuta. Cu darg, Dorin C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Regret ca nu sunt la Calinesti in perioada asta sa ma alatur voua. DC

    RăspundețiȘtergere