luni, 29 septembrie 2014

Cărţi citite în Spania - Vanished Kingdoms de Norman Davies

Cartea asta groasă am început-o în România citind-o în PDF pe computer şi pe smartfon. În Spania am terminat-o în volum pe hârtie.
Norman Davies este profesor de istorie la Oxford.
Cartea lui studiază diverse ţări azi dispărute, sau care sunt prezente sub forma lor naţională.
De ce au apărut aceste regate? De ce au dispărut?
Profesorul Davies încearcă să dea o explicaţie. 
În majoritatea exemplelor se observă că erau alcătuiri multinaţionale şi asta cred eu că a dus finalmente la prăbuşirea şi uitarea lor în istorie. 
Un caz interesant este Burgundia,zi doar o provincie în Franţa. Burgundia originează din împărţirea Imperiului Carolingian, este teritoriul dintre Franţa şi Germania, Lothringia, cu ecou azi, în nord-estul Franţei. De fapt au existat mai multe Burgundii. Unele au dat naştere unor ţări, precum Elveţia,  apogeul l-a atins Burgundia prin secolul XIV când cuprindea şi Ţările de Jos şi a produs pictura flamandă. Ţările de Jos au intrat în stăpânire spaniolă de la Carol Quintul, iar restul a fost integrat Franţei lui Ludovic al XI-lea.
Două ţări au un destin ciudat. Originea statalităţii lor nu mai face parte din teritoriul lor de azi. 
Germania s-a născut în estul Europei în Prusia Orientală cu capitala Koenigsberg, azi Kaliningrad!
Italia modernă a fost opera casei de Savoia, astăzi aflată pe teritoriul Franţei. 
O poveste tristă este a lui Reczposoplita, Regatul republică al Poloniei şi Lituaniei. la un moment dat era cel mai întins regat european, cuprinzând Polonia, Lituania, Ukraina, Bielorusia şi părţi ale Rusiei. Acest regat a dispărut sub loviturile vecinilor hrăpăreţi, halca cea mai mare a luat-o Rusia ţarilor, o bucată din nord Prusia regală, iar sudul a revenit Imperiului Austriei.
Davies evocă şi istoria regatului Galiţiei şi Lodomeriei cu capitala la Lvov - Lemberg, leagănul naţionalismului ukrainian, cu probleme mai actuale ca niciodată în imediata noastră vecinătate.
O altă problemă de strictă actualitate este povestea imperiului mediteranean al Aragonului. Regat apărut în nord estul Spaniei, el cuprindea Aragonul, Valencia şi comitatul Barcelonei, perla acestui regat, regele fiind rege-conte. La un moment dat Aragonul se întindea peste Mediterana cuprinzând toate insulele mari ale vestul şi centrului mediteranean, Regatul celor două Sicilii, Corsica şi Sardinia, Insulele Baleare. Prin căsătoria lui Ferdinand catolicul cu Isabel de Castilia a apărut acum 500 de ani Regatul Spaniei, sau al Spaniilor, teritoriu recucerit de la maurii invadatori. Azi Catalonia cu centrul la Barcelona îşi pune problema să se desparte de Spania, motivând limba catalană, diferită de spaniolă, surprinzător de asemenea românei, dar vorbită cu consoane dure, asemenea portughezei. 
După cum se vede despre  aceste regate dispărute, unele dintre ele sunt în resurecţie, dar pe criterii naţional etnice. 
La fel este vorba despre Scoţia, amintită de Davies într-un capitol.
Părerea mea este că un într-o astfel de ţară nouă viaţa se va scumpi imediat, peste noapte. Una este o piaţă mare cum este Spania, sau Marea Britanie, alta sunt Catalonia sau Scoţia mici cu populaţii restrânse. 
Un exemplu testat de mine este Slovenia, ţară mică apărută din spargerea Iugoslaviei, dar cu preţuri imposibile, remarcate şi de un ceh, şi el dintr-o ţară separată.
   

Un comentariu:

  1. J, preturile nu au nici o legatura cu dimensiunile tarii. De la Locke la Friedman. Apoi, nu uita, se incearca consituirea unui stat federal: Uniunea Europeana (chiar mai uniune decat federatie) ce inseamna frontierele atunci. Catalanii (ca si Scotienii) nu au problem de nationalism (spre deosebie de Patrioata Romana care vede rosu la Scaunele Secuiesti !). Ca de altfel toata politica si relatia inter-umana, este vorba despre bani. Scotienii cred ca primesc prea putin, Catalani ca dau prea mult. Asta e. Asta explica de ce si spanioli nascuti in Andalusia voteaza pentru independent in Catalunya daca sunt rezidenti.
    Din carte ar fi trebuit sa tragi concluzia, mesajul fundamental al cartii, ca nationalismul este o prostie la scara istorica. M

    RăspundețiȘtergere